Следва

Юлиан Вергов за скандала с Диана Димитрова: Пазете децата си!

Никога не е късно: възходът на Мишел Йео, чисто новата носителка на Оскар

39 години след като за първи път се появява на екрана, знаменателната победа на Мишел Йео на 95-ата церемония по раздаването на наградите Оскар я прави първата жена от Азия, която получава наградата за най-добра актриса в главна роля. Поглеждаме назад към осемте определящи момента в нейната знаменита кариера, които бетонират артистичното признание от онзи ден, която я качи на световния киновръх

 

Celebrities преди 1 година

Победата на Мишел Йео (родена като Йео Чоо-Кенг) на Оскарите тази година е определено историческа. С увенчаващо кариерата си представяне като китайско-американската майка имигрант Евелин Уанг в прочувствения, жанрово гъвкав Everything Everywhere All At Once, Йео (Yeoh) взе наградата за най-добра актриса в главна роля на 95-ите награди Оскар. Нейната победа, която я прави първата азиатска жена, спечелила наградата, е всъщност дългоочаквана.

"Всичко навсякъде наведнъж" действително катапултира красивата мадам Йео на върха, но малайзийската актриса (дете на родители от малайзийско-китайски произход, като баща й е адвокат и политик) отдавна е известна със страхотните си изпълнения и впечатляващи умения в бойните изкуства. След победата си в конкурса Мис Малайзия Свят през 1983 г. на 20-годишна възраст, Йео участва в реклама с Джеки Чан, което (случайно или не) стартира нейната екранна кариера в екшън филми и такива за бойни изкуства. Останалото е история.

Позната като Мишел Хан в началото на кариерата си – псевдоним, избран от продуцентската компания D&B Films с надеждата, че може да бъде по-продаваема за международната и западна публика – Йео изпълнява повечето от собствените си каскади, въпреки че не е сертифицирана по бойни изкуства. Временно се оттегля от актьорството през 1987 г., като поводът е сватбата й с бизнесмена Диксън Поун, но прави славно завръщане на екрана в Supercop, филмът, който ще продължи да вдъхновява Ума Търман в Kill Bill. Падане от мост по време на снимките на "Каскадьорка" (The Stunt Woman) й причинява счупвани на гръбначни прешлени. Мишел отново обмисля да се пенсионира, но, очаквано за характера й (азиатката е типична Лъвица, родена на 6 август 1962 г.), се оказва неготова за оттегляне.  


Джеки Чан и Мишел Йео в Supercop, 1992г.

Живеейки известно време в Хонконг, пристигането на Йео в Холивуд година по-късно поставя началото на осемнадесетия филм от поредицата за Джеймс Бонд, Tomorrow Never Dies. През годините тя сама по себе си се утвърждава като легенда. От изпълнението й в емблематичния "Тигър и Дракон" (Crouching Tiger, Hidden Dragon от 2000-та), който донася на Йео първата номинация за BAFTA до по-нови изяви в блокбастър франчайзи като Marvel Cinematic Universe (MCU), Star Trek и The Witcher, Йео изпълнява всяка от ролите си с изящество, сила на духа и тотална отдаденост.

В чест на нейната знаменателната победа преди три дни, поглеждаме назад към осемте определящи момента в нейната всъщност изключителна кариера, за да проследим пътя, довел до звездния й час ката Евелин Уанг в Everything Everywhere All Atce. 

Да, мадам (1985)

В една от многото мултивселени, през които Евелин Уанг преминава като вихрушка във Everything Everywhere All At Once, тя се озовава с разума на кунг-фу майстор – красноречива почит към първата главна роля на Мишел в Yes, Madam! (1985). Култовият екшън филм от Хонконг има също толкова голямо въздействие сам по себе си заради примитивното признаване на способностите на Йео (или Хан) да изгражда собствените си бойни сцени, като по същество тя самата е каскадьорка през по-голямата част от шоуто. Тук тя се сприятелява със Синтия Ротрок, другата половина от бурното дуо полицейски инспектори, търсещи следите към случай на убийство и кражба.

Суперченге (1992) 

В "Да, мадам!" актрисата рита здраво престъпници и стреля като калашник, след което с Police Story 3: Supercop (1992) тя вече лети върху покривите на бързо движещи се превозни средства и кара мотоциклети във вътрешността на влакове. Може би има малко повече смисъл в разказа, ако споменем кой е нейният партньор тук - никой друг освен емблематичният Джеки Чан. Двамата играят Джесика и Кевин, дуо под прикритие, което се опитва да разбие нарко банда отвътре. Въпреки че вече е ясно, че филмът е истинска ода за свирепите каскадьорски способности на актьорите, Йео също е вид "суперченге" във филм, в който тя рискува да загуби живота си заради огромната опасност при някои от каскадите, които държи да изпълни сама .

Винг Чун (1994) 

Култова класика сама по себе си, Wing Chun (1994) показва Йео в дует с легендарния актьор в бойните изкуства Дони Йен. Тя играе титулярната героиня Винг Чун – за която мнозина спекулират, че е вдъхновението зад името на вече известния стил кунг-фу – собственичката на селски магазин за тофу, която се опитва да защити близките си от група бандити. Въпреки че сюжетът прилича на предсказуема книга, това е още едно сериозно допълнение към гамата каскадьорски екшъни на Йео, които доказват невероятното бойно майсторство на актрисата. 

