Следва

Critics Choice Awards 2023: Всички победители и червения килим

Сатурнов възврат? НП, тези 12 филма спасяват

Никой астрологичен транзит не изисква толкова внимание - и страх - като завръщането на Сатурн

Movies & TV преди 1 година

Тригодишен кръстопът, в който Сатурн извършва пълна революция върху наталната ни карта и поставя началото на преосмисляне на живота в космически мащаб. Въпреки че може да изпитате до три завръщания на Сатурн през живота си (в края на двадесетте, средата на петдесетте и края на осемдесетте), първият сблъсък, в края на нашето детство е, който често взривява най-бурните страсти. Естествено, историите за красиви, изгубени 20s, които израстват късно, изобилстват в киното - среда, която изисква суров конфликт и незабавна метаморфоза от героите си. Преглеждаме най-изтощителните, катарзисни и вдъхновяващи завръщания на Сатурн, изобразени на сребърния екран. Позволете на тези оцелели да ви преведат през вашия собствен Götterdämmerung, ако той предстои.

via GIPHY


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: първите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: вторите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: третите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: последните 25

12. STAR WARS: THE EMPIRE STRIKES BACK (1980)

Сатурн не обича нищо повече от напрегнат филм, в който тромавите млади герои трябва да претърпят наказание и да покажат постоянство, преди да посрещнат съдбата си. Преди Люк да може да се изправи срещу баща си в най-добрата кралска битка на Сатурн, той трябва да учи с древния майстор Йода на блатистата планета Дагоба. Въпреки че присъствието на Сатурн изобилства при всякакви майстори на киното, от Пей Мей в "Убий Бил: Том II“ до "Аполо Крийд“ във филмите за Роки, спаруженият, сардоничен Йода е този, който поставя летвата, принуждавайки Люк да приеме трудните истини и сложните двойствености.

11. SPIDER-MAN 2 (2004)

"Понякога, за да направим това, което е правилно, трябва да сме стабилни“, казва Питър Паркър на своя наставник, превърнал се във враг, Доктор Октопос, "и да се откажем от нещата, които желаем най-много - дори от мечтите си.“ Уф. Като мост между личните и колективните планети, Сатурн ни привежда във форма, за да можем да бъдем полезни на масите, на човечеството. За да отговорим на своето висше призвание, трябва често да се отказваме от мечтите за нормален, лесен живот. Когато Питър Паркър се отказва от алтер егото си, той получава шанс за щастие, стабилност и може би дори любов. Но на каква цена? Докато Питър се предава на Сатурн, той се събужда отново с целта си и в нов живот на отстъпване до границите си получава първия си истински шанс за автентична връзка.

10. THE TRUMAN SHOW (1998)

Труман Бърбанк никога не поставя под съмнение съвършенството на идиличния си живот в малък град, докато неизправностите стават все по-трудни и по-трудни за пренебрегване - светлини, падащи от небето, непоискано позициониране на продукти от любимите му хора и жестоки бури, които удобно му пречат да си тръгне. Труман е затворен в клетка, надрасквайки повърхността на истината: животът му е телевизионно шоу, създадено за корпоративна печалба и масово консуматорство. За да избяга от измисления живот, Труман ще трябва да изгори брака, работата, реалността си. За онези, които желаят да минат през огъня, Сатурн предлага свобода от Матрицата. Кой каза, че израстването е лесно?

9. COMING TO AMERICA (1988)

Въпреки че технически сме възрастни на 18-годишна възраст, на много от нас им отнема малко повече време, за да напуснат гнездото. Аким (Еди Мърфи), принцът на Замунда, никога не е трябвало да прави нищо друго, освен да обикаля из кралския дворец и да подписва избора на родителите си за кралска булка. Поставяйки своя собствена обратна Rumspringa, Аким оставя всичко зад гърба си, избирайки да изживее истински живот в мръсотията и песъчинките на Куинс, Ню Йорк. Метаморфозата от кралски принц до портиер на заведение за бързо хранене не е непременно гладка, но връзките, които Аким създава, и мъдростта, която той култивира - без глезене от страна на родителски тела - го учат на повече, отколкото всяко патрицианско образование би могло да предложи. Сатурн обича ограниченията, недостига и строгостта. Обича да живеем незащитен живот.

