Следва

Коя е Алесия Ланца - beauty звездата на TikTok

Какво е букална мазнина? И всичко "за" и "против" премахването й

Букалната мазнина се превърна в горещ тренд за дебати в края на миналата година

Beauty News преди 1 година

Данните от Google показват скок в търсенията за тази (преди това до голяма степен немислима за корекция) област на лицето. Сърчовете сочат, че хората търсят като луди по ключови думи: „премахване на букална мазнина при знаменитости". О, и има 252 милиона гледания на видеоклипове по темата в TikTok. Нещото, за което повечето от нас почти не са чували, е гореща тема на разговор. Какво точно е букалната мазнина?

Какво е букална мазнина?

„Букалната мазнина е мастния слой, разположен от двете страни на устата, между мускулите на лицето", казва реконструктивният и пластичен хирург г-н Навийн Кавале. „Всеки го има, но е по-забележим при някои хора, отколкото при други." Това е мастна подложка, която се намира точно под скулите и над челюстната кост – ако имате по-пълно лице, има вероятност да имате повече букална мазнина.

Какво включва премахването на букалната мазнина?

Това е процедура, която включва хирургично отстраняване на букалната мазнина на бузата, обикновено под анестезия. Чрез премахване на мазнините идеята е да се създаде по-изваяна визия, да се подчертаят скулите и по същество да се създаде по-стройно лице. Това не е процедура, която да се предприема с лека ръка.

Също така съществува от дълго време. „Личното ми мнение е, че това може да бъде наистина добра операция за правилния кандидат", казва пластичният хирург Марк Пасифико, президент на Британската асоциация на естетичните пластични хирурзи. „Но това, което ме тревожи за всяка „тенденция", е, че хората я подхващат, защото се говори много за нея в социалните медии – или в медиите като цяло. Има и конкретна визия, която е донякъде модерна в момента – но модата по дефиниция е ограничена във времето, а промяна като тази е постоянна."

Защо точно сега се говори за премахване на букална мазнина?

Вероятно заради културата на знаменитостите – откъдето започват най-тревожните тенденции в пластичната хирургия. Още през септември 2021 г. Криси Тейгън сподели, че е премахнала букална мазнина от лицето си (с любимия на Кардашиян д-р Джейсън Даймънд) в профила си в Instagram. Тя е единствената известна личност, заявила открито за подобна намеса до този момент, но въпреки това има много спекулации в социалните медии за други известни хора, прибегнали до корекцията, което може да обясни защо се говори толкова много за това в момента. Както казва Пасифико, това не е нова процедура и „пластичните хирурзи споделят за нея и я поставят в акаунтите си в Instagram от години".

Мнозина, включително д-р Кавале, обвиняват социалните медии и многото им филтри за скока в интереса около процедурата. „Класифицирам този тип хирургия с някои от другите „тренди" операции, които се появиха през последните няколко години – т.е. Фокси айс– което отново е подхранвано от социалните медии."

Безопасно ли е всичко това?

Зависи кого питаш. Говорете с всеки уважаван пластичен хирург и повечето ще кажат, че има своето място, но същевременно не трябва да се гледа на намесата като на тенденция. „При по-възрастен пациент букалната мазнина може да се свлече и да създаде вид на неприятна обемна челюст, така че тя може да бъде премахната като част от някои процедури за лифтинг на лицето", казва Пасифико. Д-р Кавале се съгласява, като понякога извършва лечението по време на фейслифтинг, но казва, че „пациентите с лифтинг са по-възрастни и вече можете да видите къде са загубили обем на лицето си".

Той предупреждава, че ако се прави като самостоятелна процедура, рискувате да повредите близките структури от вътрешната страна на устата, като слюнчените жлези и нервните окончания. „Не мисля, че трябва да се отстранява сама, особено при млади хора", казва той. „С напредване на възрастта вие губите мазнини по лицето и затова хората правят фейслифтинг и трансфер на мазнини, когато остареят. Ако премахнете много мазнини от лицето, когато някой е млад, нямате представа как ще остарее, особено след като мазнините така или иначе изчезват с възрастта. Има риск това да създаде вид на скелет."

Ако мислите да го направите...

Помислете внимателно за важния факт, че когато букалната мазнина изчезне, тя изчезва завинаги. „Уверете се, че посещавате утвърден, опитен и етичен пластичен хирург, който ще се опита да разбере какви са вашите притеснения и какво се опитвате да постигнете", казва Пасифико. „Може би, например, вместо намаляване на мазнините в устната кухина, те да предложат добавяне на филър към скулите, за да ги подсилят и зоната под тях да изглежда по-малка. Има различни неща, които могат да се направят, ако някой търси по-изваян външен вид."

Също така (винаги) е от първостепенно значение да посетите опитен лекар за всяка процедура, голяма или малка – не попадайте в капана да резервирате при този, който е най-евтин. Направете подробно и внимателно проучване.

И накрая, вместо да се захващате с тренда, запитайте се защо изобщо мислите да го направите – защото всъщност искате да премахнете букалната си мазнина или защото всички го правят в TikTok? Знайте, че времената – и тенденциите – се променят и това, което е модерно днес, често става демоде утре.

More Beauty News