Следва

Манията Slob или прическата за небрежни перфекционистки

Идеална кожа без риск или как да комбинираме витамин С и ретинол

С тази комбинация, която обединява антиоксидантните свойства на витамин С и ползите от ретинола се постига максимален антиейдж ефект

Face преди 1 година

Витамин С и ретинол – две активни съставки с подмладяващ ефект

Витамин С е първото козметично средство, което трябва да нанесем върху кожата сутрин, както и една от любимите активни съставки на дерматолозите, но не винаги е лесно да се постигне пълния му потенциал. Често провокира дехидратация, дисбаланс или не постига обещания блясък. Ето защо, за да гарантират трансформация на кожата без риск, експертите препоръчват безпогрешна комбинация дори за чувствителна кожа. Става дума за използването на витамин С само сутрин и нанасянето на ретинол вечер. Дерматоложката Марта Гарсия Легаз от медицинския институт Ricartc споделя детайлите за максимален ефект (вижте и: Сутрешната подпухналост и какво да ядем за вечеря, за да я избегнем).

Витамин С – сутрин, ретинол – вечер

С тази комбинация „обединяваме всички антиоксидантни свойства на витамина и всички предимства на ретинола, мощен епидермален обновител, който оставя кожата по-гладка, подобрява несъвършенствата, добавя блясък, има депигментиращ ефект (против петна) и регулира себума (намалява размера на мастните жлези и пори, подобрявайки акнето и розацеята)“, обяснява дерматоложката (четете още: Стрес и хубава кожа - трудна комбинация, но с варианти за справяне).

И добавя: „използването на витамин С и ретинол има антиейджинг ефект и стимулира колагена, редуцирайки фините линии и затова за мен тази комбинация е уникална.“ А колко време е нужно, за да видим ефект? „Няколко седмици. Трябва да нанасяте по малко и да увеличавате броя седмични нанасяния ретинол, но вниманително“.

Как да използваме ретинол върху чувствителна кожа?

Ретинолът има своите правила, но трябва да се внимава особено много, когато се нанася върху чувствителна кожа. Затова дерматоложката съветва да не комбинираме витамин С и ретинол при едно и също нанасяне: „както вече казах, първото се използва сутрин, а второто вечер.“ Също така тя препоръчва да ги редуваме: един ден витамин С сутрин и вечер, на следващия ден витамин С сутрин и ретинол вечер (четете още: Ретинол работи! 6 начина, по които става това).

„Важно е да запомним, че хората с чувствителна кожа трябва да започнат с много малки дози ретинол и да увеличават постепенно, но това не означава, че не могат да го включат в грижата за кожата“, обяснява експертът. 

Простата формула на употреба на двете вълшебни съставки в грижата за кожата пробваме веднага, без да забравяме слънцезащитата - последното от нас! 

More Face