Следва

Какво е букална мазнина? И всичко "за" и "против" премахването й

Боядисваме косата вкъщи ТАКА, за да предотвратим цветова катастрофа

Как сами да боядисате косата си - съвети и трикове, за да сте сигурни, че изглеждате така, сякаш току-що сте излезли от салона, всеки път

 

Hair преди 1 година

Не всеки има време да посети фризьорския салон, камо ли да поседи на стола на стилиста за два-три часа, за да си боядиса косата. Понякога цветът на кутията е единственият ви ориентир, поради което е изключително важно да знаете как да боядисвате косата си у дома правилно.

Може да не сте в състояние сами да създадете експертно боядисване, омбре или балеаж, но има правила, които трябва да следвате, когато правите корените си или избирате изцяло нов цвят. 

Има причина колористиката да е истинска професия – всичко е свързано с намирането на правилната формула, за да получите точния нюанс, който искате. Така че, ако мислите да промените драстично цвета си, препоръчваме да посетите специалист, който да направи нещата професионално.  

Но ако искате да прикриете сивото, да потъмните или да добавите руси отблясъци, за да рамкирате лицето, ето няколко трика, които ще доближат резултатите до тези в салона.  

Как да боядисате косата си у дома

1. Купете две кутии

Представете си, че сте изминали половината път и осъзнавате, че сте изчерпани откъм сили. Същото е и тук - ако косата ви е под раменете или, макар и къса, е много гъста, допускаме, че ще имате нужда от две кутии, за да покриете цялата глава. 

2. Направете тест за алергия върху кожата

Нямате представа дали кожата ви ще реагира на химикалите от боята за коса или не, така че винаги трябва да правите тест върху кожата, например с малък пластир. По-добре е да разберете сега, отколкото по-късно... 

3. Направете тест върху кичур

Знаем, че се вълнувате от промяната, но трябва да действате правилно. Обезателно проверете дали настоящият ви цвят на косата реагира добре на формулата, защото ако промяната наподобява нещо като блатна вода, няма да сте щастливи. 

3. Поддържайте линията на косата си чиста

Нанесете малко балсам за устни по линията на косата си, където не искате да има боя. Това ще предотврати изцапването на кожата по линият на косата, което иначе може да отнеме дни, за да се премахне. 

4. Разрешете косата си

Уверете се, че косата ви е разресана, преди да започнете, защото дори и най-малкото заплитане може да причини голям проблем. 

5. Разделете косата си

Професионалистите винаги разделят косата на четири части - по средата и след това от ухо до ухо през темето. Боядисайте първо предните секции, защото те са най-видими, така че е необходимо допълнително време за обработка. 

6. Не използвайте бутилката

Да, тя обикновено е в пакет с кутията, но изстискването на боята направо върху косата ви няма да ви даде салонен завършек. Вместо това си поиграйте на колорист и използвайте купа за смесване и четка, за да нанесете багрилото. 

7. Използвайте четка за зъби

Ако просто искате да добавите някои акценти, използвайте чиста четка за зъби или пръчица, и нанесете там, където слънцето обикновено би изсветлило косата ви (т.е. около лицето и по върховете). Това ще направи акцентите супер естествено изглеждащи.  

8. Започнете отгоре

Винаги започвайте от корените, когато боядисвате цялата коса в различен цвят - тази област ще се нуждае от повече време, за да развие цвета - след това срешете към краищата. 

9. Измийте косата правилно

Не мийте косата с шампоан веднага след боядисване, просто изплакнете с вода първоначално. Когато миете косата си с шампоан, уверете се, че е без сулфати. Сулфатите карат косата да набъбне и цветът избледнява (вижте още: Never again: 4 анти-тенденции в боядисването на косата, които да забравим). 

Най-добрата боя за коса у дома 

Ценителят на косата Джош Ууд пусна своя собствена линия професионална грижа за колористика, която потребителите да използват у дома за боядисване на коса. Гамата включва шампоани, балсами, четки за ретуширане на корените и тонизираща маска, наречена „цветна снимка". 

Боята за коса е изключителна, лесно се смесва и нанася върху цялата коса, за да покрие всички израснали корени, без нужда от старателно разресване през тънки като хартия слоеве. Лесна е за използване и дава резултати, които бихте получили и при фризьора. 

Ако отидете още една стъпка напред, можете да влезете в неговия уебсайт, да отговорите на няколко въпроса относно нуждите на косата си и ще бъдете насочени към продуктите, от които се нуждаете. Можете дори да влезете в YouTube за допълнителни съвети и трикове от самия експерт.

