Следва

Стил урок на седмицата: 7 начина да заметнем, завържем, запретнем шала

Christian Dior, Spring 2023, COUTURE

Couture, който е Ready to Wear 

Runway преди 1 година

Мария Грация Кюри попада на архивни снимки на Джоузефин Бейкър на Dior Сouture в Ню Йорк през 1951 г. Блестящата френска черна звезда от американски произход и активист за граждански права идва да изнесе представление в Париж през 1925 г., превръщайки се във водеща звезда на кабаре културата от епохата на джаза - и става френски гражданин. През Втората световна война тя се присъединява към Френската съпротива и през 2021 г. най-накрая е почетена като един от великите хора на френската нация, а името й е изписано на тържествена церемония в Пантеона в Париж.

Какво вдъхновение за творческия директор - особено след откритието, че Бейкър е била клиент на къщата. "Тя наистина беше невероятна, силна жена“, казва Кюри в предварително изявление в централата на Dior. Тя посвещава пролетната висша мода на нея и заобиколя шоуто с галерия от портрети от Микалин Томас, включваща нов пантеон от подобни новаторски чернокожи и двурасови холивудски актьори и модели от 20-ти век, с Джоузефин Бейкър в центъра.

Вместо буквално да се обляга на прочутите образи на Бейкър като танцьорка, Мария Грация възприема по-изтънчен, смекчен подход. Проучва и по-малко известни снимки на Бейкър в ресторанти, облечена в дневни костюми и в униформа по време на войната. "Линията в тази колекция е повече от 20-те“, казва тя. "Повече чистота, по-малко обем, повече мое отношение.“ Нейният проект, както тя го вижда по-общо в Christian Dior, е "да реновира“ и да направи класическия канон на къщата по-лек и по-лесен за носене - и особено сега, за да отговори на нарастващите искания от кутюр клиенти за дневно облекло.

Има блестящи дрехи с мъниста, подобни на деко, които със сигурност напомнят flapper рокли. Също сребристи панталони и структурирано бельо, но покрити с кадифени халати. Една трета от ревюто е изключителен златен миди костюм - сакото, напомнящо за емблематичното сако от 1947 г., но структурирано, без корсет, за да се плъзга по тялото, вместо да го притиска. Тя възприма същия умен подход за "обезкостяване" и развенчаване величието на балната рокля на Dior с отворени рамене, използвайки изкусно нагънати сатени в шистово сиво, течно сребро или бледо злато. Тези ефекти имат красива простота - като идеални наследствени рокли, преоткрити в семеен куфар.

Но истинските изненади са във времето, което Кюри отделя, за да покаже своята трезва и безупречна кройка: простотата на двуредните сиви костюми с пола Dior; минималистично перфектен смокинг палто; дълги, вталени силуети в черно. Единствената украса е по краката: кадифени, бродирани сандали на платформа с каишка на глезена. Със сигурност ще бъде повече от достатъчно, за да има модерни клиенти, които тичат към Christian Dior, за да запълнят тази зейнала празнина от шикозни неща, които да обличаме всеки ден. 

More Runway

Седмица на модата в Милано Есен/Зима 2024: надеждата, от която се нуждаем, се казва Prada

Runway преди 22 часа

Дуализмът е дума (и действие), която може да опише не само днешната колекция, но и цялото съвместно творчество на Миуча Прада и Раф Симънс (вижте още: Седмица на мъжката мода в Милано: Prada Fall 2024).

Седмица на модата в Милано Есен/Зима 2024: съблазънта на Dolce & Gabbana

Runway преди 22 часа

С повече марки откогато и да било в разгара на Седмицата на модата в Милано, определено е по-добре да сте Доменико Долче и Стефано Габана, които нямат никаква нужда от представяне. С почти 40 години опит, те не просто знаят кои са и какво представляват, но са и наистина добри в това да го покажат. Да, дуото е работило достатъчно дълго, за да имат увереността да покажат най-ранните си ретро дизайни отново. И това да звучи добре.