Следва

Фантастичен пай с лайм, по-лесен, отколкото изглежда

Истории от живота: Ага Хан, мъж като никой друг

Принц Карим ал-Хусайни или Ага Хан IV е духовен водач, милиардер, светски лъв, благодетел 

 

Celebrities преди 1 година

Този достолепен мъж е една от най-уважаваните фигури във висшето общество: принц Карим ал-Хусайни, известен още като Ага Хан IV, e един от най-богатите монарси и най-влиятелни лидери в света, често признаван за човека с най-силните връзки на планетата. Роден на 13 декември 1936 г., той е по-големият син на принц Али Хан от първата му съпруга Джоан Ярде-Булър, дъщеря на барон Чърстън Трети.


Кралица Елизабет II е домакин на вечеря в Бъкингамския дворец по повод отбелязване на златния юбилей на принц Карим Ага Хан IV

Пастир на своето духовно стадо, той притежава легендарно богатство и живее в свят от прекрасни замъци, яхти, джетове и чистокръвни коне. Малко хора преодоляват толкова сериозните паралели - между духовното и материалното, между Изтока и Запада, между мюсюлмани и християни - така грациозно, както умее той.  

След като отпразнува своя златен и диамантен юбилей с кралица Елизабет II, Ага Хан често се появява на държавни вечери с принцеса Маргарет и принца и принцесата на Уелс. Въпреки че няма политическа територия, той на практика олицетворява държавата еднолично и често бива приеман като държавен глава, когато пътува. С британския си паспорт той прекарва голяма част от времето в личния си самолет.


Ага Хан в мъжкото училище Le Rosey, Женевското езеро 

Израснал в Женева, принц Карим посещава училището Le Rosey, известно с това, че е един от най-скъпите пансиони в света, преди да запише история в Харвард. Попаднал под светлината на прожекторите едва на 20-годишна възраст, той става религиозен водач на всички мюсюлмани исмаили по света след смъртта на дядо си през 1957 г. След внезапното си възкачване в Имаан, този Ага Хан помага на своето духовно стадо исмаили да премине през Студената война, края на колониализма в Африка и комунизма в Централна Азия, както и непрекъснатите сътресения в Близкия изток, където войнствените сунитски джихадисти заклеймяват умерените исмаили като вероотстъпници.


Ага Хан с принцеса Маргарет 

„От един имам не се очаква да се оттегли от ежедневието", каза той пред Vanity Fair, в опит да свърже дейността си като рисков капиталист с религиозните си отговорности. „Напротив, от него се очаква да защити общността си и да допринесе за качеството й на живот. Имаматът не разделя света и вярата." Титлата Ага Хан - означаваща, в комбинация от турски и персийски, командващ вожд - е дадена през 1830 г. от императора на Персия на пра-прадядото на Карим, когато той се жени за императорската дъщеря.


Ага Хан на водна пързалка 

Коронясването на принц Карим ал-Хусайни е неочаквано: титлата Ага Хан прескача баща му, принц Али Хан, и отива направо при него. Неговият дядо обяснява в завещанието си, че „с оглед на променените условия в света през последните години, включително откритията на атомните науки, аз съм убеден, че е в най-голям интерес на шиитската мюсюлманска исмаилианска общност е да бъда наследен от млад мъж". Така, на 21 години, той става 49-ият наследствен имам на мюсюлманите Исмаили.


С принц Уилям и Кейт Мидълтън 

Днес, най-обичаният от над 15-те милиона мюсюлмани шиити Имами Исмаили, разпръснати в 25 страни по света, е приветстван като „носителя на живота" и го смятат за носител на вечния Нур на Аллах (светлината на Бог). Като имам той отговаря за грижата за материалните и духовни нужди на своите последователи, които са разпръснати в повече от 25 страни в Азия, Африка, Близкия изток, Европа и Северна Америка. Неговите проекти обаче са от полза на хора от всички вероизповедания.


