Следва

Кастингът отличен: първи кадър на Уилям и Кейт в The Crown 6

Оскари 2023: Най-добър документален филм стана "Навални", с безценната роля на Христо Грозев

"Навални", режисиран от канадския режисьор Даниел Роър, спечели Оскар в категорията Най-добър документален филм. Филмът разказва за руския опозиционер Алексей Навални и се базира на разследванията на българина Христо Грозев, който се появи вчера на сцената на "Долби" в Лос Анджелис заедно с останалите от екипа - исторически момент за България! 

Movies & TV преди 1 година

Режисьорът Даниел Роър благодари от сцената на близките на политика и каза, че посвещава тази награда на Алексей Навални и всички политически затворници по света. Роър каза още: „Ние дължим изключително много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”. На церемонията присъстваха съпругата на Навални Юлия и дъщеря му Дария, които заедно с режисьора и екипа получиха наградата.

Юлия Навалная, дамата вдясно на кадъра с червената рокля, произнесе реч от сцената, в която се обърна трогателно към съпруга си, който излежава присъда за опозиционна дейност в руски затвор: "„Съпругът ми е в затвора, просто защото казва истината, защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Дръж се, любов моя", каза тя.

Филмът "Навални" беше показан за първи път на американския независим филмов фестивал Sundance 2022 в Солт Лейк Сити на 26 януари. Документалният шедьовър стана възможен благодарение на българския разследващ журналист Христо Грозев - "Навални” проследява разкритията, които господин Грозев прави, след опита Алексей Навални да бъде убит чрез отравяне през 2020 г.

Почит и гордост! 

More Movies & TV

10 важни неща, които научаваме от новия документален филм за Джон Галиано „High & Low“

Movies & TV преди 2 седмици

Модата никога не е претърпявала такива възход и падение, колкото при Джон Галиано. Новият документален филм High & Low показва драматичния живот на Галиано, с по-малко известни подробности за живота и кариерата на дизайнера, показвани в ефир преди много години.