Следва

Истории от живота: Рейн Спенсър, добрата "зла мащеха" на принцеса Даяна

"Вагинална депресия" aka Вулводиния: какво провокира диагнозата и как да я избегнем

Спомняте ли си как Шарлот Йорк в „Сексът и градът“ се оказа изправена пред нещо, наречено "вагинална депресия"? Диагнозата звучи странно, но се среща при 3-5% от жените от 20 до 60 години. Как се проявява този деликатен проблем и кой е особено застрашен? Повдигаме интимната завеса... 

Health преди 1 година

Сексът не винаги носи на жените удоволствие и пълно удовлетворение - понякога се превръща в разочарование поради болка. Какво провокира подобен дискомфорт, ако изключим инфекциозните заболявания? Отговорът е кратък, но не твърде ясен: вулводиния. Какво представлява и как да се лекува? Разказваме >>>

Първо и най-важно: Не се самолекувайте! В тази статия са най-новите научни данни и мнението на експертите, но само и единствено лекар може да диагностицира и предпише лечение. 

Какво е вулводиния

Вулводинията е патологично състояние, придружено от постоянна болка и дискомфорт около вулвата. Това намалява не само либидото, но и качеството на живот. При силен и продължителен дискомфорт жената може да загуби работоспособността си и дори да изпадне в депресия.

Състоянието може да бъде предизвикано от раждане, гинекологични операции, възпалителни процеси в жлезите на влагалището. Често срещана причина е патологията на пудендалния нерв, в който случай е необходима съвместна консултация с невролог. Също така, появата на алергии може да играе водеща роля в развитието на вулводиния, така че е важно да се провери дали тя съществува. В допълнение, проблемите с червата също могат да причинят нарушения на вагиналната микрофлора и да изискват корекция.

Симптоми на вулводиния

  • постоянна болка в областта на малките и големите срамни устни и преддверието на влагалището;
  • сърбеж, парене по време на полов акт;
  • зачервяване, обриви;
  • подпухналост;
  • сухота.

Подобни симптоми могат да бъдат причинени и от инфекциозни заболявания, метаболитни и автоимунни нарушения и дори психологически причини, така че гинекологът трябва първо да изключи тези състояния.

Какви изследвания препоръча лекарят?

  • Намазки за флора;
  • PAP тест;
  • PCR анализ;
  • Сеитба на вагиналната флора или изследване на Femoflor за изключване на патогенни бактерии, гъбична микрофлора;
  • Разширена вулвоколпоскопия;
  • Биопсия на вулвата;
  • Ултразвук на тазовите органи.

Също така е необходимо да се изследва нивото на половите хормони, тъй като именно техният дефицит води до персистираща вулводиния, причинена от атрофични процеси в лигавицата на вулвата.

Как се провежда лечението

Лечението на вулводиния е индивидуално и може да включва различни лекарства, включително противогъбични средства, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни лекарства и кремове за упойка. Лекарят може също да предпише физиотерапия. В комплекса от терапия може да се използва и апаратно фракционно излагане на CO 2 лазер, както и психотерапия. Освен това трябва да ограничите храните с калциев оксалат: шоколад, ягоди, ревен, целина. Това вещество дразни лигавицата на вагината и вулвата.


Planet Sex на Кара Делевин ще е може би интересен поглед върху секса - ето какво знаем за документалката


„Една от възможните причини за вулводиния може да бъде липсата на редовен сексуален живот. Твърде дългото въздържание се отразява негативно не само на мъжкото, но и на женското тяло. И не говорим за интимност веднъж или два пъти месечно: случва се момичета да се въздържат от секс с години", казват психолози. В този случай хормоналният фон на жената се променя, провокира раздразнителност и преяждане. В допълнение, количеството на вагиналното смазване е намалено, което прави редкия секс доста болезнен.

Редовният сексуален живот ще помогне за решаването на проблема: той ще подобри производството на колаген и еластин, които помагат за поддържане на притока на кръв към вулвата. Като цяло сексът е нещо, което подмладява тялото общо и не позволява на гениталиите да „увехнат“. Друг плюс е доброто настроение и липсата на депресия.

Профилактика без партньор

Но какво ще стане, ако нямате постоянен партньор и поради различни причини тази ситуация няма да се промени в близко бъдеще?

Разбира се, мастурбацията може да помогне тук, но ако говорим за превенция на вулводиния, важно е да се прави разлика между видовете мастурбация, категорични са сексолозите. Проникващата мастурбация може да се разглежда като профилактика на вулводиния, тъй като този метод е по-близо до естествения сексуален контакт. Но неадаптивният тип мастурбация (без проникване) едва ли ще изиграе съществена роля в борбата срещу вулводинията, тъй като това е просто външна стимулация, от която възниква спазъм.

Не забравяйте, че тук са важни и други, на пръв поглед неподлежащи на коментар подробности - лична хигиена, редовни посещения при акушер-гинеколог, култура на сексуален живот, хипоалергенни продукти за интимна хигиена и, разбира се, носенето на удобно "дишащо" бельо.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.