Следва

Оскари 2023: Най-добър документален филм стана "Навални", с безценната роля на Христо Грозев

Всички филми в Международния конкурс на 27-ия София Филм Фест

Голяма част от творбите в Международния конкурс за първи и втори филм на София Филм Фест бяха представени през февруари, както и журито, което ще ги оценява – председател на журито е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски (Северна Македония), носител на „Златен лъв“ и номиниран за чуждоезичен Оскар. Негови колеги са още три дами режисьорки – Агнешка Смочинска (Полша), Беата Парканова (Чехия) и Александра Кочеф (САЩ), както и един от най-опитните и обичани български актьори – Владимир Пенев.

Movies & TV преди 1 година

По традиция филмите в конкурса са 12. България ще бъде представяна от „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов и „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев; представихме вече дебютите на Михал Хмиелевски „Скитница“, на Йоахим Неф „Нощен пазач“, на Маян Рип „Другата вдовица“, на Карлос Айхелман Кайзер „Червените обувки“, както и филмите „Щипка карамфил“ на Бекир Бюлбюл и „Без край“ на Надер Сейвар. Ето и останалите заглавия в конкурсната програма:

Василис Кацупис е режисьор, чиито дебютен игрален проект „В капан“ привлича вниманието на Уилям Дефо – именно той е в главната роля на професионален крадец на произведения на изкуството, абсолютен гений в своята област. Той прониква в луксозния мезонет на известен колекционер, но след като охранителната система неочаквано заключва всички входове и изходи и се поврежда, крадецът претърпява тотална трансформация, принуден да прекара месеци в тотална изолация, опитвайки се да оцелее. Премиерата на съвместната продукция на Гърция, Германия и Белгия беше само преди седмици в програмата „Панорама“ на Берлинале 2023.

В центъра на историята на „Другото лято“, втори филм на унгарския режисьор Дьорд Мор Карпати, са сърдечните тръпки на две момчета и едно момиче, които участват в представление на гимназиална театрална трупа. Любовният триъгълник е развален, след като едното момче слага край на живота си, а съучениците му се опитват да преодолеят загубата му.

Копродукцията между Румъния, Франция, Гърция, България (Screening Emotions - Поли Ангелова, Николай Тодоров) и Чехия „На север“ е пълнометражен игрален дебют на режисьора Михай Минкан, представен като проект на София Мийтингс и създаден по действителен случай. Сюжетът проследява премеждията на един румънски беглец, намерил скривалище между контейнерите на палубата на трансатлантически кораб. Емигрантът среща закрилник в лицето на религиозен филипински моряк, но не може да очаква съчувствие от тайванския екипаж.

„Студен като мрамор“ на Асиф Рустамов е още една творба в Международния конкурс, стартирала от копродукционния форум София Мийтингс. Филмът разказва за разбитото сърце на един талантлив творец, който увековечава образи върху надгробни камъни, но е принуден да отмъсти на деспотичния си баща, бивш затворник, който открадва неговата фатална любовница-изкусителка.

Очакваме Ви на #КИНО!

More Movies & TV