Следва

Уау! Valentino, Spring 2023, COUTURE

Fendi, Spring 2023, COUTURE

Спокоен сребрист поток висша мода на Fendi, за Пролетта

Runway преди 10 месеца

"Искам да правя лекота, защото за мен модата винаги изглежда твърде стабилна и тежка“, казва Ким Джоунс. "Искам плаване. Елегантно, но младежко.” Това е неговият пети сезон работа за установяване идентичността за римската къща и имаме чувството, че сега той е тотално в flow-a. Може да се каже, че когато човек се стреми да създава лоялност и да циментира взаимоотношения, има добродетел в това да не нарязва и променя стилове и теми с всеки сезон. Джоунс казва, че тази колекция е "продължение" на неговата есенна мода и отговор на исканията на клиентите на Fendi за вечерни рокли.

Това, което той предлага, беше дискретно модернизирана нова дефиниция на статуетките, като облекло за богини: тънки силуети в бледи мимолетни цветове, някак преработени чрез чувствителността на роклята от 90-те. Couture се отличава от ready-to-wear през специализацията на ателиетата, които създават текстури и материи, които изобщо не са това, което изглеждат. Във Fendi наследството и ноу-хауто произлизат от корените му като италианска къща за кожа. Изминаването на времето очевидно означава, че показването на кожи на ревюта е изключено. Джоунс кимва към миналото без кожа в няколко бродирани панталони с кръстосано тяло; останалата част от експертизата на trompe l’oeil е съсредоточена върху усъвършенстването на кожата, за да изглежда и драпира като плат. Не че някога ще го разберете, освен ако не носите тези дрехи.

Едва ли може да се каже - ако изобщо може - че някои от посребрените рокли с насложени щамповани дантелени шарки, малко като покривки, са кожени. Или блестящите "верижни“ ръкавици. "Исках наистина да поработя с модните техники“, казва Джоунс. "Това, което можем да правим сега, технически в модата, е толкова напреднало.“ Концепцията за наклони и драперии леко се позовава на архивна копринена рокля на Карл Лагерфелд за Fendi, която Джоунс е изучавал; естествено ехо от класическата римска статурия, разбира се. Джоунс я поставя върху деликатни конструкции от копринени сутиени и панталони с дантелени ръбове.

Нещо от 30-те години на миналия век изплува от модните дефилета този сезон. Джоунс заковава същността на жанра в гънките от изкована коприна на драпирана рокля, носена от Джулия Нобис. Фино и красиво нещо, носено с непринудена елегантност. За жена, която има средствата да си позволи Fendi, това би било доста добър начин да влезе в стаята. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Stella McCartney

Runway преди 1 месец

За да покаже пролетно-лятната си колекция за 2024-та, Стела Маккартни избра Marché Saxe-Breteuil, популярен парижки пазар на открито, където риба, сирене, хляб, дрехи и всякакви хубави неща се продават в четвъртък и събота. На първи ред дизайнерката покани представители на фирми, специализирани в новите технологии в производството на тъкани