Следва

Никола Пелц планира втора сватба с Бруклин Бекъм заради „съсипаната“ първа

Какво е Софрология - популярната практика за освобождаване от негативни емоции - и как работи

Официално непризната наука, чиято популярност расте с всеки изминал ден

 

Health преди 1 година

Софрологията не е просто странна дума за загряване на езика, а цяла, макар и официално непризната наука, чиято популярност расте с всеки изминал ден. Защо? Тъй като живеем в епоха, в която благосъстоянието цари в света, Instagram гъмжи от невероятно гъвкави йоги, коктейли със спирулина се леят в баровете, а момичетата във фитнес залите правят чудеса, немислими само преди няколко години. 

Уелнесът не е само физическо здраве, но и обща положителна и балансирана психика и софрологията тук е добре дошла. Тази дисциплина е насочена към подобряване на качеството на живот, като помага за намиране на мир чрез комбинация от йога, хипноза и дихателни практики. Психическата детоксикация и облекчаването на стреса ще последват редовно практикуване на трите основни техники: мускулна релаксация, редовно дишане и избистряне на ума.

Какво е Софрология

Терминът "софрология" (в превод от гръцки - "наука за духовната хармония") е въведен от колумбийския психиатър и невролог Алфонсо Кайседо, който в началото на 60-те години на миналия век разработва възстановителна техника от 12 стъпки. Проявявайки сериозен интерес към проявите на променено съзнание, професорът провежда множество изследвания върху лечебните аспекти на хипнозата и използва натрупания опит, за да създаде нова терапевтична концепция.

Софрологията предполага стартиране на вътрешни ресурси, които ще помогнат за самопознанието и саморазвитието, като по пътя се възстановяват по положителен начин. Стъпка по стъпка набор от упражнения включва релаксация, визуализация и прости физически движения, насочени към подобряване на благосъстоянието и разбирането на вашето тяло. В допълнение, тази практика улеснява тези, на които им е трудно да навлязат сами в медитация, за да постигнат осъзнатост, тъй като вашите действия могат да бъдат ръководени от опитен водач-софролог.

Европейските страни приеха софрологията с гръм и трясък, а във Франция тя успя да влезе в официалния списък на препоръчителните терапевтични практики - както самостоятелно, така и в комбинация с традиционна медицина и занимания с психолог. Адептите на софрологията твърдят, че ефектът се усеща буквално от първата сесия и затова не настояват за многократни сесии. Продължителността на курса зависи от нуждите и желанията на пациента.

Как протича сесията по Софрология?

Един урок обикновено продължава около час и се състои от няколко етапа:

  • кратък диалог със специалист, който определя физическото и психическото състояние;
  • „сканиране” и отпускане на тялото с лесни движения и дихателни упражнения, които освобождават напрежението и блокажите и по думите на опитни софролози „активират жизнената сила във всички системи”;
  • потапяне в медитативно състояние (седнал или легнал): положителните намерения са свързани с дишането, дишането с тялото, което води до дълбока релаксация и осъзнаване;
  • диалог, който завършва сесията, позволявайки ви да изразите емоциите, които изпитвате.

Между другото, добрата новина за тези, които нямат време, пари или желание да посещават специалисти, е, че можете сами да научите софрология и да практикувате, без да излизате от дома си.

Каква е ползата от Софрологията

Както обещават експертите, положителният ефект от практиката се усеща на физическо, психическо и емоционално ниво. Софрологията не само възстановява и надгражда отношенията с физическото ни тяло, но и ни учи да бъдем по-уверени в себе си. Фокусирайки се върху телесните усещания, осъзнавайки настоящия момент и настройвайки се на вълна от положителни емоции, със сигурност ще се почувствате по-добре и ще се освободите от негативните мисли.

Към софрологията обикновено се обръщат тези, които са загрижени за подобряване на качеството на живот - страдащи от тревожност, безсъние, метаболитни нарушения. В допълнение, този метод привлича тези, които се занимават със саморазвитие и търсят ефективен инструмент за напредък. Софрологията е чудесна и в справянето със стреса при подготовката за важни събития: състезания, представления, интервюта, сватби, раждане - вашето въображение ще продължи списъка.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.