Следва

Дъщерята на Елвис Пресли почина от инфаркт два дни след като се появи на "Златен глобус"

Аферата Nexo - скандал за милиарди с дъх на дантела

Модата - тази щедра изкусителка, принцесата на бизнеса... се оказа, че има връзка с най-големия скандал на десетилетието, за да не кажем друго, в България...  

All About Life преди 1 година

Изключителен скандал с българска фирма за финансови услуги разтресе държавата ни днес. Над 94 милиарда!!! долара са преминали като оборот през разследваната фирма за криптовалута "Нексо" (Nexo), в чиито офиси тази сутрин влязоха МВР и прокуратурата. Един от клиентите на платформата е финансирал терористични актове. Това обявиха на брифинг в София говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" Светослав Василев по повод безпрецедентната специализирана акция.

"На територията на столицата се провеждат активни действия по разследване с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката "Нексо", създала крупна международна платформа за обмен и предоставяне на заеми за криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на Република България", коментира Милева. По думите ѝ криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, по-голямата част от които са"пощенски кутии, т.е. кухи фирми". По-рано днес бяха обискирани най-малко 15 адреса, свързани със скандалното дружество.

Сн. Новини 247

"Над 300 колеги работят по тази мащабна акция, досега не е правено такова нещо - това са 35 следователи от Националната следствена служба, служители на ДАНС, на жандармерията, служители на СДВР", отбеляза още говорителят на главния прокурор и добави, че досъдебното производство е под надзора и ръководството на Софийската градска прокуратура, като се разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами. "Можем да поясним, че за последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд. долара. Установено е също и са събрани доказателства, че клиент на платформата е лице, за което е официално обявено, че финансира терористични актове", разкри Милева.

От своя страна ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" Светослав Василев уточни, че платформата е действала в няколко държави, а в някои от тях е била и забранена. "Знаете за проблемите им в САЩ, те формално напускат Щатите, въпреки че това не се е случило. В момента тече разследването и се извършват претърсвания и изземвания в над 15 адреса - установиха се нови адреси на свързани с криптоплатформата "Нексо", установяват се и нови лица, някои от тях са в България", посочи Василев, и допълни, че са установили над 3 600 000 транзакции от и към криптоборсата. "Някои от тях са с изключително рискови играчи на борсата", подчерта той.

Антони Тренчев

Следейки безпрецедентния скандал около финансовата пирамида, разбираме, че босове на Nexo са българите Антони Тренчев и Коста Кънчев, първият - бивш депутат от Реформаторския блок. Твърди се, че двамата отдавна са зад граница, като са си осигурили дубайски паспорти срещу инвестиция в имоти в държавата Дубай на стойност най-малко 4 милиона долара всеки. По-любопитното е, че майката на единият заподозрян - Антони Тренчев, е една от най-крупните фигури, ангажирани с модния бизнес в България. Става дума за Илияна Алипиева, официален вносител в България на емблематични италиански марки, като Max Mara, Benetton, Dolce&Gabbana, Ermenegildo Zegna, Max&Co. и други. Майката на бившия депутат и крипттърговец има над десет магазина в София и страната, като преди години се прочу с това, че осигурява модни ансамбли за дефилетата на госпожа Радева, съпругата на действащия президент на България, по света и у нас.

Сн. Eva.bg

Следим събитията отблизо, още повече, че ФБР е страна в разследването, т.е. скандалът има всички потенциали да се превърне в световен и то от небивала величина. Числото 94 милиарда е кошмарно, темата с финансирането на международни терористични организации - също. Ружа Игнатова вероятно ще бъде задмината, а фактът, че отново модата е в епицентъра на събитията е обясним, макар и тревожен. Модният бизнес е изключително печеливш (Бернар Арно, собственикът на конгломерата за луксозни стоки LVMH оглавява класацията за най-богат човек в света в момента), но очакваме той да се прави според правилата и законите, в което все още не се съмняваме, макар че обвиненията на родна почва са ужасяващи. Надяваме се, че от случващото се няма да бъдем ощетени феновете на добрата италианска мода у нас, но можем да очакваме и подобно развитие. В контекста на случващото се е твърде вероятно Max Mara Fashion Group спешно да преразгледат представителството си. Следим събитията. 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.