Следва

Боядисваме косата вкъщи ТАКА, за да предотвратим цветова катастрофа

Кето диета за лице

Как липидите се оказаха тайното оръжие в грижата за кожата

 

Face преди 1 година

Колко пъти сте чели интервю за бюти рутината на някоя симпатична и популярна дама, само за да чуете дълбокомисления съвет, че пиенето но вода е game changer за невероятно безупречната й кожа? Прекалено хубаво, за да е вярно. Десетилетия посещения при дерматолог, луксозни серуми и множество тайни процедури помагат на скромната чаша вода да си свърши работата. Така че, когато четем, че оводняването по няколко пъти на ден внезапно ще превърне сухата ни кожа в сочна и сияеща, това е в най-добрия случай разочароващо. Водата е само половината от решението за дехидратирана кожа. Да, сухата кожа се нуждае от вода, но съставката, която никоя популярна личност не иска да ви каже, е че на вашия повяхнал тен просто нещо му липсва? Мазнина! Кето диета за лице! Или липиди, за да бъдем конкретни.



„Като индустрия ние винаги говорим за нуждата от повече вода за нашата кожа и често липидите не се обсъждат, но имаме нужда и от двете в еднакво количество", обяснява експертът по кожата и съосновател на бюти-клиниката Mortar & Milk, Памела Маршал. За Маршал широко разпространеният мит за пиенето по пътя към хидратирана кожа е твърде познат. „Много клиенти идват при мен и казват: „Но аз пия много вода", така че се потапяме в дискусията за липидите и често установявам, че те просто не получават достатъчно." Защо? Защото като култура сме приучени да демонизираме мазнините - независимо дали са напълно естествена и съществена част от нашата кожа или не. „Имам множество клиенти, които се страхуват дори от „добрите мазнини" и като цяло доста се борят с мен преди да ги включат в диетата си. Те обикновено са с изчерпани липиди по цялото си тяло, но се ужасяват от мазнините," продължава Маршал, която продължава да посочва по-големия проблем в играта, "Голямата тема е как дефинираме мазнините - но това е друг разговор." 

Кой е с изчерпани липиди? Да, вашата упорита суха или дехидратирана кожа може да се дължи на това, че всъщност сте с изчерпани липиди. „Основната причина за сухата кожа може да бъде недостатъчното производство на естествени липиди", казва д-р Стефани Уилямс, основател на многократно награждаваната кожна клиника, Eudelo. „Последицата от това е, че нашата кожа не може да задържи достатъчно естественото си съдържание на вода и губи твърде много вода чрез (невидимо) изпарение." Тези осем чаши вода все още са страхотна новина за вашата кожа, но без липидите, които да я заключат, може просто тя да изтича в канализацията. Мислете за водата и липидите като новото мощно дуо за супер плътно лице. Нещо като двойката Бенифър в света на красотата.

По-малкото липиди означават по-малко ефективна бариерна функция, което от своя страна може да означава всякакви нежелани проблеми за вашата кожа. „Липидите в грижата за кожата са от съществено значение, тъй като външната бариера до голяма степен се състои от тях и те трябва да се поддържат за здрава кожа", съветва дерматологът и естетик Eма Коулман. Опънато лице, суха кожа, повишено акне, екзема, изострена розацея и общо възпаление са само някои от симптомите, които идват с нарушена бариерна функция. 

Като основен градивен елемент на здравата кожа, липидите са голяма работа, но ползите от тях са много повече от просто повишаване на бариерата. „Здравословните мазнини помагат за подобряване на еластичността на кожата", обяснява сертифицираният диетолог, нутриционист и основател на Dietitian Fit & Co., Карин Пател. Колкото повече еластин и колаген има в кожата ви, толкова по-плътна и стегната ще изглежда и ще се усеща тя. 

Въпросът е какво ни кара да губим липиди на първо място? За съжаление, това може да бъде цял набор от неща. „Изчерпването на липидите в кожата може да възникне в резултат на външни фактори като замърсяване, излагане на топлина или силен студ, тютюнопушене, алкохол, диета и т.н. или поради вътрешни фактори като емоционален стрес, хормонални промени, генетични връзки или заболяване," казва Коулман. Освен това тази прекалено сложна комбинация от киселинни ексфолианти и ензимни почистващи препарати, които наскоро добавихте към рутинната си грижа за кожата? Те определено не помагат на ситуацията. „AHA киселините могат да бъдат невероятни съставки, но използвани твърде често, те ще изчерпят бариерната функция на кожата, което води най-малкото до дехидратация", обяснява Маршал.

Време е да покажете на кожата си малко липидна любов - като започнете отвътре навън. „Есенциалните мастни киселини (EFA) като например омега-3 са градивните елементи на здравата кожа. Омега-3 мастните киселини, идващи от мазни риби като сьомга, пъстърва, сардина, херинга и скумрия, са от съществено значение за подпомагане на пухкавостта на кожата ви", мотивира се Пател. За това зеленчуците и повишаващите липидите орехи, семената от чиа и ленени семена са включени в менюто на тази диета за лице с високо съдържание на мазнини. И не, бургерите и пържените картофи не се броят. 

Външно всичко е свързано с двупосочна атака: добавяне на липиди, както и запазване на тези, които вече имате. „Тези с много мазна кожа вече имат отличен липиден профил и не се нуждаят от допълнително въвеждане, докато зрелите, комбинираните, чувствителните и сухите кожни типове ще се повлияят прекрасно от богатите на липиди продукти за грижа", казва Коулман. „Те не само задържат влагата, но и възстановяват нивата на липидите." Стремете се към PHA, пробиотици и продукти, пълни съм серамиди, и оставете гликоловата киселина на мира. „Обичайният ми подход би бил пробиотици за намаляване на възпалението вътрешно, омега, за да получите някои добри мастни киселини във вашата система, и локален овлажнител на базата на PHA и серамиди, за да заключите хидратацията", уточнява Маршал. 

Освен това няма да навреди да изпиете и няколко чаши вода... 

More Face