Следва

Ако не носим VTMNTS, FALL 2023 READY-TO-WEAR, няма да сме гаджета

Веднъж Топмодел, завинаги Топмодел - най-големите в историята - от Довима до сестрите Хадид

Да останеш в историята

All fashion преди 1 година

В миналото те са просто манекени – високи хора с дълги крайници, върху които дрехите да изглеждат перфектно. Но днес картинката изглежда по съвсем различен начин. Те са много повече от фигура, която да покаже дрехите ти - те са актриси, инфлуенсъри, бизнесдами и какво ли още не... Малките момиченца искат да станат модели като тях, порасналите жени искат да се обличат като тях и затова се следи всяка тяхна крачка – дори и когато отидат да си купят кафе, облечени с широк анцуг, кроп топ и UGG-та.



През десетилетията образът на модела еволюира. Да, те все още ходят по подиуми и снимат фотосесии, но влиянието, което имат върху масовата култура и върху подхода към личния ни стил е огромно. Както казват от Vogue, ако до 50-те години на миналия век моделите заемат втори план, а дрехите - първи, днес е точно обратното. По онова време дефилетата са само за отбрана публика и зад затворени врати. Но през 1963 г. в модните ателиета нещо започва да се променя и това се случва с ревютата на една дама, която със сигурност познавате: моделите започват да слизат по дълго стълбище, обградено от огледала, като по този начин модния подиум започва да приема една по-различна форма. „Жената Шанел“, както и моделите на Шанел напълно въплъщават духа на марката и на нейната основателка – дори в поведението си. 60-те години експлодират с вихрушка от светлини, цветове, странни персонажи и екстравагантност. Модата също иска да е част от това: стилът Мод и дръзката атмосфера, която внасят мини полите, се олицетворяват от незабравимата Туиги – детинско създание, което завинаги променя стандартите за красота.

През 90-те години модната индустрия придобива огромна сила и официално влизаме в ерата на супермоделите: Кейт Мос, Наоми Кемпбъл, Линда Еванджелиста, Карла Бруни, Клаудия Шифър, Синди Крауфорд и още много символни имена, които все още биват наемани от най-популярните модни къщи за дефилета и кампании, защото дори и на по 50 и отгоре успяват да превърнат в злато всичко, до което се докоснат. Супермоделите не остават само на модния подиум, а завладяват целия свят: от кориците на таблоиди, държейки за ръка актьори като Джони Деп и Леонардо ДиКаприо и участия във филми, до различен тип реклами, снимане на клипове и какво ли още не… Превръщайки се в топ звезди, те вече са блян, мечта, стремеж.

Нищо не представя културата на 2000-те, както ангелите на Виктория Сикрет: Жизел Бюндхен, Алесандра Амброзио, Адриана Лима оставят неизличима следа. Дълги крака, буйни гъсти букли, кукленски очи и устни, блестящи усмивки – те представят перфектния образ, който всъщност е и недостижим за доста жени по света.

В края на 2000-те, навлизаме в инди времената: рок фестивали, ъндърграунд клубове, Алекса Чънг във връзка с Алекс Търнър въплъщава мечтата на всяко Tumblr момиче, Сиена Милър и Агнес Дейн с нейната пикси прическа и андрогинния й вид, напомняща малко на Туиги. През тези години някои модели слизат от трона на It-Girl и все повече започва да се обръща внимание на стила им в ежедневието. Започват да се преместват от модния подиум на първия ред. Няколко години по-късно, в средата на 2010-те, се появява Кара Делевин, която въплъщава хипстър момичето: нейните шантави изяви показват, че не се взима твърде насериозно, готините й кампании я издигат до ролята на парти животно, а иконичните й буйни вежди вдъхновяват хиляди момичета да ги повторят - помните нашествието на комплекти за вежди през тези години, сигурни сме. 

От 90-те години нататък може да се каже, че характерът и персоналността придобиват все по-значителна роля при дефиниране на това какво е „успешният модел“. Днес сме в по-статична фаза: фигурата на “It Girl” умира, тъй като магията на този епитет е, че трябва да се даде от околните. За тези, гледали сериала "Клюкарката" – помните как в един момент Блеър толкова много искаше да бъде това популярно момиче и папараците да я следят, но за това беше нарочена Серина и никой не усряваше да й отеме „титлата“. В днешно време, с появата на толкова много инфлуенсъри е трудно този термин да съществува, тъй като всеки може да се самообяви за „момичето на деня“ и ще има своите фенове и последователи, които ще го подкрепят.