8. THE GODFATHER (1972)

В началото на "Кръстникът“ Корлеоне (Ал Пачино) изоставя пътищата на сицилианското си семейство: присъединява се към армията, получава образование и дори води у дома симпатична приятелка. Баща му, Дон Вито Корлеоне, може да е голямата работа на организираната престъпност в Ню Йорк, но Майкъл не прилича на него. Вярно Сатурн въплъщава архетипа на бащата, фигурата на властта, срещу която се борим от страх да не се превърнем в нея. Докато царуването на Дон Вито стига до насилствен край, Майкъл открива, че приема истинската си съдба - като следващия глава на семейството - и дори се наслаждава на това. Може да прекараме двайсетте си години в бягство, принуждавайки се да потънем в неизвестност, за да избегнем да станем родителите си, да управляваме парите и властта по начин, който е морално сложен. Но само толкова, преди Сатурн да ни намери и да принуди да поискаме власт. Как ще я използваме зависи от нас.

7. THELMA & LOUISE (1991)

Ако животът й продължаваше в спокойна пасивност, Телма (Гийна Дейвис) щеше да остане заклещена в малкия си град, дистанцирайки се от образа на починалия си съпруг. Но когато най-добрата й приятелка Луиз (Сюзън Сарандън) я води на пътешествие, двете срещат неочакван ужас и от него идва окончателно освобождение. Тръгвайки на пътя като престъпници, Телма и Луиз избягват в открит хоризонт отвъд границите на техния пол. "Нещо се преобърна в мен“, казва Телма на Луиз. "Не мога да се върна. Просто не мога да живея повече така." Завръщането на Сатурн не е подредено или удобно - това е смисълът му. Често това е откровение с цената на травма. Но за тези, които не желаят да заспят отново, да приемат съучастие или самодоволство, има само един избор: Keep drivin.

6. A STAR IS BORN (2018)

Сатурн е планетата на възрастта и често приема формата на по-възрастен наставник, учител или любовник, който ни води към нашата цел. В началото на любовта Джаксън Мейн (Брадли Купър) излага своята изобретателна любовница Али (Лейди Гага) на голяма сцена, отприщвайки таланта й пред масите и поставяйки началото на нейната кариера. Но неизбежно Али реализира потенциала си и вече не се нуждае от напътствията на своя мъдър, сериозен партньор. Когато Сатурн влезе в живота ни, той има за цел да ни накара да растем, но не непременно да останем завинаги пораснали. Питайте се каквото можете, но никога не ограничавайте развитието си, без значение кого трябва да загубите по пътя.

5. TRAINSPOTTING (1996)

Трезвостта иска много. Голяма част от неразположението, което тласка Рентън (Юън Макгрегър) към хероина, е фалшива двоичност: скучен живот или възторг от унищожаващи вещества. Но когато Рентън и приятелите му остаряват, навиците им стават по-явни, а сривовете по-опустошителни. По един или друг начин, когато Сатурн се завърне, купонът свършва. Ами ако лошото поведение вече не е сладко? Докато Рентън се отдалечи от екипа си губещи, той е готов да приеме ежедневната мизерия да бъдеш жив, да бъдеш човек и да си възрастен.

