Следва

Стил урок на седмицата: прочит на класиката ала Анджелина Джоли

Санремо 2023 стартира днес - припомняме всички сочни скандали и преминати граници в историята на великия конкурс

От смъртта на Луиджи Тенко до опита за самоубийство, избегнат благодарение на намесата на Пипо Баудо, да не забравяме и пепердуката на Белен Родригез и нашумелия спор между Буго и Морган: ето всички скандали, слечили се в историята на музикалния фестивал „Санремо“, чието 73-то издание започва тази вечер, на живо по италианската RAI 

Celebrities преди 1 година

От над седемдесет години сцената на театър Аристон в симпатичното италианско градче Санремо е трамплин за лансиране на много певци. Фестивалът „Санремо“ е приеман не само като музикален конкурс, но и като социално-културен спектакъл, очертаващ трендовете и обичаите, отразяващ тенденциите през годините и колективното настроение в държавата. Трябва да добавим и че почти всяка година има нов незабравим гаф или скандал на известната сцена на Аристон (вижте още: Всичко, което трябва да знаем за победителите на Санремо и Евровизия 2021 - група Måneskin).

„Санремо“ според някои е остаряла традиция, а според други - незабравим момент, чакан с нетърпение всяка година. Той разделя мненията, като има хора, които не се интересуват от местните автори на музика, но и обратното – фенове, които тръпнат в очакване да разгледат плейлиста за фестивала. И все пак, дори и тези, които не се увличат особено по събитието, са чували (и не забравят) най-екстравагантните гафове и скандали, допринесли за историята му и завладели публиката – дали за добро или лошо, не можем да сме сигурни. Не всички го гледат, но всички говорят за него - наследството на „Санремо“ остава в медийното пространство вече 73 години. Нека си припомним най-големите гафове и скандали на „вечния“ италиански фестивал, чиято първа вечер очакваме stasera (вижте още: Фестивалът в Санремо: най-важното от първия ден на 72-ото издание).

1. Онзи път, когато водещият Баудо спаси Пагано от самоубийство

Годината е 1995, а Пипо Баудо е водещ на „Санремо“, който тогава печели певицата Джорджа. Елтън Джон отменя изпълнението си в Аристон и вечерта се очаква да бъде изпълнена със събития. И така, идва моментът, в който Пино Пагано решава да обяви в ефир на живо пред 17 милиона италианци, че ще се самоубие. Лицето от снимката по-долу и този пуловер, популярен през 90-те години, остават запечатани в ума на милиони. Пагано се провесва от високо и иска да скочи, но Баудо се намесва, за да се избегне най-лошото. Той минава през публиката, качва се при самоубиеца и го подканва да се върне назад, където е безопасно. След няколкоминутни уговорки, най-после Пагано се съгласява и стъпва на сигурна земя, а публиката в залата и през телевизорите си отдъхва. Случката е нережисирана и абсолютно без аналог в историята. 

2. Смъртта на Луиджи Тенко

„Заминаване надалеч, в търсене на друг свят...“ Прозорливи думи, изпяти от Луиджи Тенко на „Санремо“ 1967. Трогателна и меланхолична песен, докосваща души, както целия репертоар на известния певец и автор на песни. “Ciao amore ciao” е представена на публиката преди повече от 50 години. Може би първоначално не е оценена достойно, но впоследствие песента остава в историята и абсолютно всеки италианец я знае наизуст, както и половината свят. Все пак неочакваната елиминация е тежък удар за Тенко. „Ciao amore ciao” получава само 38 гласа от 900. След провала, Тенко се оттегля в хотелската си стая в хотел Савой. Безжизненото му тяло е открито в 2:10 през нощта. В стаята има и писмо за сбогом. Думите в писмото и това, което Тенко определя като „акт на протест“, разпалват скандала. Случаят е записан като самоубийство, но не липсват и съмнения какво се е случило реално онази вечер през далечната 67-ма година... 

3. Боят между Доменико Модуньо и Джони Дорели

През 1958г. Доменико Модуньо и Джони Дорели триумфират с песента „Nel blu dipinto di blu”. За Дорели това е първо участие на фестивала. И така, за да го накара да излезе на сцената и да преодолее силното безпокойство, зад кулисите се стига до юмручен бой между двамата певци. Но ударите на Модуньо очевидно донасят късмет... двамата печелят конкурса с огромна преднина.  