Настоящите супермодели са наричани „непо бебета“, което в случай, че сте пропуснали горещата тема в последно време, означава „нищо повече от дете на татко и мама“. Въпреки това, някои от тях, признаваме, заслужават нужното уважение. Бела Хадид например без съмнение ще бъде запомнена като лицето на последните години с винаги актуалния си стил и мноооого много прекрасни изпълнения на модния подиум.

И сега, в опит за систематизиране: ето кои са, според нас, най-знаковите 22 лица и тела на модели, които ще останат в историята на модата завинаги. Да включим всички е невъзможно, но ще опитаме да направим обобщение на моделите, белязали цяла една епоха.

1. Довима

Дороти Вирджиния Маргарет Джуба с артистичен псевдоним Довима, според Ричард Аведон е „една от последните големи, елегантни и аристократични красавици. Най-забележителната и нестандартна красота на своето време“. През 50-те години, колаборацията й с фотографa Аведон създава няколко от най-живописните и емблематични кадъра за онова време. В известния кадър „Довима със слоновете“ (1955 г.), тя е облечена в дълга до земята вечерна рокля на Диор, направена по дизайн на Ив Сен Лорен, който по онова време е асистен в къщата. Роклята се превръща в иконична и се продава за 1 151 976$ през 2010г. А Довима става най-високо палтеният модел за времето си.

2. Джийн Пачет

„Млада американска богиня в парижката мода“, така Ървинг Пен дефинира Джийн Пачет – един от най-известните модели на 40-те, 50-те и 60-те години. Във време, в което разказът е изцяло написан от фотографа, моделът се превръща в хамелеон, готов да се потопи в най-различни роли, за да пресъздаде сцени, които понякога са дори сюрреалистични. За Ървинг Пен  Джийн Пачет е многолика красавица, което доказват и няколко десетките й супер известни корици на Vogue. 

3. Туиги

С настъпването на 60-те години, светът, познаван дотогава, се променя драстично. Нищо вече не е същото - правила, естетика, стандарти. Туиги с нейната пикси прическа, огромни детински очи, подчертани още повече от графичния й грим, стройна фигура и кукленски пози е глътка въздух в революционните 60-те. Туиги тръгва от улица Карнаби в Лондон и поразява целия свят.

4. Верушка

Ако Туиги олицетворява душата на модата от 60-те, Верушка е нейната психеделична версия. Притежателка на мистериозен чар и майстор на многолики изяви, вкл. хитовото за времето рисуване по тялото, й печелят псевдонима „психеделичен хамелеон“. Тя не остава само в модата, грее и в киното, изкуството, рисуването, фотографията: многостранен и безкрайно  очарователен персонаж.


ВЕРУШКА, или историята на един супермодел


5. Еди Седжуик

Един от най-готините хора, стъпвали на тази планета със сигурност е Еди Седжуик – едно от лицата на Студио 54. Една от първите It-Girls - от уменията на модел до нейната харизма, магнетична личност и връзки с правилната ниша от творци и клубове: Еди Седжуик е икона на младото поколение, определяна от пресата като светска личност и бунтарска душа, която съчетава шик и ъндърграунд нотки, даващи живот на уникален стил, който й печели титлата “музата на Анди Уорхол.”

6. Наоми Кембъл

90-те, - ерата на супермоделите, събрани и прославени от Джани Версаче – и след това от Карл Лагерфелд, Джорджо Армани, Джон Галиано, Марк Джейкъбс – в поредица от модни ревюта, предназначени да останат в историята. Тук припомняме ревюто пролет/лято 2018 г. на Донатела Версаче, на което сестрата на Джани събра Карла Бруни, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, Синди Крауфорд и Хелена Кристенсен отново заедно на модния подиум в знак на почит към брат си: блестящо изпълнение, което ще остане в модната история. Наоми Кемпбъл завинаги ще бъде запомнена с изящната си походка, която никой друг не може да повтори до ден днешен. Затова я знаем и като "Черната пантера".

7. Линда Еванджелиста

Линда Еванджелиста е един от най-ухажваните от модните къщи модели. Оттук идва популярния й цитат „Не ставам от леглото сутрин за по-малко от 10 000 долара“. Тя прави изключение само за Джон Галиано. В средата на 80-те тя, заедно с други популярни модели, участва в едно от първите ревюта на дизайнера, поставяйки го директно под светлините на прожекторите. 


