Следва

Почина световноизвестният дизайнер Пако Рабан

В памет на Vivienne: Marc Jacobs, Fall 2023, READY-TO-WEAR

Четете още: Правилата са си правила: не пуснаха Лурдес на Мадона на шоуто на Марк Джейкъбс

Runway преди 1 година

Отново в Park Avenue Armory с Марк Джейкъбс, за първи път от три години. И каква е разликата между тази колекция и хореографираното от Карол Армитаж шоу през февруари 2020 г. Когато това кинетично изпълнение, което зае голяма част от Пещерното пространство на Armory, включваше модели и професионални танцьори в елегантни, цветни дрехи с тип класическо американското спортно облекло. Сегашната колекция е почти като реквием.

Гигантската стая е тъмна и почти празна, с изключение на един ред столове и прожектори, осветяващи пространството пред тях. Соло цигулар Дженифър Ко свири част от "Айнщайн на плажа“ на Филип Глас. Джейкъбс дава името на колекцията - Heroes - и включва цитат на Вивиан Уестууд в своите бележки по шоуто, по-сериозни, отколкото непочтителни: "Модата подобрява живота и мисля, че това е прекрасно и щедро нещо - затова го правим за другите хора.“

Уестууд почина през декември на 81 години и тогава Джейкъбс публикува черно-бяла снимка на легендарната дизайнерка като млада жена. В нея е с изрусена коса и риза с надпис: "Бъдете разумни, изисквайте невъзможното“. По това време Джейкъбс написа, че е с разбито сърце, казвайки: "Продължавам да се уча от вашите думи и от всичките ви необикновени творения.“

Джейкъбс има много герои: Ив Сен Лоран, Рей Кавакубо, Миуча Прада. Това обаче е почит към „кръстницата на пънка“, от горе (пероксидните перуки на моделите) до долу (обувките на платформа). Наоми Кембъл, спомняме си прочуто й падане на есенното шоу на Уестууд през 1993 г. Но Джейкъбс е "научил“ много повече от това от покойния дизайнер.

Горнището от пиратската колекция на Уестууд от 1981 г., в което тя усуква плат на тениска, е преосмислено като небрежно плетено трико и защипани и прибрани рокли. Тук романтичните силуети, издигнати от Уестууд от картини на стари майстори, с техните бюстиета и корсети, са облечени във военни материали с огромни джобове. Джейкъбс пресъздава характерните си обеми, превръщайки риза в пола и завързвайки ръкавите й отзад, обличайки модели в обърнати надолу сака (и подгъвите драматично очертават лицата им). Няколко от моделите минават със скръстени ръце, изобразявайки предизвикателната дързост на Уестууд.

Дългите палта с геометрична смесица от юрганни платове може и да не говорият за високо потекло, но тяхното "направи си сам“ усещане съвпада с пънк духа на Westwood. Те са специални парчета, скъпоценни не заради материалите, използвани от Джейкъбс - всъщност изглеждат доста скромни - а заради забележителната им ръчна изработка.

Шоуто отбеляза неофициалното начало на Седмицата на модата в Ню Йорк. В епохата преди пандемията Jacobs беше основното събитие в града. Оттогава той е извън календара, показвайки колекции, които стават само по-изразителни - формите са по-странни, слоевете се натрупват. Този път има всичко това плюс кристали тон в тон, натрошено кадифе в нюанси на рубин и шартрьоз и гигантски полка дотс. Обагрено с тъга, да, но и празнуващо живота. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.