Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 30.01 - 05.02

Витамин F: супер ценен не точно витамин

Козметичен актив с много ползи и богата история

Health преди 1 година

Да започнем с това, че витамин F не е никакъв витамин, а комбинация от две полиненаситени мастни киселини: линолова, принадлежаща към групата на омега-6 киселините, и алфа-линоленова от групата на омега-3.

Историята на витамин F

Линоловата киселина (LA) е открита през 1844 г. от швейцарския учен Фредерик Сак, а алфа-линоленовата киселина (ALA) - от австрийския учен Карл Хазура през 1887 г. И двамата изучават свойствата на растителните масла. Комбинацията от LA и ALA за първи път е идентифицирана като витамин F (от английската дума fat), което буквално се превежда като "витаминна мазнина" от учените Еванс, Лепковски и Мърфи през 1934 г.

Компонентът се приписва към витамините, тъй като е забелязано, че липсата му в диетата се отразява негативно на здравето (бавно зарастване на рани, увреждане и суха кожа), а приемането на дори една капка от веществото дневно може да коригира тези състояния. Такава висока биологична ефективност по това време се свързва изключително с витамините.

Първоначално витамин F се споменава само в хранителни изследвания, но още през 1936 г. д-р Мери Имоджен Шепърд за първи път говори за витамин F в козметиката. Нейните изследвания показват, че използването на крем на основата на този витамин може да ни отърве от екзема, лющене на кожата и пърхот. Шепърд също предполага, че много от лечебните мехлеми от онова време може да са били ефективни не поради предполагаемите свойства на активните вещества, които включват, а заради естеството на тяхната база. А базата са масла, съдържащи витамин F. По-късно определението на комбинацията от LA и ALA като витамин е опровергано и веществото е класифицирано като есенциална мастна киселина.

Витамин F в козметиката

Ако ползите от витамин F са известни повече от 85 години, защо сме чували толкова малко за него? Всъщност няма забравяне на витамин F. Просто, вместо да се съсредоточат върху съдържанието на самата LA и ALA във формулите на лосиони, мехлеми и кремове, производителите през цялото това време се фокусират върху здравословните масла, в които тези киселини винаги са били и ще бъдат. Съгласете се, за потребителите е много по-лесно да запомнят имената на здравословни масла (зехтин, ленено семе, соя), отколкото някои неясни полиненаситени мастни киселини със сложни имена.

Сега, когато лъчистата здрава кожа е на мода и хората искат да остаряват красиво, отново си спомнихме добрия стар витамин F. Не можете без интензивно овлажняване и подхранване на кожата, а LA и ALA в този случай са просто незаменими компоненти.

Освен това, благодарение на напредъка в химическата индустрия, тези киселини вече са лесни за използване в чист вид, а не в състава на маслото. И това, разбира се, дава повече поле за експериментиране с формули и текстури и увеличава възможната крайна концентрация на актива.

Витамин F: ползи за кожата

И така, витамин F е здравословна мазнина, комбинация от липиди, открити в семена от чиа, бадеми, соя и много растителни масла (от слънчогледово до синапено). Витамин F е полезен не само в храната, но и в състава на различни козметични продукти (от крем до шампоан).

Ето какво знаем за свойствата на този компонент в козметиката:

  •  добре овлажнява кожата и предотвратява загубата на влага;
  •  укрепва бариерните функции на кожата;
  •  намалява обривите при акне;
  •  успокоява и действа противовъзпалително;
  •  може да се използва при състояния като дерматит, екзема, розацея.

Средствата с това активно вещество се препоръчват особено за хора със суха и/или чувствителна кожа, както и за тези, които имат екзема, дерматит, ихтиоза. За кожата на лицето витамин F е полезен, ако защитната бариера е повредена, има сухота и зачервяване.

Уникалността на витамин F е преди всичко в неговата универсалност. Като разкрасяваща съставка е подходящ за всички типове кожа, включително зряла, проблемна, атопична. В допълнение, той практически няма странични ефекти. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.