Ренесансът на Линда Еванджелиста и всички болки - цялото интервю за Vogue


8. Клаудия Шифър

Друг емблематичен супермодел от 90-те - Клаудия Шифър - е сред най-желаните за всички времена. Подобно на останалите от десетилетието, тя въплъщава онази незабравима, готина харизма, която дефинира епохата и все още се преследва в модата днес. „90-те бяха изключително десетилетие, което преживя възхода на възпитанието в култура на стил, раждането на супермодели и безстрашната креативност“, казва тя в интервю за Vogue.

9. Карла Бруни

Друго фантастично лице от 90-те, Карла Бруни е, освен модел, певица и автор на песни. Едно от нещата, с които светът ще я отличава винаги, е бракът й с френския президент Никола Саркози. Заедно с останалите модели, споменати по-горе, тя е част от редиците на супермоделите, често снимани заедно дори извън работа - на червения килим, на партита, в ежедневието. Така те въплущават образа на тренди момичешка “банда“, който Кендъл Дженър, сестрите Хадид и Хейли Бийбър съживяват в момента. Карла Бруни е вдъхновение за Бела Хадид, тъй като двете си приличат изключително много, а Бела в не едно интервю признава, че Карла е един от идолите й.


8 от най-иконичните визии на Карла Бруни


10. Кристи Търлингтън

Красавица, впечатляваща със своята елегантнност и вечна красота, още през 80-те години на миналия век очарова Стивън Мейзел, с когото се заражда дългогодишна творческа връзка. Отново емблематичен супермодел от 90-те години, Търлингтън е известна и като лице на Maybelline и Calvin Klein.

11. Кейт Мос

Кейт, страхотна, луда, непокорна, несъвършена, магнетична… Крал Мидас на модата - и днес Кейт е богатство за всеки фотограф, дизайнер, луксозна марка, с които сътрудничи. Всичко в нея винаги ни е очаровало, от неправилните черти на лицето до проницателния поглед, от леко лудия начин на живот, който ни напомня за рок звездите от миналото до многобройните визии, на и извън модния подиум, записани в историята. Личният й стил определя голяма част от основния стил на 90-те. С безброй фенове и днес, Кейт завинаги ще остане в историята на супермоделите.


Какво знаем дотук за автобиографичния филм на Кейт Мос: Moss & Freud


12. Синди Крауфорд

Между 80-те и 90-те години Синди Крауфорд е недостижимият идеал за красота за подрастващите момичета по целия свят: разпуснатата й коса, бенката близо до устните, безупречните черти и присъщата вродена чувственост. А вие помните ли рекламата на Pepsi - Синди, в секси дънки и бяла тениска пред дозатор Pepsi – тя е секссимвол и днес, като изглежда повече от перфектно. По стъпките й върви дъщеря й Кая Гербер, един от най-следваните и желани модели в света в момента.

13. Тайра Бенкс

Тайра Бенкс също е сред най-великите модели на 90-те и началото на 2000-те години. Тя официално се оттегли от света на модата през 2005 г., а от 2003 до 2018 бе главно действащо лице в успешното риалити „Следващият топ модел на Америка“. Тайра Бенкс е мотиватор за много жени по целия свят, като дава пример, че всяка жена е красива и трябва да се харесва, независимо от възрастта, размера дрехи, който носи, или други физически белези.

14. Алесандра Амброзио

Алесандра Амброзио е част от Виктория Сикрет и е определяна като секс символ на 2000-те години. Тогава манията по "ангелите" се разпространява. Вниманието е насочено към изваяните тела на моделите телата, които са съвършени от глава до пети. Мащабните ревюта, които правят Виктория сикрет остават в историята и до днес, а о онова време започваме да разбираме и силата на интернет, тъй като те започват да се излъчват там. През тези години манията за перфектното тяло движи индустрията и света.


Хайди Клум, Тайра Бенкс, Кандис Суейнпол и Алесандра Амброзио в рекламата на Skims


15. Жизел Бюндхен

Жизел Бюндхен е забелязана на каса на Макдоналдс в Сао Пауло,  за да се превърне в най-скъпоплатения модел в света. Тя също е част от ангелите на Виктория Сикрет и много популярна в пресата и заради петгодишната й връзка в Лео ди Каприо. Лице на 2000-те, Жизел Бюндхен е една от причините години наред да усъвършенстваме хиляди методи за правене на плажни вълни у дома с преси, мечтаейки да се събудим един ден на топъл тропически плаж и да изглеждаме безупречно на дъската за сърф.