На пазара вече е и първата домашна боя с технология против начупване „omegaplex". В комплект със серум, възстановяващ уплътнител и възстановяващ агент, този продукт на Schwarzkopf е предназначен да предпазва косъма, да запечатва цвета и дори да възстановява косата след три седмици. Помислете за по-малко накъсване и избор от 15 нюанса на жив цвят, от русо до черно. 

Bleach Лондон

Ако се чувствате авантюристично настроени и предпочитате ярко жълти или наситени сини коси вместо приглушен брюнет, тогава наистина няма друга марка, на която да заложите.  

Bleach London са кралете на алтернативните цветове и тяхната напълно веганска гама се предлага на възхитително ниската цена от 6 паунда. Между другото, това са боите, които се използват и в техните салони. 

Как да направите тест за чувствителност? 

Ето съветите на Джош Ууд как да направите пач тест: 

1. Смесете количество колкото монета от цветния активатор и цвета заедно в купа. 

2. Използвайте памучен тампон, за да нанесете малко количество зад ухото си. 

3. Оставете го да действа 48 часа, и ако всичко е ок, дори не трябва да забелязвате, че е там. Опитайте се да не го отмивате в този период от време. 

4. Съвет: Много е важно да затегнете плътно капачките на бутилките, след като сте ги отворили за пач теста. Ако не го направите, продуктите може да се окислят и активните съставки няма да действат. 

5. Ако имате някакви признаци на реакция към продукта, незабавно го измийте и не използвайте боята. 

6. Ако не показвате признаци на реакция, продължете и използвайте боята според инструкциите. 

Как да направите тест върху кичур? 

Може би сте чували за тест върху кичур, но все още се питате какво, по дяволите, е това? Тестът на кичура определя годността му за обработка, т.е. боядисване. Ето как да го направите: 

Направете тест за кичур на част от косата с дебелина около 1/3 от сантиметъра (изберете от долния пласт, за да можете да го скриете), за да видите дали косата ви ще поеме цвета, към който се стремите. 

1. Сложете защитни ръкавици. 

2. Изберете кичур коса за тестване. 

3. Отделете останалата част от косата си с помощта на пластмасови шноли, така че кичурът да не докосва останалата част от косата след нанасяне на боята. След това боядисайте този кичур. 

4. Изчакайте 24 часа, за да сте сигурни, че сте доволни от резултатите от боядисването на косата. 

5. Ако сте доволни от цвета, давайте и се добоядисайте (вижте и: Анди Макдауъл: "Спрях да си боядисвам косата, защото..." и продуктите, които използва).

Как да боядисате косата си руса 

Много по-лесно е да изберете по-тъмен цвят, защото добавяте пигмент към косата; ако искате да боядисате косата руса, е по-трудно, защото отнемате пигмент. Първо, трябва да имате представа за русите прически, които харесвате. Второ, прочетете всичко, което трябва да знаете за това да станете блондинка. 

Ключът към получаването на страхотен рус нюанс е да работите с естествения цвят на косата, за да създадете еднородна текстура, която не изглежда на петна. Ако косата ви по природа е с по-пепеляв тон, изберете пепеляво руса. По същия начин, ако корените ви имат червен пигмент, заложете на оттенък шампанско. 

И не забравяйте, че може да се наложи да боядисате косата си повече от веднъж, за да получите русото, което искате. Най-доброто нещо, което можете да направите за косата си, е да се подложите на лечение за коса Olaplex, за да подобрите качеството й между тези сесии, тъй като това ще я предпази от накъсване, и да използвате от най-добрите лилави шампоани, когато миете косата си, за да предпазите от рижавеене. 

Как да боядисате косата си в сребро? 

Много от същите правила се прилагат за боядисване на косата в сребристо или други по-светли цветове като розово и синьо. Ключът е да се уверите, че косата ви е изрусена предварително. След като това стане, можете да нанесете сребърното и да изплакнете (вижте още: Сивото, елегантно и изискано, е новият тренд в косите). 

Първо, не мийте косата си 48 часа. Естественото масло ще ви помогне да защитите скалпа си от всякакви раздразнения. Второ, нанесете лилав тоник, за да премахнете пожълтяването на изрусената коса. След това нанесете боята според стъпките по-горе. След като получите желания цвят, поддържайте го, като миете с най-добрия ви наличен шампоан без сулфати. 

More Hair