Следва

Всички филми в Международния конкурс на 27-ия София Филм Фест

Любовта, без която не можем: "Портрети на кучета: от Гейнзбъро до Хокни" в Лондон

Любители на нечовеците, радвайте се! Великолепна нова изложба, представяща най-изящните кучешки портрети от първи до двайсет и първи век ще бъде изложена в The Wallace Collection в Лондон по-късно този месец

Events преди 1 година

„Портрети на кучета: от Гейнсбъро до Хокни“ ще се проведе от 29 март до 15 октомври, след като беше отложена поради пандемията. Изложбата е отдаване на почит към човешката преданост към кучетата през вековете чрез внимателно подбрана селекция от 50 картини, скулптури, рисунки и майсторско препариране.


Жан-Жак Бачелие, Куче от породата Ханавска, 1768г.

Директорът на Wallace Collection, д-р Ксавие Брей, самият горд собственик на мопсовете Блубел и Уинстън, каза, че идеята за тази изложба е в процес на подготовка от дълго време. „За щастие, колекцията Wallace се поддава идеално на организирането на такава изложба“, допълва той.

„Две от нашите най-популярни картини са основополагащи портрети на кучета, Brizo, A Shepherd’s Dog (1864) на Роза Боньор и Doubtful Crumbs (1858–9) на Едуин Ландзеер. Те представляват два много контрастиращи подхода към изкуството на кучешкото портретиране. Портретът на Боньор е превъзходно реалистично и интимно изображение на нейната френска хрътка Бризо. За разлика от това, Ландзеер е по-заинтересован от въвеждането на библейска притча в картините си, илюстрирайки порива на 19-ти век за морализиране чрез кучешки портрети. В работата му малък уличен териер чака „трохите“ от санбернара, който заспива, докато пирува в топлата си колибка - викториански морал за наградите, които очакват в рая кротките сред нас."


Кралица Виктория с домашен любимец в Балморал, 1867г.

Най-ранният пример в новата изложба е римска мраморна скулптура от края на първи век на две хрътки, заета от Британския музей. Известна като Таунли хрътките, тя изобразява емоционална връзка между двойката и вероятно е най-ранното представяне на кучето „Вертрагус“, келтска порода, смятана за предшественик на хрътките и високо ценена от римляните заради тяхната мощ. Друг акцент в изложбата е рисунка с метална игла от Леонардо да Винчи (ок. 1490–1495 г.), заета от Националната галерия на Шотландия, която се фокусира върху лява предна лапа, вероятно тази на еленова хрътка.

Любовта на кралица Виктория към кучетата (страст, споделяна от нейния потомък, кралица Елизабет II) също е част от изложбата. Изложените съкровища включват портрет на Ландзеер от 1838 г. на неговия шпаньол Тилко и скици с молив и акварел, които прави на другите си кучета (работите са заети от Royal Collection Trust).


Едуин Ландсиър, "Съмнителни трохи", 1858-59г.

Сред останалите артисти са Томас Гейнзбъро (Тристам и Фокс, назаем от Тейт); Джеймс Уорд (Портрет на Фани, Любимо куче, Музеят на сър Джон Соун) и Дейвид Хокни (Картина на куче 19).

Изложбата може да привлече определен клас отдадени собственици на кучета, включително министър-председателя Риши Сунак и Акшата Мурти, чиято червена лабрадорка Нова вече живее на Даунинг стрийт, и Ким Мъри, съпругата на сър Анди, която изгради кариера като художник на портрети на домашни любимци. Принцеса Олимпия от Гърция, която осинови Ечо от приют и новите родители Кресида Бонас и съпругът й Хари Уентуърт-Стенли (собственици на дакела Бъджи Беър) също биха могли да бъдат изкушени да я посетят. Може би дори принцът и принцесата на Уелс или крал Чарлз III и кралицата-консорт, които продължават дългата кралска традиция да притежават кучета като домашни любимци, вероятно ще се появят, за да видят очарователни домашни любимци, обичани и рисувани от векове за векове. 


Томас Гейнзбъро, 1775-85г.


Чарлз Бъртън Барбър, 1873г.


Дейвид Хокни, 1995г.


Джеймс Уорд, 1822г.


Едуин Ландзеер, 1838г.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.