4. Забранената дума - секс

Третият класиран след Матиа Базар и Анна Окса през 1978г. - Рино Гаетано подхранва скандалите на „Санремо“ като, изпълнявайки „Джанна“, вмъква в изпълнението си за пръв път в историята на фестивала думата „секс“. Шок, който по онова време е огромен.
 

5. Гениалният бунтар Фреди Меркюри

Рок душата и свободен дух на Фреди Меркюри се проявява и на сцената на Аристон. Поканени на 34-тото издание на фестивала, група Queen изпълняват песента си “Radio Ga Ga”. Според правилата на стария регламент на „Санремо“, английските групи са длъжни да пеят на плейбек, но Фреди Меркюри не иска и да чуе за подобно нещо. Затова като форма на простест, той изпява песента, държейки микрофона доста далече от устата си, за да покаже, че не пее на живо и се противопоставя на смешното правило.

6. Фалшивото бременно коремче на Лоредана Берте

На „Санремо“ 1986 г. Лоредана Берте излиза на сцената с фалш корем и вдига невиждан шум. В черна, секси рокля по тялото с презрамки с шипове тя прави провокация, но с мисъл и цел. Берте фокусира вниманието върху тема, която днес е по-актуална от всякога. А именно – оценяването на ролята на жената, подчертавайки, че бременната жена „не е болна, а напротив – по-силна е от всякога“.

7. Мадона не остана незабелязана и на „Санремо“

Не само скандали, но и гафове се помнят в историята на Санремо. След три години от последното си участие на сцената а Аристон, Мадона отново е поканена на събитието, но не липсват непредвидими изненади. Известната певица обърква водещия Раймондо Вианело за предишния водещ на фестивала - Пипо Баудо. Тя му казва „Променил си се“, а той просто я поглежда неловко и продължава по сценарий.

8. Токчета и стълби – очаквано лоша комбинация

Всяка жена знае: токчетата и стълбите доста често не се разбират. Дори най-умелите от нас могат да сгрешат. Случва се и на прекрасната Мишел Хунцикер на „Санремо“ 2007г. Известното стълбище в Аристон подхлъзна известната швейцарка и тя се озовава на земята. Въпреки това, Хунцинкер не пада духом и посреща неочакваната конфузна ситуация с обичайната си ирония и широка усмивка. Да, добре е тези моменти да се приемат философски и със смях.

9. Пеперудката на Белен

За да подсили полемиките около фестивала още повече, се включва и Белен Родригез. Пеперудката, която цяла Италия обсъжда през 2012г. не може да бъде забравена. Когато се присъединява към Джани Моранди в Аристон, аржентинката е с рокля с много дълга цепка. Но не това е скандалното в случая. Прекрасната цветна рокля е допълнена от татуировка във форма на пеперуда, поставена на доста деликатно място. Снимката говори. 

10. Къде е Буго?

Друг незабравим гаф? На „Санремо“ 2020 г. скандалът, излъчен на живо, причинен от провокация на бившето жури на X Factor Италия - Морган, се превръща във вайръл клипче в Интернет. Буго и Морган имат дуетна песен заедно, която представят на сцената на фестивала, но изведнъж първият напуска сцената яростно. Музиката спира, а водещите Амадеус и Фиорело излизат на сцената, чудейки се къде е Буго, какво се е случило, за да си тръгне и дали да продължат със следващите изпълнители. Всичко завършва със смях и шеги между двамата, но този гаф ще остане в историята.

Това са най-впечатляващите скандали и гафове в историята на музикалния фестивал „Санремо“ дотук. Днес стартира тазгодишното издание, което ще се проведе от 7-ми до 11-ти февруари. Участниците вече са ясни – 28 на брой. Водещ отново ще бъде известният Амадеус, но изненадата е, че двама от неговите ко-водещи ще са музикалната легенда Джани Моранди и любимата на милиони инфлуенсърка Киара Ферани.

Нямаме търпение да видим какво ще се случи тази година! И вие ще гледате, сигурни сме. 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.