Следва

Christian Dior, Spring 2023, COUTURE

По "Ад" на Данте: Schiaparelli, Spring 2023, COUTURE

Не сме сигурни дали Модната седмица в Париж ще предложи нещо по-добро за 2023 

Runway преди 1 година

"Леопардът“, който изскача от гърдите на Шалом Харлоу, "вълкът“, който гледа от палтото на Наоми Кембъл, "лъвските“ глави на Ирина Шейк и Кайли Дженър: Даниел Роузбери взриви всичко със своите фалшиви препарирани животни вчера сутрин. Беше предсказуемо, че те незабавно ще поемат - така да се каже - свой собствен живот, изпълнен с противоречия.

Шокът е неразделна част от ДНК-то на Скиапарели още от времето на Елза, която създава модната си къща през 1927 г., но за разлика от Роузбери, тя не е живяла в епоха, в която хората ще си правят тревожни колониални изводи от изображения на едри диви същества - момент, в който еколозите и активистите за правата на животните мразят модата и я обвиняват в изобразяване на мъртви животни, дори когато се знае, че те са конструкции от пяна и изкуствена кожа.

Ирония е, че умът на Роузбери всъщност е фокусиран върху един друг ад - Адът от "Божествената комедия" на Данте - и не иска да разпалва огъня на социалните мрежи, или по-скоро неволно да пожъне непредвидени негативни реакции на своята каскада с висшата мода. "Животните са една от четирите буквални препратки, които взех от „Ад“ на Данте“, обяснява той, подготвяйки колекцията. "В първия цикъл от пътуването на Данте той се сблъсква с ужаси. Той се изправя срещу лъв, леопард и вълчица. Всеки от тях представлява различни неща и животните са там като фотореалистичен подход към сюрреализма и trompe l’oeil по различен начин.“

Защо обаче да изберем ужасите на ада като концепция? Това е рискът, който той поема, за да намери нещо ново - следствие от огромния успех, който Roseberry донесе на до скоро "заспалата" Къща. Забавлението и спектакълът на парада преди шоуто, включващ плащащи модни клиенти, украсени с платформи, шапки, формовани пръсти в черно и златно, якета с бродирани скелети и позлатени бижута по тялото, говори за това. Точен пример: Doja Cat с лице и глава, задушени в огнени кристали. "О!“ - пошегува се един прикован зрител на ревюто. "Мислиш ли, че тя е олицетворение на дявола?“

Роузбери намира творчески паралел на своите дилеми в адските мъчения, които Данте алегоризира. "Това е агонията от желанието да изненадаш“, казва той. "Просто искам всеки път да бъде мощен по различен начин.“ Неговата амбиция: "да покаже невъзможното“.

Жалко е, че цялото експлозивно внимание, привлечено от трите символа на адските животни, за които Данте пише (лъв: гордост; леопард: похот; вълк: алчност), засенчи необикновената работа, която Роузбери и неговият екип разточват при формоването, извайването и украсяването на по-голямата част от колекцията. Форма на талията на класическия Schiaparelli Shocking!, вдъхновена от бутилката на парфюм, е трансформирана в екстремни силуети на пясъчен часовник; има и пластове от силно преувеличени, изпъкнали до окото бюстиета (изработени от седеф, маркетри и бижута от счупено стъкло), ако не сте забелязали.

Той също така предлага костюми с панталон с невероятни силуети, смокинги с райе и умопомрачителни линии, имитиращи плат за мъжко облекло, но извиващи се навътре и навън по някакъв визуално необясним начин. "Поставяме жените в мъжко облекло, но правим силуета хипер женствен“, както той го формулира.

Стремежите на Roseberry са високи за тази колекция. "Нищо не е такова, каквото изглежда“, казва той. Може да се каже, че това е N.B за всички разговори, които се завъртяха около шоуто в последните 24 часа. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.