Следва

МОЧА ще бъде преместен, реши Общинската комисия

ПОМОЩ: "парична диета" и как да я приложим

Положението с финансите напоследък е ужасно. Жонглираме със сметките трескаво, сякаш се мъчим да затворим стар куфар – дори когато седнем върху него, все още има твърде много боклуци вътре, за да го затворим. Твърде вероятно е да не се нуждаем от всички тези неща. Тогава защо не смогваме да се отпусним и да живеем по-просто?

 

Health преди 1 година



Сигурни сме, че не сме сами в това усещане. И, в наша защита, има основателна причина да сме малко полудели с парите напоследък. Светът се отвори, доптува ни се, допазарува ни се, на празниците сме отново заедно - подаряваме повече, имаме нужда да се глезим и т.н. Плюс инфлация, която обаче трудно може да се удържи, щом имаме нагласата за харчене, която е съвсем обяснима в началото на топлия сезон. След години ограничаваща предпазливост и несигурност, със сигурност е забавно да живееш на широко, дори това да стига до границата на безразсъдното.

И все пак, когато гледаме финансовите последици, числата, подредени в списък, ни се струват прекалени, дори лакоми. Съответно е назрял моментът да провидим привлекателността на „паричната диета", „фастинг за харчене" или „финансово прочиствание", все неудачни имена за една и съща концепция за намаляване на разходите за определен период от време.  

По приницп е леко неловка, че хората използваме диетични метафори за пари, да не говорим, че диетите и в прекия им смисъл трудно сработват. Но, нека признаем, сегашните ни навици за харчене не са устойчиви и идеята да направим някои ясни, умишлени промени в началото на пролетта звучи добре. Ето какво да направим >>>  

Помислете какво се опитвате да постигнете 

Целта на това упражнение не е наказание. Ако се чувствате засрамени или дори смътно отвратени за това как сте управлявали парите си напоследък, време е да се освободите от вината. Вашата банкова сметка не е кантар за претегляне на моралната ви почтеност и оголването на съвестта ви до кости няма да ви направи по-добър човек. 

Също така си струва да се отбележи, че ако вече чувствате безпокойство около парите (като повечето от нас), трябва да действате внимателно. „Опитът да намалите значително разходите си може да доведе до проблем с усещането за недостиг, което от своя страна да доведе до скок на разходите", казва Танджа Хестър, автор на Wallet Activism: Как да използвате всеки долар, който харчите, печелите и спестявате. Плюс това, ако сте се сблъсквали с много реален недостиг в миналото, това може да предизвика натрапчиви мисли около парите и бюджетирането, което също не е полезно. 

Междувременно признайте привилегията да можете изобщо да намалите покупките. „Много хора могат да си позволят само стоки от първа необходимост, когато имат пари за това", казва Хестър. „Те не могат да кажат: „Няма да пазарувам дрехи една година." Късметлии сме, че можем да направим този избор. 

Въпреки това разходите ви могат да бъдат отражение на това, което цените. И ако приходите ви не съвпадат приблизително с това, което е важно за вас, тогава е добър момент да преразгледате приоритетите си и как финансовите ви навици се вписват в тях. 

Накратко, подходете към това като към експеримент за харчене на по-малко, а не като предизвикателство от типа на най-големия губещ, за да видите с колко малко можете да живеете. „Ограничаването до най-важното, необходимо за поддържане на покрив над главата и храна на масата ви, е жестоко", казва Трейси Уилямс, психолог и дипломиран финансов терапевт. 

Погледнете внимателно за какво харчите 

Сметката на кредитната карта в момента ви изглежда като местопрестъпление (жертвата: вашето финансово благополучие), но съдържа и отговорите: Къде отиват парите ви и откъде може да редуцирате? Болезнено е – да не говорим за досадно – да преглеждате разходите си ред по ред, но това е най-добрият начин да видите кои разходи са си стрували и кои не. 

Освен това намаляването не трябва да означава премахване. „Разгледайте областите, в които може да сте преразходвали наскоро, и направете план за намаляване на тези разходи", казва Уилямс. „Например, вместо седемте happy hours, които сте посетили през февруари, помислете дали да отидете на един или два през март." 

Направете го забавно — и премахнете изкушенията, където е възможно 

Създайте план за начини да се лекувате, които не включват харчене на пари. „Наслаждавай се, без да притежаваш" е правило, което ми беше много полезно през годините", казва Киърстен Сондърс, финансов педагог и съавтор на Casing Out: Win the Wealth Game by Walking Away. 

„Не се лишавам от нещата, които не мога да купя. Търся ги в моята общност на места като обществени паркове и библиотеки. Ревизирам гардероба си и пренареждам мебелите", казва тя. Тя също така препоръчва организирането на размяна на дрехи, книги или козметични продукти: „Когато се съсредоточа върху споделянето, това в крайна сметка се превръща в творческо упражнение, което замества пазаруването като хоби или творческа възможност." 

Визуалните напомняния са друг начин да бъдете проактивни относно това, което се опитвате да постигнете, казва Уилямс. „Създавам табло за настроение с визии, които се надявам да осъществя в идните месециа", обяснява тя. „Също така си поставям намерения – кратки фрази, които капсулират цели, които мога да си повтарям, като „Ще отделя място в бюджета си за грижа за себе си." 

Не забравяйте, че най-добрият начин да укрепите самоконтрола си е да избягвате ситуации, в които ще имате нужда от него. „Отнасяйте се към силата на волята си като към ценен ресурс", казва Сондърс. „Изтрийте приложенията, които ви изкушават, и автоматизирайте спестяванията си, когато е възможно." Тя дори е настроила блокери за уебсайтове в браузъра си, така че да не щрака безсмислено върху реклама и да се озове с нови обувки 30 секунди по-късно. 

Привлечете други хора да ви контролират 

Може да ви е неудобно да кажете на други хора, че се опитвате да харчите по-малко пари, но не забравяйте - те вероятно са в една и съща лодка с вас. По-важното е, че те са част от вашата система за поддръжка. „Обсъдете го с партньора си, близки членове на семейството и приятели", казва Уилямс. Ще искате те да знаят, че сте начертали тази граница за себе си и да ги помолите да я спазват. 

Разбира се, вие също трябва да бъдете чувствителни - социалните медии може да не са най-доброто място да тръбите за напредъка си. „Изследванията показват, че при всяка промяна в поведението взаимната подкрепа в реалния живот винаги е най-ефективна", казва Хестър. „Също така се избягват някои от странностите, които могат да се случат, когато публикувате целите си онлайн. Може да имате намерение да го направите за повече отговорност, но това често води до засрамване на другите, което вероятно не е нещо, което искате да увековечите". 

Изберете времева линия и помислете какво ще се случи, когато тя свърши

Подобно на диетите, „бързото харчене" няма да ви доведе до никъде, ако си направите финансов пояс през първия месец на годината и след това го издухате през следващия. Целта не е да се лишавате толкова дълго, колкото можете да го понесете, а да видите какви навици е реалистично да запазите в дългосрочен план. Ето защо е важно да бъдете гъвкави и да вградите процес на оценка. „Ако си направите план да изключите определени неща за месеца, седнете на 31 март и се запитайте: „Как се чувствам? Какво пропуснах? Какво не пропуснах?", казва Хестър. „Тогава имате план за 1 април и след това." 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.