Следва

Марк Антъни се ожени за четвърти път, булката е Надя Ферейра

Dreams for Plans: мечтаем за Копакабана, най-великия плаж в света

Как един от най-великите плажове в света се превръща в символ на бразилската култура, в стил на живот и иконично име? Четем надолу, слагайки дестинацията в планираните си мечти за 2023 

All About Life преди 1 година

„Жена със златист загар, приказна смесица от красиво цвете и мистична русалка, бляскава и изящна“ - така през 1965 г. Винисиус де Морайс и Антонио Карлос Жубим описват „момичето от Ипанема“ в известната си песен, която става най-слушаната творба в боса нова. Стил, който се заражда в Бразилия в края на 50-те години, а негов баща е Жуау Жилберту. Стилът е микс между джаз и самба с щипка блус, и малко след създаването си превзема Бразилия. Тук бихме препоръчали да хвърлите един поглед на сериала “Girls from Ipanema”, който с красивите си пейзажи, страстна романтика и боса нова ритми ни вдъхнови да се гмурнем във водите на Копакабана и да разберем малко повече за един от най-известните плажове в света.

Песента „Момичето от Ипанема“ придобива толкова голяма популярност, че квартал Ипанема и близкият плаж Копакабана са коронавани с титлата „земния рай на чувствените ритми“.

Дългият пясъчен полумесец, заобиколен от оживена крайбрежна улица и небостъргачи, които избледняват в зелените хълмове, предлага изживяване като никое друго. Плажът е един от най-дългите в света - около 4 км - истински рай за жители и туристи. Това емблематично място е отразено от едни от най-известните артисти, режисьори, фотографи - Марио Тестино снима там неземната красота на модели като Фернанда Лима и Жизел Бюндхен.

Копакабана е мястото, на което можете да отпразнувате Нова година по най-незабравимия начин. Бразилците са много страстни, енергични, ярки, секси хора – такива са и празненствата им. Всяка година на 31-ви декември милиони хора се отправят към известния плаж, за да прекарат нощ, изпълнена с танци, нощно къпане под звездите, спектакъл от фойерверки и забавление до безкрай. Единственото правило е – трябва да си облечен в бяло, за да е изпълнена годината с късмет. Тази традиция тръгва от регион Кандомбле, където хората са носели цвета по време на ритуали с молитви за мир и духовно пречистване.

На това мечтано място Лени Кравиц и Rolling Stones събират рекордната цифра от 1 300 000 хора на плажа.

Историята на Копакабана започва през 18-ти век, когато зоната се е наричала Sacopenapã. Там е построен и параклис, съдържащ копие на Девата от Копакабана – високопочитан, свещен образ в Южна Америка, пазен в светилището в Копакабана, Боливия. Но една от основните причини мястото да стане толкова популярно е построяването на хотел Copacabana Palace, който днес е хотел Belmond Copacabana Palace, намиращ се точно до плажа. В него се провежда ежегодно новогодишно свръхлуксозно парти – елегантна гала вечеря с изключителна гледка към известния плаж.

Хотелът е построен от Октавио Гиунле и Франциско Кастро Силва, които работят с френския архитект Джоузеф Гир – автор на хотелите Le Negresco в Ница и Carlton в Кан, за да построят най-красивия хотел в Южна Америка - шедьовър на ар деко, внушителен, разкошен. Стаи, доказващи чара на богатия и елегантен стил, в които в рамките на век отсядат безброй известни личности. Елизабет Тейлър, принцеса Даяна, Бриджит Бардо, Мик Джагър, Мадона, сър Пол Маккартни са само някои от имената в дългата звездна редица. Салоните очароват с луксозна, но същевременно тропическа обстановка, с красиви мраморни подове, извисяващи се колони и разкошни полилеи. Между тези стени са се организирали пищни събития и партита още в първите дни на отварянето му през бурните 20-те, когато холивудските диви са отсядали в луксозните му покои в търсене на романтика и уединение.


Джон Ф. Кенеди на Копакабана

Очарователната атмосфера днес е по-жива отвсякога. Най-известният плаж в света и тази година посрещна Нова година с голямо празненство. Близо три милиона души всяка година слизат на плажа, облечени в бяло. Традицонно в полунощ всички дават своите дарове на океана за Йемания – богиня на морето и майка на водите. Йемания е афро-бразилска релизигиозна фигура, често представяна като русалка, свързана с луната, водата и женствеността. Йемания, пазителката на жените, носи късмет през цялата година и сбъдване на желанията, за което е важно да й се подарят цветя в новогодишната нощ. Цветовете се хвърлят в океана, който да й ги отнесе. С кариока ритми и самба танци купонът продължава до зори, а въздухът е изпълнен с красотата, енергията и духа на Рио. Как да не си подарим една Копакабана, с или без повод, в идните месеци... , и да проследим карнавала в Рио, разбире се, защото започва днес.  

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.