Следва

Банкси с графит за домашното насилие за Свети Валентин

Националната галерия преставя ЧАПКЪНОВ. АЛХИМИКЪТ от 14 февруари

14 февруари – 14 май 2023
Вернисаж на 14 февруари, вторник, от 18.00 до 20.00 часа
Двореца, пл. „Княз Александър I“1

Events преди 7 месеца

Националната галерия открива изложба на българския скулптор Георги Чапкънов, посветена на неговата 80-годишнина. Включени са над 70 творби - собственост на художника, от фонда на Националната галерия, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, частни колекционери.

Чрез средствата на виртуалната реалност в една от залите е представен най-знаковият за автора проект – монументът, посветен на град София. Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаване й, продължил повече от девет месеца през 2000, е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов.

Изложбата, ретроспективна по характер, поставя толкова “земното” на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят, където небесното има своя ясно отграничена структура. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от предверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване и ставане, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – „небесната премъдрост” София.

Куратори на изложбата са Иво Милев и Милко Добрев.

Прочети и това

Номинациите за Emmy 2022: 25 за "Наследници", 14 за Squid Game, 7 за Better Call Saul и всички останали

Movies & TV преди 1 година

Кажете каквото искате за наградите Еми, но няма друго шоу, където номинациите да варират от Зендая до Стенли Тучи, Дженифър Кулидж до Барак Обама, Чадуик Боузман до Адел. Тазгодишната церемония е на 12 септември, а пълният списък с с номинациите за 2022 г. и разбивка на участниците във всички основни категории са надолу >>>

More Events

Задължителна изложба в Париж: Музеят Монмартър и жените сюрреалисти

Events преди 3 месеца

Музеят на Монмартър приветства жените авангардистки, оставили своя отпечатък върху сюрреалистичното движение от началото на 20 век, на които историята (често) забравя да отдаде почит. Изложбата ще продължи до 10 септември 2023 г.