Следва

"Баншите от Инишерин" - гледаме задължително, това е кино от висша октава

Kaleidoscope: как да гледате новия сериал на Netflix за максимален кеф, след като имате този избор

Kaleidoscope пристигна в Netflix не с един трик, а с цели два. Както подсказва заглавието, цветовете играят основна роля в драмата за големия обир, дело на автора на "Кибритлии" Ерик Гарсия

 

Movies & TV преди 10 месеца

Всеки епизод носи име с различен оттенък, който от своя страна фигурира силно във визуалната схема на епизода. Но заглавието на филма също така се отнася до устройство, което смесва и съчетава цветове, за да формира нови модели, което Kaleidoscope насърчава своите зрители също да направят. Как? Освен „White", проектиран като финал на сезона от осем епизода, Kaleidoscope може да се гледа във всякакъв ред – или както Netflix казва, „редът, в който се гледат епизодите, ще повлияе на вашата гледна точка към историята, героите, въпросите и отговорите в сърцето на обира." С други думи, всяка отделна селекция ще даде на зрителите различно изживяване от гледането на филма.

Колко различни преживявания са възможни? Ако следвате правилата и запазите „White" за последно, има 5040 възможни комбинации от седемте епизода, водещи до него. Нарушителите на правилата, които поставят финала в микса, имат умопомрачителните 40 320 начина да гледат "Калейдоскоп". 

В съответствие с духа на поредицата, нека приемем, че няма идеален ред за гледане на сериала. Но със сигурност някои начини за гледане са по-добри от други, нали? Ето няколко опции с плюсовете и минусите, представени във всяка от тях. Ще се спрем и на спойлерите, тъй като изненадата е доста ключова, за да се насладите на шоуто във всяка възможна подредба.  

Поддайте се на Случайността

Ред на гледане: ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, „Бяло".

Така например го гледахме ние, без да знаем, че в сериала все пак има замислен някакъв ред. По-конкретно, гледахме „Червено", после „Жълто", „Виолетово", „Зелено", „Синьо", „Оранжево", „Розово" и накрая „Бяло". И въпреки че бихме казали, че сериалът постигна своите експериментални цели, усещането беше точно, че гледаш сериал без ред. Всеки епизод започва с разказвач, който определя какво предстои, което създава усещането, че всеки епизод може да бъде първият. Но опитът е по-скоро дезориентиращ, отколкото разкриващ. 

Започвайки с „Червено", епизод, който се развива непосредствено след големия обир, описан в „Бяло", предвиденият финал, най-вече се чудите: Кои са тези хора и какво искат? (Също така, защо Джанкарло Еспозито е в камуфлажен неопренов костюм?). До края Kaleidoscope свърза всички точки на разказа, но гледането на епизодите на случаен принцип или поне в произволната комбинация, която избрахме, не разглежда събитията в различна светлина толкова, колкото забавя нещата с половинчати обяснения какво се случва. Има малък прилив на удоволствие, който идва, да речем, от това, че най-накрая разбирате защо това розово плюшено животно е толкова важно. Калейдоскопът е пълен с такива моменти, но нито един от тях не прекроява реално разбирането ни за героите или ни принуждава да преосмислим това, което сме видели преди.

Това прави ли го неуспешен експеримент? Не! Случайният подход в крайна сметка се превръща в (най-накрая) доста задоволителна история. Освен това понякога дава запомнящи се моменти на драматична ирония. Когато един герой казва за големия резултат: „Имаме шанс да поправим всичко, което се обърка в живота ни", зрителите знаят колко греши. (Или може би не го правят. Зависи кой епизод са гледали в началото.) Все пак объркването, генерирано по пътя, често изглежда някак безсмислено и всеки, който очаква "Калейдоскоп" да предложи революция в начина, по който работи разказването на телевизионни истории,  вероятно ще бъде разочарован.

Гледайте историята хронологично

Ред на гледане: „Виолетово", „Зелено", „Жълто", „Оранжево", „Синьо", „Червено", „Розово", „Бяло"

Повтаряме, че епизодите на Kaleidoscope са проектирани да се гледат във всякакъв ред с изключение на „White", който е предназначен да се гледа последен, въпреки че „Red" и „Pink" се случват съответно един ден и шест месеца след обира. Затова го поставяме в края според желанията на създателя (макар че все пак това е шоу за група майстори в престъпленията, които по презумпция надали обожават да следват правилата). 

Сюжетът на сериала обхваща 24 години и този път отвежда зрителите от началото до края на историята. В основата е конфликт между взломаджията Лео Пап (Джанкарло Еспозито) и Роджър Салас (Руфъс Сюел), ръководител на охранителна компания, чиито активи включват ултрависокотехнологичен банков трезор в сърцето на Манхатън. По лични причини Лео събира екип от (поне) петима престъпници, всеки със собствена експертиза, за да освободи Лео от $7 милиарда долара необезпечени облигации на приносител – точно както в "Умирай трудно", както посочва един герой (намигване към едно от вдъхновенията на "Калейдоскоп"). 