Миналото: „ужасно травматичният момент“, в който 18-годишната Жизел Бюндхен трябва да покаже гърдите си на подиума


16. Адриана Лима

Неземната красота на Адриана Лима – също бразилка като Жизел – е ярък пример за манията по перфектните супермодели, която преобърна света през 2000 г. Тя присъства не само на всички най-важни подиуми, но и на голям и малък екран: появява се в Ocean's 8, Ugly Betty, How I Met Your Mother и още много други... В Италия дори попада в известна поредица от реклами, в които добрият Диего (испанския модел Дейвид Гийо) преследва Адриана практически навсякъде в опит да я накара да каже съдбовното „да“.

17. Агнес Дейн

Агнес Дейн не само създава заедно с Тим Уокър фантастични сюрреалистични кадри, но и перфектно въплъщава феномена на “инди мързелуването” от края на 2000-те и началото на 10-те, който сега изглежда отново на мода. Агнес е толкова готина, че всичко, което направи, автоматично става популярно: тя се превръща в It-Girl, което подтиква много млади хора да й подражават, да искат да играят с модата, за да създадат свой собствен стил. По това време тя излиза с Албърт Хамънд младши от Strokes, една от емблематичните групи на времето, което със сигурност й носи допълнителни плюсове.

18. Кара Делевин

Кара Делевин излиза под прожекторите точно навреме, за да улови най-накрая хипстърската тенденция. Нейният непринуден вид, смело гледащи очи и контрастът между тъмните вежди и бледия тен, са запазена марка. През 2010-те и след това тя е най-търсеният модел. Дълго време е лицето на Burberry, една от музите на Карл Лагерфелд и дори се опитва да пробие в киното, което й се получава донякъде. Тя се мъзприема частично като “момиче на Tumblr”, „мъжкарана“, симпатична размирница, която не изглежда да приема себе си или модата прекалено насериозно – много интригуващи образи в една личност. 


Най-лошо облечените на Met Gala 2022, защото да се греши е човешко, но не и когато всички те гледат


19. Бианка Балти

Казвате Бианка Балти и веднага излиза кампанията Light Blue на Dolce & Gabbana в Капри. Очите й - сини като морето, по което плава в лодка с модела Дейвид Ганди. Двамата все още са двойката - символ на марката и въплъщават идеала Dolce Vita – един израз, към който всеки от нас се стреми.

20. Мариакарла Босконо

Заедно с Бианка Балти, Мариакарла Босконо е сред най-представителните супермодели на 2000-те и днес. Ходейки по модния подиум, тя приковава погледите в себе си. Красотата й е различна, завладяваща и необичайна, интригуваща със своята строгост. Благодарение на театралното й минало, модните й изпълнения винаги са изпълнени с необичайна елегантност и тържественост

21. Кендъл Дженър

И тук стигаме до днешните супермодели - като основният израз, говорейки за тях е nepo-baby. Кендъл Дженър идва от телевизионно риалити предаване, което показва живота на нейното заможно семейство. В началото на кариерата си на модел тя опитва какво ли не. Опитва да се откъсне от клана Кардашиян, опитва се да застане зад обектива, но за съжаление или не, името й винаги я е следвало навсякъде. Тя дори забранява на членовете от семейството да присъстват на нейни големи ревюта, за да не пада вниманието върху тях. Някои хора намират Кендъл Дженър за посредствена, а други и се възхищават, но истината е, че каквото и да мислите, тя си остава най-високо заплатеният модел в света през 2020г.

22. Джиджи и Бела Хадид

И за финал - сестрите Хадид. Много хора ги харесват, но и доста са скептични. Майка им – Йоланда Хадид е била модел, но е и познато лице от риалити телевизията, а именно от формата “The Real Housewives of Beverly Hills”. Нека не забравям и факта, че баща им Мохамед Хадид е магнат на недвижими имоти, което привлича още повече негативни коментари. Но не можем да отречем, че Джиджи и Бела са едни от най-успелите модели в днешно време, снимайки се за безброй известни модни къщи и покорили много подиуми. Бела дори официално е обявена за най-желания и печеливш модел на годината според доклада на Lyst. Проучване на Карла Ото разкрива способността на “Mоделът на 2022г.” да повишава медийната стойност на даден бранд само с присъствието си – това е наречено „Ефектът на Бела“.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.