Следва

We Love: Блейк Лайвли и като не се получава във фитнеса, все така да не се получава

Кой е Андрю Тейт, човекът, отглеждащ ново поколение мизогинисти

„Не съм изнасилвач… но ми харесва идеята просто да мога да правя каквото искам. Харесва ми да съм свободен...“

Celebrities преди 1 година

Андрю Тейт бе задържан от румънските власти, заедно с брат си Тристан и двама румънски граждани, като част от разследване за трафик на хора и изнасилване, което продължава от април 2022 г. Разпитани и в момента задържани, за тях румънската дирекция за разследване на организираната престъпност (DIOC) и тероризма твърди, че са „основателно заподозрени“ за участие в престъпната дейност. Двамата отричат ​​каквото и да е нарушение.

Естествено, Андрю Тейт вече е тенденция в Google - и това не е за първи път тази година. Но това не се дължи само на обвиненията в трафик на хора - търсения като „Колко богат е Андрю Тейт?“ са на върха - очевидно мнозина искат да разберат точно как този човек се издигна до върховете на славата. Бихме искали да предотвратим по-нататъшното му прославяне, като кажем, че не ни се иска да хабим енергията си, говорейки за този човек, но такава е природата на интернет - трябва.

Кой е Андрю Тейт?

Тейт е 35-годишен кикбоксьор, бивш участник в Биг Брадър и син на гросмайстора по шахмат Емери Тейт, чиито ужасяващи женомразки позиции го направиха известен в TikTok тази година.

Казано по-просто, този човек е голяма работа – той буквално владее интернет, преди Instagram, Facebook и Youtube да го забранят за нарушаване на техните указания за използване на платформите по-рано тази година. Преди да бъде спрян от социалните медии - въпреки че оттогава той бе възстановен и после премахнат отново в Twitter - той можеше да се похвали с 4,5 милиона последователи в Instagram и 737 000 отдадени абонати в YouTube, въпреки проповядването на мизогиния, толкова явна, че е трудно да не си помислите, че вероятно е просто тъпа шега. „Женските са почти нечувствителни, твърди той. - Жените нямат независима мисъл. Те не измислят нищо. Те са просто празни съдове, чакащи някой да инсталира програмирането.“

С какво е богат Андрю Тейт?

Тейт се представя на пазара като алфа мъжки треньор по начин на живот. Той провежда (сега спешно закрит) дигитален курс, наречен „Hustlers University“, като всеки, който се включи в програмата, може да стане партньор, с което печели 50% от таксата на всеки следващ, когото препоръча. По същество имаме пирамидална схема, която мотивира учениците му да популяризират възгледите му на омраза онлайн и да правят приходи от милиардите посещения в TikTok, като генерират суми и в собствените си сметки.

Защо това беше толкова опасно? Заради витриола (силно отровно вещество с горчив вкус), който Тейт изплю - и продължава да се опитва да разпръсква на други платформи като Vimeo. Мега инфлуенсърът описва жените като „собственост“ на мъжете и казва, че „ако се поставиш в положение да бъдеш изнасилена, трябва да носиш известна отговорност“. Редица социално ангажирани организации, основно в помощ на жените и разглеждащи проблемите със сексуалното насилие излязоха с изявления, дефиниращи възгледите на Тейт като крайна мизогиния, което не пречи видеоклиповете му да продължават да циркулират онлайн.

Как Андрю Тейт стана известен? Престоят му в Big Brother UK е обяснението

Тейт става известен още докато работи като телевизионен продуцент и световен шампион по кикбокс, но бумът идва с появата му в Big Brother през 2016 г. След като удря жена с колан, той е изгонен от къщата, но малко след това се появява друго видео, в което той казва на жена да „си преброи синините“, които й е причинил. И той, и жената отричат насилието.

Роден в Чикаго и израснал в Лутън, Тейт каза във вече премахнато видео в YouTube, че решението му да се премести наскоро в Румъния е „вероятно 40%“ поради убеждението му, че е по-лесно да се избегне наказанието за изнасилване в Източна Европа. „Аз не съм изнасилвач, казва той. - Но ми харесва идеята просто да мога да правя това, което искам. Харесва ми да съм свободен.“

През април къщата на Тейт в Румъния беше обискирана, а той - разпитан за местонахождението на 21-годишна американка, за която полицията твърди, че е държана там против волята й. Къщата му отново бе обискирана преди дни, а Тейт е задържан по обвинения в трафик на хора. Той отрича да е извършил нарушение.

Нека бъдем ясни, Андрю Тейт не е нито умен, нито героичен - той просто знае, че противоречивите му твърдения ще му осигурят стотици хиляди гледания в интернет. Вярва ли в мизогинията, която бълва? Може никога да не разберем със сигурност. Но той спечели популярност и богатство, докато милиони последователи се радват на отвратителната му омраза. 

Вероятно TikTok по невнимание привилегирова клипове на Тейт, публикувани от неговите фенове, защото алгоритъмът възнаграждава съдържание, което става вирусно. Но това съдържание трябва да бъде забелязано навреме и забранено за реч на омразата, преди да има шанса да стане вирусно, защото думите му имат силата да подтикнат към насилие в реалния свят. Тейт твърди, че може да „освободи съвременния човек от социално предизвикано лишаване от свобода“. Но как изглежда тази свобода? Простичко - като злоупотреба.

„Бръскайте с мачетето, гръмнете в лицето й и я хванете за врата“, съветва Тейт мъжете да реагират на всяка жена, която ги обвинява в изневяра. „Млъкни, ку***“, добавя той.

Ръководителят на политиката за кризата с изнасилванията Амелия Харди каза пред репортери: „Тези видеоклипове са ясен пример за култура на изнасилване, където фактът на изнасилването и сексуалното насилие е неглижиран, а оцелелите са обвинявани за престъпления, извършени срещу тях. TikTok има отговорността да гарантира безопасността и благосъстоянието на своите потребители: допускайки тези видеоклипове на своята платформа, те не успяват да защитят милионите млади хора, които използват приложението им.“

„Женомразството и други омразни идеологии и поведение не се толерират в TikTok“, твърдят от мениджмънта на компанията в отговор на обвиненията. „Нашето разследване на това съдържание продължава и ние премахваме акаунти и видеоклипове, които нарушават нашите Правила на общността. Ние непрекъснато укрепваме нашите политики и стратегии за прилагане като част от нашата работа, за да поддържаме TikTok безопасно и приобщаващо пространство.“

Но щетите вече са нанесени, феновете на Тейт са огромен брой. „Този мъж ме кара да се чувствам добър човек, тъй като всяка негова дума оказва добро влияния върху мен“, казва мъж, очевидно поддръжник на Тейт, в приложението. Други го наричат „вдъхновяващ“ и „истинското определение за мъж“... 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 22 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.