Гледането на Kaleidoscope хронологично е може би най-ясният път през неговата история, но не непременно най-удовлетворяващият. Гледайки по този начин, зрителите веднага научават историята на Лео и Роджър заедно, защо враждебността на Лео е толкова дълбока и значението на един от ключовите служители на Лео. Но те изглеждат като разкрития, които е  най-добре да бъдат открити по-късно. 

Гледайте историята наобратно 

Ред на гледане: „Розово", „Червено", „Синьо", „Оранжево", „Жълто", „Зелено", „Виолетово", „Бяло" 

Още по-радикален начин да гледате "Калейдоскоп". Докато гледането в произволен ред изяснява някои мистерии по-рано от други, този подход увеличава максимално объркването. Започвайки шест месеца след събитията в „White", ще гледате как героите умират само за да се преродят един епизод по-късно. Ще видите герои да споделят легла един с друг само за да осъзнаят, че са разменили партньорите си в някакъв момент по-рано от историята. И няма да разберете защо Лео е толкова решен да прецака Роджър до края на предпоследния епизод (отново, ако приемем, че ще запазите „Уайт" за последно). Старите стават млади (с известна CGI помощ)! Младите стават деца или изчезват напълно от историята! Това е лудост! Все едно "Бандата на Оушън" се кръстосва с "Необратимо" (но без най-мъчителните моменти на последния).

Гледайте White First  

Ред на гледане: „Бяло", ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?

Хмм... интригуваща идея, която има всички недостатъци на гледането на шоуто в обратен хронологичен ред и нито едно от предимствата. Това е малко като да разгледате решението на кръстословица и след това да се опитате да решите пъзела. Трудно е да се препоръча този подход, но не е като да можем да ви попречим да го опитате. Това е вашият акаунт в Netflix (ако приемем, че не споделяте нечия парола).

Просто гледайте обира

Ред на гледане: „Бяло"

Категорично нарушаваме правилата! Kaleidoscope е структуриран така, че всеки епизод се изгражда до големия обир в сърцето на историята. Така че може би вместо това просто гледайте големия обир? Не се препоръчва: въпреки че „White" е един от по-силните епизоди на Kaleidoscope, голяма част от удоволствието идва от гледането на сложната подготвителна работа на екипа. Ако не знаете, че са се притеснявали да не преминат покрай високотехнологичен „детектор на походката", предназначен да идентифицира онези, които минават през него по отличителната им крачка, гениалното решение на проблема няма да е толкова задоволително. Последният кадър на епизода, един от най-добрите щрихи в сериала, също ще бъде абсолютно безсмислен. Освен това, „White" едва ли е единственият епизод от Kaleidoscope с някакъв вид обир. Отделните епизоди предлагат различни вкусове на криминален трилър (или, може би по-подходящо, нюанси) по пътя, включително епизод, изграден около смел дневен обир на магазин за бижута и включващ бягство от затвор. 

Гледайте всеки епизод освен този с големия обир 

Ред на гледане: ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, като никога не гледате „White" 

Този подход е донякъде перверзен, но може да е правилният вид перверзен за някои зрители. Може би има някакво удоволствие да гледаш всичко, освен печалбата и оставянето на мистерията неразкрита. Може ли истинският финал на "Калейдоскоп" да е по-добър от този в главата ви? 

Редът, в който е най-готино 

Ред на гледане: „Жълто", „Виолетово", „Оранжево", „Зелено", „Синьо", „Червено", „Розово", „Бяло"

Когато зрителите кликнат върху целевата страница на Kaleidoscope, те ще намерят епизодите, представени в произволен ред с „White" като финал, който служи като единствената константа. Но отново, нищо не казва, че трябва да следвате този ред. 

Ето как е най-добре всъщност да гледате Kaleidoscope: „Yellow", в който Лео събира своя мърляв престъпен екип (който включва Паз Вега, Розалин Елбей, Питър Марк Кендъл и Джордан Мендоса), е абсолютно най-доброто място за започване на историята. Епизодът представя всички основни герои, като оставя някои подробности от тяхното минало и защо са в отбора, което е динамично и интригуващо. 

Започнете оттам, след това редувайте „Виолетово" и „Зелено", двата епизода с ретроспекция, с „Оранжево" и „Синьо", епизоди, които придвижват историята към обира хронологично. След това гледайте „Червено" и „Розово", два епизода, развиващи се след обира. Те ще бъдат малко объркващи, но перфектно объркващи. След това оставете „White" да попълни празните места и, та-дам, вие сте готови да гледате каквото и да е следващото във вашия списък в Netflix. Чуваме, че новият сезон на Too Hot to Handle е доста провокиращ към размисъл. 

More Movies & TV

Свръхчовешкият "Уроците на Блага" и причините да го гледаме

Movies & TV преди 1 седмица

""Уроците на Блага" е филм, който аз лично не очаквах. Поради няколко и буквални, и преносни линии...", така започва текстът на Цвета Варадинова, който публикуваме заради емоционалното, много лично отношение към новия български филм на Стефан Командарев