Следва

Сатурнов възврат? НП, тези 12 филма спасяват

"Баншите от Инишерин" - гледаме задължително, това е кино от висша октава

Виртуозният драматург и номиниран за „Оскар“ режисьор и сценарист Мартин Макдона ("Три билборда извън града") отново се събира с актьорския екип на впечатляващия си дебют "В Брюж" - неотразимите Колин Фарел и Брендън Глийсън и ни отвежда в родната си Ирландия, за да ни разкаже една брилянтна, трагикомична история за приятелство, раздор, самота и човешки дух

Movies & TV преди 1 година

Действието на "Баншите от Инишерин" се развива на измислен усамотен остров край западното крайбрежие на Ирландия и разказва за двама дългогодишни приятели Падрик (Колин Фарел) и Колм (Брендан Глийсън), чиито отношения се оказват в задънена улица, след като Колм неочаквано решава да прекрати приятелството им. Годината е 1923-та, мястото е безумно отдалечено от целия останал свят, хората на Инишерин имат само себе си, т.е. имат се един друг, което е равносилно на смелостта да продължат да живеят, и още кръчмата, споделената чаша бира, домашните животни. И нищо друго. Поразеният от внезапното отчуждение на най-близкия си приятел Падрик прави неспирни опити да оправи връзката, но това само затвърждава решителността на Колм и когато той отправя отчаян ултиматум, събитията бързо ескалират с шокиращи последици. Филмът продължава точно 108 минути, в които нито един гледащ човек не остава безразличен - в отдалеченото в пространството и времето почти утопично действие абсолютно всеки открива по малко от собствената си съдба. Филмът е малко бавен, малко разфокусиран като фон, за сметка на извънредната наситеност на емоционалните преживявания на героите, отчетливи, ярки, въздействащи. Колин Фарел, с непонятно как усвоен невероятен акцент, спечели Златен глобус за Най-добра мъжка роля в категорията Комедия или мюзикъл на състоялите се миналата седмица награди. Определено му е малко, допускаме, че Глобуса е само началото на поредица от напълно заслужени отличия. Неговият малко наивен, малко прекалено търпелив, малко вдетинен Падрик е съвършена адаптация на героя, измислен от Мартин Макдона - другото име на истински добрия човек. Диалозите са брилянтни, няма дума, която е излишна, която е в повече или която остава премълчана. С рейтинг от почти 8 в imdb от 85 000 изказани мнения, това очевидно е филм, който трябва да изгледате. Пасторален, човешки, нежен, изящен. И добър, много, много добър.     

"Баншите от Инишерин" е на екран у нас от 3 февруари 2023 г., само в кината.

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 49 минути

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.