Advertisement
 
Причините да гледаме българско-испанския филм

Причините да гледаме българско-испанския филм "Васил", дълбок, човечен, изящен

Текст на Юлиана Методиева 

Добре е човек да гледа с очите на емигрант българо-испанската продукция„Васил“ с копродуценти Мина Милева и Весела Казакова. Поне да се опита. Дори когато премиерата му тече в претъпкана до козирката зала, а организаторите пренасочват към друга зала феновете на носителя на най-новите награди за кино Иван Бърнев. Както се казва в любовта, ще търпиш, няма къде да ходиш…

Та, знаете ли какво е да си емигрант? Ако не сте го преживявали със собствената си кожа, сигурно поне са ви разказвали за презрителното отношение към етноса ни. Свиване на рамене когато чуят, че имало държава България. А, да, дето била най-корумпираната. В Испания добавят, как сме уволнили и Христо Стоичков от световен отбор. Всички тези bias, предразсъдици и стереотипи се стоварват на главата на тръгналия да търси другаде дом под слънцето българин. Защото вкъщи няма хляб, или защото децата му трябва да получат по-сносен живот.

Васил във "Васил“ е точно такъв. Преживява гореописаните дистанции към него самия и родината му. Понеже е адски умен, играе шах като Гари Каспаров, а в състезанията по бридж е незаменим за дамите в презряла възраст, тикащи в неговото емигрантско неглиже елегантните си облекла и перлени огърлици. Бриджьорките харесват да бъдат екип с Васил, но не дълго. Точно от тях той получава шамари. Да се маха, не е от нас, дърпа ни надолу, вижте само как се облича, съскат, еднакво мъже и жени от дребната испанска буржоазия. Един мъж, при когото Васил е отседнал, за да не спи на улицата, дори го изхвърля навън отново, след като го е приютил. Защото не е проявил точност за среща с него, а Васил си вади хляба в гостилница, но се крие непрестанно от имигрантските власти. Такива като него по принцип биват сритвани тъкмо на най-крехкото място - човешкото достойнство. Нещо като негрите някога в Америка. Можеш да ги унижаваш, като преди това си ги дехуманизирал така, че престават да са homo sapiens в дневния ти ред. После ги изхвърляш, ако вече не ти вършат работа. Така постъпват и с Васил, българина от онази страна, дето…Виж по-горе. Въпреки че е удивително способен не само да играе шах и бридж, но и да оправя водопроводни тръби. Буржоазките от Мадрид гледат със снизхождение как върти инструментите и поправя разваленото, заврян в смрадливия шкаф. Българин. Емигрант. Не е човек, в смисъл.

Филмът "Васил“ е невероятно събитие на софийския екран! Дебютантката Авелина Прат е направила една изящно заснета творба на тишината излъчвана от малкия човек сред клокочещия от шум и празни приказки свят. Иван Бърнев е актьор от европейска класа. Той се превъплъщава съвършено във фината личност на героя си. Срамливите му стъпки из испанското пространство са стъпки на дискриминирания човек, който се пази властта да не го прокуди заради липса на виза. По-незабележим няма как да стане. Когато накрая все пак върху него се стоварват имигрантските закони и пълното бездушие къде ще отиде човек на средна възраст, напуснал от безизходица страната си, някои от персонажите лекичко се засрамват. Много лекичко. Досещат се за миг как им е подредил захвърлените в кашони книги, каква вкусна мусака са похапвали, колко интелигентен, боже мой, колко интелигентен е този българин, и го забравят. Той пък ги излъгва, че всичко е наред и прокуден тръгва за канарските острови…

В световното кино има такава естетика на дискретното, неагресивно послание. То хуманизира зрителя повече от тежките социални филми, защото деликатно му говори как емигрантът е човек, който е чужд на обществото, в което живее, и блуждае встрани от него, скита сред неговите покрайнини, непрестанно е самотен, а пък другите…другите го възприемат като отрепка. Васил на Иван Бърнев и Авелина Прат е като цивилизован шамар на света, превърнал пришълците и бягащите от злото, в досаждащи на скуката на ежедневието им нищонезначещи сенки.

Браво, браво Мина, браво Весела! Поклон на Иван Бърнев! "Васил" е в кината от 27 януари. 

Коментари: 1

Радослав Пèтров (2023/02/01 / 11:12)
Прекрасно въвеждане към филма "Васил", което ми подсказва, че акцентът е поставен не толкова върху фабулата, колкото върху взаимното проникване на две национални култури и цялостното хуманистично внушение. на лентата. Как социалното отричане се съвместява с признанието: "При други обстоятелства щяхме да бъдем приятели"? Правя уговорката, че филмът е българско-испански или испанско-български.

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.