Следва

Раменете - голи! Кендал Дженър тематично за Vogue

Докладът на Държавние департамент на САЩ за човешките права в България - което не си го казваме ние, ни го казват те

Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода - това са големите проблеми в България, които Държавният департамент на Съединените щати отбелязва в доклада за страната ни за 2022 година

Health преди 1 година

Действията на българското правителство за справяне с корупцията и спазването на човешките права са „недостатъчни", се казва още в документа, който бе представен в понеделник и се отнася за миналата година. Акцентира се върху предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но определено съществува проблем с безнаказаността.

Сред отбелязаните значителни проблеми на страната са „жестоко" отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозно ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество.

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. Тримата бяха арестувани миналата година за 24 часа по сигнал за изнудване, а българският съд обяви действията на бившите управляващи като незаконни.

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната, с акцент корпоративния и политически натиск, продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост и непрозрачни правителствени регулации по отношение на ресурсите за подкрепа на медиите, включително европейските фондове, съвкупността от които подкопават медийния плурализъм.Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии, което ние, както и вие, вероятно, наблюдаваме ежедневно.

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция. В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн. Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число „Възраждане" редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии са законов норматив и се представят ежегодно в американския Конгрес.

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.