Следва

На лицето го пише: какво разказва гримът за характера

Устни ала Кайли Дженър - откъде идва манията и как да ги постигнем

От създаването на филърите до иновативните lip plumper – гланцовете, които създават изкуствен обем. Коя инициатива е по-добра? Търсим отговора по-долу

Face преди 1 година

През последното десетилетие акценът е върху устните, надали има някой, който не е забелязал това. Сякаш е налице митична естетична обсесия към сочнита и плътни устни, която не изглежда скоро да остане в историята. Процедурите за уголемяването на тази лицева черта нарастват главоломно от 2015-та насам, когато Кайли Дженър призна (след ужасно дълго отричане), че е прибягнала до инжектиране на филър преди да изгради империята си за червила, оценена за милиони. Миналата година Американският съюз на пластичните хирурзи регистрира 27 000 заявки за поставяне на хиалуронова киселина в тази област на лицето в САЩ. Някои го наричат състояние на колективна лудост, което продължава с опасни предизвикателства в TikTok с цел създаване на обемни устни - като Bottle Cap Challenge и Devil Lips, както и създаването на продукти, които обещават приказно увеличаване на обема. Процедурата за уголемяване на устните е много по-достъпна отколкото преди време (вижте още: Любопитно и важно за хиалуроновите филъри). Тя се предлага основно в клиниките за естетична медицина, които са буквално навсякъде. В стремежа към големи устни, много хора започнаха да използват заместващия гланц, който увеличава размера на устните на доста по-достъпна цена, но пък е с временен ефект, докато филърът е по-скъп, но с постоянен ефект (вижте още: Какво е букална мазнина? И всичко "за" и "против" премахването й).

@narazboi I used this song as countdown ? #kyliejennerchallenege #lipchallenge ♬ original sound - …

Поглеждайки назад във времето, обемните устни са символ на просперитет. Първата форма на интервенция за уголемяване се заражда с медицински цели през 1800 г., за да се реконструират деформирани лица на пациенти с туберколоза чрез прехвърляне на кожа и мазнина. Преди появата на силикона през 60-те години на миналия век медиците експериментират с инжектиране не вещества като пчелен восък и парафин, които водят до огромен неуспех. През 90-те години окритието силикон променя всичко, включително и естетиката, която започва да насърчва модификации по тялото, като така популярните още тогава операции за увеличаване на бюста (вижте още: Уикенд-пластична хирургия: 3 мини операции с максимален ефект).

След няколко години, човешкият колаген се оказва идеалната съставка за придаване на обем без последствия за здравето. Същите функции науката припознава и в хиалуроновата киселина, чиито различни по тежест молекулни тела се използват в по-малко инвазивни процедури и следователно по-достъпни. Търсенето им ще нарасне с нови 12% до 2026 г. според консултантската компания McKinsey. Инжекционните процедури са по-щадящи от хирургическите такива, създавайки пазар, в който подобренията трябва да се забелязват, но не и да променят тотално характеристиките на индивида: исканият финален резултат е създаване на младеки обем, а не на подпухване като при някои деведесетарски звезди (вижте още: Никакви целувки и други правила за спазване след увеличението на устните).

Разликата между филъра за устни и lip plumper-а е най-вече в продължителността: ако филърът хиалуронова киселина гарантира ефект между 6 и 9 месеца преди да бъде абсорбиран от тялото, lip plumper-ът „напомпва“ устните за няколко часа. Как? Благодарение на съставки, които създават подпухване - като екстракт от люта чушка, кофеин, пептиди или мента, които имат вазодилатиращи свойства и така придават обемен ефект и хидратация, но без перманентни резултати. Трикът за постигане на ефект “Kylie Jenner lips” с lip plumper е следният: оставeте го да действа няколко минути и го премахнете, след това очертайте с малко по-тъмен молив в средната част на горната устна и в центъра на долната устна, нанесете леко по-светло червило в средата на устните и накрая отново lip plumper. Voilà!

More Face