Следва

Street Style вдъхновения: еталон за стил или улиците на Париж

Chanel, Spring 2023, COUTURE

Когато не се взимаш на сериозно 

Runway преди 1 година

Какво може да прави една камила на Chanel Сouture? Този пъзел - първата гледка, която поздравява публиката - може лесно да бъде решен чрез търсене в Google "апартамента на Коко Шанел". Това, което бързо се появява, са снимки на Шанел у дома на Rue Cambon, със статуетка камила върху странична маса, големи бронзови елени, струпани около камината, и изображения на лъвове тук, там и навсякъде. Виржини Виар разговаря тет-а-тет с художника Ксавие Вейлхан, за да излезе с идея за пролетното модно шоу в споменатия апартамент и - можете да си представите как те се оглеждат и си казват "хайде да работим с животните!"

Хей престо! Закачлива идея, която кара Виар да се захване с тема - парад на нещо средно между сладки мажоретки с барабани Шанел или може би ръководители на цирк. Те се завъртяха в късите си, разкроени костюми със странни цилиндър и папийонка, обути в малки бели ботуши с кръстосани връзки с характерните за Шанел черни върхове. Ревюто се случва из менажерията на Вейлхан посред подвижни скулптури на животни - кон, лъв, елен, бивол, птица, риба, куче и слон - освен камилата, разбира се.

И все пак не е в природата на В.В. като творчески директор да прокарва концепция над дрехите. Вместо това тук има колекция висша мода, която се усеща младежка. Спектакълът от шествието на мажоретките е просто средство за освежаване на шаблона на дневните костюми на Chanel, предвождани от хиляди очарователни детайли в бяло. Това е последвано от разновидности на съкратени, позлатни туидове: късо палто тип трапец, деформирани плисирани поли, изрязани до мини, и след това миниатюрна захарно-розова рокля-палто с изпъкнала яка. Може би е малка модификация от 60-те, но не твърде очевидна.

"Не твърде очевидно“ всъщност може би е мотото на Виар, което личи от момента, в който колекцията премина от къси и сладки дневни дрехи към дълги и стройни вечерни. В рамките на тази последователност има шикозно, спретнато палто от туид с къси ръкави във виолетово, носено с бели кожени оперни ръкавици и дълги, прилепнали по тялото рокли на малки точки и черна или бяла дантела.

Попитана след това дали си е мислила за 30-те години на миналия век с тези вяли рокли, Виар изглеждаше така, сякаш ретро колекциите на Chanel не са й минавали през ума. "Не", свива рамене тя. "Този ​​силует може да ви накара да мислите така, но не.“ Отново да се върнем към нейната резервираност относно обвързването с теми. Разбира се, няма правило, че дизайнерите трябва да се придържат към високи концепции. Понякога, честно казано, те наистина могат да попречат на дизайнерите, които просто създават дрехи за съвременния живот. Вместо това Viard е вид дизайнер на "модерен гардероб за истински жени“. Нейните колекции не са фантазия, дори ако тя добре знае как да измисли магията в модните ателиета, за да направи парчета, които изглеждат като снежна, разпенена бита сметана.

И след това, на финала, булката изскочи от скрита врата в слона, облечена в малка бяла рокля, изцяло покрита с бродирани гълъби, и бяла папийонка. Лек момент, прост и доста очарователен. Подобно на духа на останалата част от шоуто. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.