"Винаги ще има утре" (Tomorrow Never Dies), 1997 

Въпреки постоянните бариери, с които Йео се сблъсква в индустрията, тя никога не е давала повод на когото и да е да й подхвърли слаба женска роля. И Май Лин в Tomorrow Never Dies (1997) може би е най-доброто доказателство за това. Героинята на Йео е самодостатъчен и независим таен агент, изпратен от китайците – и едно от малкото „момичета на Бонд", които всъщност са представяни като равни с него. Заедно с Пиърс Броснан като Бонд, Йео е негов временен боен другар, защото имат общ враг. Модерен опит за разказ за 007, филмът е безспорен скок за Йео, която не само проправя пътя за азиатските екшън героини, но и създава пространство за могъщи жени в един от най-големите холивудски франчайзи.

"Тигър и Дракон", 2000 

Докато "винаги ще има утре" все още носи със себе си архаичната идея за необходимата главна мъжка роля, то Crouching Tiger, Hidden Dragon от 2000 г. е големият пробив на Мишел в главна роля, която не се определя само от нейните екшън сцени. Въпреки грандиозното скрито влияние на филма - доминиран наистина от майсторски бойни кадри и културно богата кинематография - именно емоционалната гама на Йео прави нейната главна роля два пъти по-трогателна. Докато тя играе Шу Лиен, благороден воин със страхотната задача да достави мистичния „Зелен меч", има красота и много романтика във връзката й с Ли Му Бай, която кара всеки воин да избира между дълг и желание.

Star Trek: Discovery (2017-2020) 

През последното десетилетие нахлуването на Йео в пространството на блокбастър франчайза непрекъснато се затвърждава и нейното присъствие към актьорския състав на Star Trek: Discovery е само началото в непрекъснато нарастващата поредица успехи. В ролята на капитан Георгиу в епизодичния разказ, Йео е точно като своята героиня: родена в Малайзия и отдаден лидер. И след като се издига в йерархията като един от най-уважаваните офицери на Звездния флот, ключовият момент в поредицата се превръща в основата, на която създателите на Star Trek решават да развият и допълнителен сериал – Раздел 31 – добавяйки още екшън към разнообразните роли на Йео в различните мултивселени, от MCU до The Witcher.

Луди богати азиатци (2018) 

Първият голям студиен филм с предимно азиатски актьорски състав след The ​​Joy Luck Club през 1993 г., Crazy Rich Asians (2018) се превръща в културно движение, което отваря много врати за азиатски актьори и истории в Холивуд. Романтична комедийна драма, базирана на едноименния роман на Кевин Куан, филмът проследява китайско-американския професор Рейчъл Чу, докато тя пътува до Сингапур, за да се срещне със семейството на приятеля си - неподготвена за факта, че те са най-богатите хора в страната. В ролята на Елинор Сунг-Янг, величествената, но безмилостна майка на главния герой Ник Йънг, Йео получава широко одобрение от критиците за изпълнението си във филма. 

Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings), 2021  

Макар че Йео прави епизодична роля в "Пазители на Галактиката 2" от 2017-та, официалното й влизане в Марвел става именно чрез Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021). В ролята на Ying Nan, пазителка на мистичното измерение Ta Lo, тя учи титулярния герой Shang-Chi, че могъществото не винаги идва от грубата сила. Докато нейните грациозни движения разкриват тихата елегантност на бойните изкуства, годините опит на Йео в силовите филми си казват думата.

Иначе, Мишел Йео се равежда с първия си съпруг през 1992 г., след което се връща към кинокариерата си. Казва, че най-вдъхновяващия за нея герой е Тарзан, а любимите й писатели са Шекспир и Стивън Кинг. Практикуващ будист, тя води живота си според принципите на учението. Активна е в различни благотворителни каузи, вкл. е патрон на проекта "Save China's Tigers" (Спасете китайските тигри), чиято цел е да защити застрашения южнокитайски тигър.

От 2004 година Мишел Йео е партньор на легендата от Формула 1 и бивш изпълнителен директор на Ferrari Жан Тод. Двамата живеят в Женева, Швейцария. 


Мишел Йео и Жан Тод

"За всички малки момчета и момичета, които изглеждат като мен и гледат тази вечер, това е фар на надеждата и възможностите. Това е история в процес на създаване. Знаете ли какво, направих? Дълго чаках това и, за щастие, то дойде. Някои хора чакат цял живот и възможността може никога да не се появи. Бях търпелива. Бях издържлива. Никога не съм спирала да уча. И така бях готова, когато възможността се появи”, каза талантливата актриса в нощта на награждаването си с Оскар. 

"Има толкова много брилянтни актриси, актьори, които знаят, че имат място на масата. Всичко, което трябва да направят, е да намерят възможността да стигнат до там“, каза още тя. 

More from View Sofia

Ким Бейсингър на 68! ЧРД с иконичните ретро визии на тази фантастична жена

Celebrities преди 2 години

Днес тази неостаряваща жена става на 68. Известна с незабравимата си роля на Елизабет МакГроу в "Девет седмици и половина" (1986) и "Батман", Ким има качеството да остарява с достойнство - елегантно и красиво, и всичко това съчетано с безупречен стил. Умението на Ким да изглежда секси и елегантно  датира отдавна - припомняме най-доброто от ретро-визиите й, защото нейното модерно тогава е нашето модерно днес. 

More Celebrities