Следва

Липсваш, Микеле: Gucci, FALL 2023, MENSWEAR

Saint Laurent, FALL 2023, MENSWEAR

Дълъг, висок, слаб, шик 

Runway преди 1 година

Това са думите, които спонтанно изникват в съзнанието при първи поглед към Антъни Вакарело и новата му колекция от мъжки облекла, която помита половата принадлежност на дрехите с всяко мимолетно движение на своите влачещи се палта и шлейфове. В Saint Laurent веднага стана ясно: Вакарело надгражда драматично смекчените силуети, които напоследък се появиха в колекциите му за жени и тяхното пренасяне в мъжкото облекло вече е завършено. "Наистина искам те, дамските и мъжките дрехи, да бъдат почти един човек“, казва той. "Така че жените могат да бъдат мъже, а мъжете - жени. Няма разлика. Искам все повече и повече да ги поставям на едно ниво. Без разлика.

Докато публиката се изляга удобно, отпивайки шампанско в периметъра на бежовата централна сцена, е напълно очевидно, че Вакарело говори за идеята си за това какво е мъртва елегантност и какво означава тя за хората от собственото му поколение. В материално отношение това означава тъмни, вертикални, тесни палта; черна кожа и кадифе; вратове, преувеличено завързани в разцъфтяващи "панделки"; хладните smoker саката, драпировка кеш-кьор и разкриващи гърдите копринени ризи с качулка отпред, които се топят в увити панталони.

Докато това, което е за "нея“, е дефинирано от "него“, от Ив Сен Лоран, през 60-те и 70-те години на миналия век, сега Вакарело обръща процеса. Разбира се, основите на къщата предлагат безкрайни подаръци, с които да си поиграем в секцията мъжко облекло: лачени обувки на ток, адаптации на прозрачна шифонена блуза с панделка, намек за северноафриканска драпирана качулка. Вакарело направи всичко това с увереност и убеденост.

Това, което е прогресивно в него, е начинът, по който той избутва всичко, което може да бъде категоризирано като "размазано“, "флуидно“ или "неутрално“. В по-голямата схема на модата, неговият принос е внасянето на точно противоположните качества в преосмислянето на дрехите и пола: това, с което се занимава Вакарело, е строгост, прецизност и брилянтна способност за кройка. Това е истинска оркестрация на марката Saint Laurent, със сигурност, но резонансно уместна стъпка напред и за дизайнера въобще. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.