4. MURIEL’S WEDDING (1994)

Сатурн е планетата на отговорността и трезвостта; най-лесните му мишени са онези, които се поддават на токсичния протагонизъм, представяйки себе си за вечни жертви, големи герои или мъченици, за да избегнат поемането на отговорност за действията си. Мюриел Хеслоп е неспециален човек от провинциалното блато на Порпойс Спит: безработна, простоянно стояща в стаята си и слушаща АББА, мечтаейки за сватбения ден, който ще я превърне в нещо важно. За да вземе живота си в свои ръце, тя прави всичко необходимо, включително кражба на пари от семейството си, промяна на името си на "Мариел“ и уреждане на сватба по книга с разкази с мъж, който не я иска. "Вече не съм тя“, казва новата Мариел на приятелката си Ронда. "Никога повече няма да се върна към себе си: глупава, дебела и безполезна.“ Разбира се, измамата се срива и когато Мюриел започва да поема отговорност за сериозните последствия от лъжите си, тя най-накрая застава с уравновесеността - и силата - на някой, който може да се изправи лице в лице с реалността. Когато Сатурн подлага на изпитание мечтите на Мюриел, той разбива нейните заблуди, като най-накрая я освобождава и позволява да бъде възрастен.

3. THE TERMINATOR (1984)

В близко бъдеще хората ще бъдат масово преследвани от армия от интелигентни роботи-убийци; единствената ни надежда е лидерът на бунтовниците Джон Конър и неговата майка воин Сара. Но в настоящето Сара е замаяна сервитьорка в закусвалнята, напълно неподозираща съдбата си. Когато един от роботите убийци на бъдещето - Терминатор - пътува назад във времето, за да убие Сара, тя е принудена да избяга, да се скрие и в крайна сметка да се изправи лице в лице със смъртността. В киното не съществува по-велик архетип на Сатурн от Терминатора - непобедим метален скелет без емоции, изпратен да унищожи всичко у вас, докато не влезете в бойна форма. "Не може да се аргументира с това. Не изпитва съжаление, разкаяние или страх. И няма да спре, никога, докато не умреш!” Докато срещнем Сара в шедьовъра Терминатор 2, тя е прегърнала съдбата си на Дева Мария-та от Апокалипсиса на роботите - армия от една жена, по-упорита от всеки Терминатор. Този път, ако Сатурн се върне отново, тя ще бъде готова да отвърне на удара.

2. 13 GOING ON 30 (2004)

Завръщането на Сатурн често се усеща като сериозно събуждане от комата на самодоволствота и детинството; внезапно ставаме нащрек и осъзнаваме живота, който живеем, хората, с които се заобикаляме, и ценностите, които поддържаме. Време е да се погледем в огледалото и да попитаме: Това ли е наистина това, в което израснах? Това изчисление е брилянтно драматизирано от Дженифър Гарнър, която играе 13-годишно момиче от предградията, хвърлено в собственото си бъдеще на властна кучка от списание в Манхатън. Въпреки че модата й е отлична, Джена на Гарнър се е изгубила, поддавайки се на цинизма, предателството и корпоративната дивотия. Докато си връща невинността, радостта и оригиналността на вътрешното си дете, Джена се отказва от празния начин на живот и разбира се, коригира съдбата си. Когато Сатурн се завърне, той иска да се завърнем и ние, метафорично, и да преоткрием коя е най-автентичната ни форма.

1. FRANCES HA (2012)

"Много се срамувам. Все още не съм истински човек." На 27-годишна възраст Франсис е малко... всякаква. Тя е танцьорка, която всъщност не танцува; отблъснала е най-добрата си приятелка Софи, която е преминала към дългосрочна връзка; и не може да си оправи леглото, камо ли да плаща наеми и пр. Междувременно тя танцува по улиците, отказва се от приятели, съквартиранти, любовници и кредитни карти и намира своя път, своя собствен път. Пристигането на Франсис в автентичната независимост не се оформя като кулминационен а-ха момент, а чрез проба-грешка, унижение, експериментиране и оптимизъм. Някои завръщания на Сатурн са незабавни и тежки; други се чувстват като безкрайна бъркотия. Животът може никога да не стане по-чист, но в крайна сметка всички тези преживявания се натрупват в нещо като мъдрост. 

More Movies & TV