Следва

По "Ад" на Данте: Schiaparelli, Spring 2023, COUTURE

Freaky: Maison Margiela, Fall 2023, READY-TO-WEAR

Maison Margiela завършва старото училище, помещаващо се в нова пететажна супермодерна сграда на големия Place des États-Unis. Тази вечер Джон Галиано направи "открит урок“, който поведе посетителите по пътека от основите на заведението до терасата на покрива. И тогава той пусна изключително лична пънк-романтична колекция “Co-Ed” с млада банда от герои, които той описва като "съвестни революционери“ 

Runway преди 1 година

В по-ранен разговор Галиано повдига термина "тест на Роршах“ като субективното виждане на различни неща, когато гледаме към модата. През тези очи изглеждат като свирепа, неотложна наслада от субкултурния дух на 70-те и началото на 80-те в Лондон - младостта на Галиано, но пренесена напред, смесена с днес. "Може да видите някои познати фигури“, предполага той. Поканите за ревюто са груби колажирани фотокопирани листовки - като билет за ъндърграунд концерт, напомнящ начина, по който децата се ориентират в нощния живот много преди мобилните телефони. Няколко модела ги стискат с чантите си, докато се клатушкат по подиума, сякаш бързат за някъде. В някои от шапките им, измислено колажирани от торби за боклук и парчета тюл, има кокарди, направени от нарязани листовки. Това е ехо от френските революционери - Incroyables - които Галиано споменава в първата си колекция от St Martins през 1984 г.

Има и изобилие от двойни, тройни и привидно съвпадащи значения. Галиано си сътрудничи с Pendleton, известният американски производител на одеяла - комбинезони, палта и ризи са изработени от него. След това има още едно необикновено палто, изшито от пластове син и червен тюл - като одеяло. Не изглежда като пънк тартан - вечно любимата материя на Вивиан Уестууд - но отново почти. Мадам Уестууд, която почина скоро, е почти персонифицирана в момичетата, които тичаха в гениално увитите молив-поли на Галиано - секси рокерски стил от 50-те, за който Вивиан винаги е говорила като за първите дрехи, прави за себе си като тийнейджър.

Ако това наистина е поздрав към покойната, велика кръстница на пънка, то също е смесване в слоевете и завъртанията на Галиано върху бални рокли от тюл от 50-те години, огромни, люлеещи се оперни палта и всякакви други нарязани творения. Има якета от западен тип с панталони на ала Мики Маус, хавайски щампи, шеметна какофония от богат избор от гледна точка на продукти, които да купим, всъщност - всичко това организирано в провокация в стил Галиано. Идеята, с главно И, е да подберем нещата и да ги стилизираме, както си искаме.

Той иска да подчертае важността на ателието Maison Margiela в сутерена на новата къща. Тук той ще постави инсталации от последния си "занаятчийски“ моден театър и филмова феерия, Cinema Inferno. Манекени позират върху маси за шиене и кроене - и в кола, която се блъска през атриума - във впечатляващо просторната стая. Това е напомняне в близък план за сложната американо-готическа история, която Галиано измисля за млада двойка в бягство: това е началото на новата колекция, която виждаме в галерията горе.

Всички фантазии и експерименти на Галиано стават възможни и растат нагоре от този творчески център. Това е лабораторията, която създава формулите за колекциите, които подхранват конфекцията и аксесоарите - и след това поддържа всички етажи на бизнес офисите и ателиетата на Къщата. И съдейки по мащаба сме сигурни, че нещата се развиват много добре. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.