Следва

Sanremo 2023 - всички стилови подробности от първата фестивална вечер

Манифест за равенство - "голата" рокля на Киара Ферани в първата вечер на Санремо 2023

Малко преди полунощ световноизвестната Киара Ферани - инфлуенсър и предприемач - излезе на сцената на Ariston с рокля, която предизвика широки дискусии, в Италия и не само...

Celebrities преди 1 година

Нямахме време като зрители да архивираме в паметта си първия тоалет на мисис Ферани - черна кадифена рокля с бюстие и бял шал от сатен, всичко от модна къща Dior, с надпис на гърба на наметката Pensati Libera - феминистка интерпретация на "мисли за себе си като за свободен човек", с което ководещата остави без думи публиката, и ето че красавицата, 35, излезе в друг емблематичен тоалет (вижте още: Sanremo 2023 - всички стилови подробности от първата фестивална вечер). 


Sanremo 2023 - всички стилови подробности от първата фестивална вечер


Милиони зрители, сред тях и президентът Серджо Матарела и съпругата му Лаура в ложата на театъра, притаиха дъх от смелата поява на Киара, дебютантка на Санремо, но очевидно модерна, смела и уверена жена. 

Всъщност дигиталната знаменитост бе облечена в "гола" рокля от тюл в телесен цвят с ефект trompe l'oeil, който пресъздава нейните форми благодарение на умела игра на бродерии и апликации.

Роклята, както съобщи самата Киара в Instagram, отново е на Dior и пресъздава идеята за манекен на дрехи. Тоалетът е създаден от креативния директор на френския мезон Мария Грация Кюри за модното шоу на къщата Пролет/Лято 2018.

И този път роклята иска да разкаже определена история, в конкретен момент от вечерта, тази на монолога на Киара, писмо до нейното Аз като „дете“. 

"Тази рокля има за цел да „насочи вниманието към правата на жените, към техните тела и към това как демонстрирането на женското тяло, за съжаление, все още се счита за неприятно и смущаващо", каза Киара.

Тази рокля "символизира естественото ни тяло, освободено от срама, който винаги са налагали на всички ни, като се започне с Ева, първата жена в историята, накарана да се срамува от голотата си" .

"Тази илюзия за голота идва да напомни на всички за равенството между половете, които имат еднаквото право да се показват, да бъдат себе си, без да се налага да се чувстват съдени или виновни. Тази илюзия за голота трябва да напомни, че всеки, който реши да покаже себе си или да се почувства секси, има свещеното право да го направи, което не упълномощава никого да оправдава насилието на мъжете над жените или да смекчи грешките им", продължава Киара в публикацията си - концепция, която тя повтори няколко пъти по време на монолога си снощи, в първата вечер на 73-ото издание на Санремо, акцентирайки, наред с други неща, на постоянната тежест на преценката и мнението на другите през солидните години на кариерата й в света на модата.


Киара Ферани, гола, но не съвсем или удоволствието да демонстрираш Schiaparelli


Непрестанното осъждане, което се среща в коментарите на хейтърите, десетки неприятни думи за тялото й, за избора й като жена, майка и в личния и професионален живот, бяха изведени на преден план с третата рокля на Киара снощи, отново подписана от Диор. Много проста бяла рокля с пеплум, обсипана черни бродирани надписи на част от сексистките фрази, отправяни към нея в годините. "Отвратително", "Защо не си направи операция на гърдите“ са само някои от тези, които Киара носи като „белези“, за да напомни на жените да не се унижават от онези, които обичат да мразят, защото само мненията на тези, които ни обичат, са наистина важни.

Тази трета рокля бе облечена от ководещата на Санремо 2023 в много специален момент - когато Ферани представи жените от асоциацията DiRe – Жените в мрежата срещу насилието, на която Киара дари хонорара си за участието й в Санремо, който никак не е малък междудругото. 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 12 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.