Ага Хан с коня си Зедаан 

За други обаче принц Шах Карим е най-известен с огромното си богатство. Посочен от списание Forbes като един от 10-те най-богати кралски особи в света, Ага Хан има приблизително нетно богатство от над £13 милиарда. Той притежава стотици състезателни коне и първокласни конезаводи, ексклузивен яхт клуб в Сардиния, частен остров на Бахамите, два самолета Bombardier, Alamshar - високоскоростна яхта за £100 милиона, кръстена на един от неговите състезателни коне - и няколко имения по цял свят.


Принцът Бернард на Нидерландия и Ага Хан на риболов в Коста Смералда 

Основната му резиденция е красивият, спиращ дъха дворец Aiglemont, който е заобиколен от вода и се намира в сърцето на град Гувьо (Gouvieux), северно от Париж. На място, в допълнение към замъка е изграден център за обучение на около сто от неговите чистокръвни животни. Там се помещава и секретариатът, модерен бизнес център, който може да се опише като неговото собствено ООН, познато като Мрежата за развитие на Ага Хан. Изумително голяма и ефективна организация, в която работят 80 000 души в 30 държави.


Ага Хан и неговата булка, бившата дама Сара Крайтън-Стюарт по време на тържествената мюсюлманска религиозна сватбена церемония

През 1969 г. Ага Хан се жени за лейди Джеймс Чарлз Крайтън-Стюарт, която става принцеса Салимах Ага Хан и приема името Бегум Салимах Ага Хан, когато се омъжва за него. Сара Франсис преди това е била омъжена за лорд Джеймс Чарлз Крайтън-Стюарт, син на Джон Крайтън-Стюарт, 5-ти маркиз на Бют. Двойката има три деца преди развода си през 1995 г.


Ага Хан и съпругата му принцеса Салимах Ага Хан, известна също като Бегум Салимах Ага Хан, в Елисейския дворец в Париж 

През 1998 г. той се жени за принцеса Габриеле от Лайнинген, която приема името Бегум Инаара Ага Хан на сватбата си. Родена през 1963 г. в семейството на германски предприемачи римокатолици, Габриеле е с 27 години по-млада от Ага Хан. Две години след сватбата Ага Хан отново става баща на 64-годишна възраст с раждането на сина си Али Мухамад Ага Хан на 7 март 2000 г.


Ага Хан и принцеса Габриеле цу Лайнинген

Въпреки това, на 8 октомври 2004 г., след шест години брак, излиза съобщение, че Ага Хан и Бегум Инаара ще подадат молба за развод. След продължила десетилетие съдебна битка, по време на която той е обвинен в афера със стюардеса, двойката най-накрая се развежда през 2014 г., а непотвърденото споразумение носи на принцеса Габриеле 54 милиона британски лири.


В Сардиния 

През изминалия половин век четвъртият Ага Хан усъвършенства работата си както на духовно, така и на обществено ниво. Непрекъснатите му победи в състезания го държат в най-високия ешелон на света. През 2012 г. той печели рекордното седмото Prix de Diane, най-престижното конно състезание във Франция, проведено в Chantilly, домейн от 16-ти век близо до неговото имение, за което той е похарчил £40 милиона, възстановявайки „княжеския му блясък".


Карим Ага Хан и Салима Ага Хан на сватбата на Каролин монакска в Монако, 1978г.

Междувременно Мрежата за развитие на Ага Хан ръководи супер разнообразни крупни проекти - от възстановяването на калните стени на джамията Джингарейбер от 14-ти век в Тимбукту (най-старата сграда в Субсахарска Африка), през ремонта на ключови архитектурни компоненти на Стария град в столицата на Афганистан, Кабул до изграждането на огромна водноелектрическа мрежа в Уганда, която сега доставя 18 часа електричество всеки ден в бедния район на Западен Нил. „Той върши дяволски добра работа, балансирайки задачата да увеличи капитала си с тази да задоволи нуждите на своите последователи", казва неговият приятел, бившият президент на Световната банка Джеймс Улфенсон, пред Vanity Fair.


Ага Хан и Бегум Салима на яхтата на принца в Porto Cervo 

Сега, на достопелните 86, Ага Хан запазва титлата си през дълго и впечатляващо царуване, докато трите му по-големи деца работят в неговата мрежа за развитие.

More Celebrities