Следва

Грандиозният преход на Плутон във Водолей и какво ни чака, общо и знак по знак

Норуз - персийската Нова година, символ, надежда и борба за свобода

Иранският ритуал на 7-те елемента за отключване на пролетта днес е нелегален

All About Life преди 6 месеца

Казахме „добре дошла“ на пролетта, за която сетивата ни толкова силно копнееха. Усещаме се нови, свежи, на прага на съвсем нов живот. При нас може да е само метафорично, но при персийците новото се чества с пълна сила, защото с настъпването на пролетното равноденствие те празнуват и своя Норуз или Персийската Нова година. Предвид случващото се в последните години, празникът сега е по-значим отвсякога.

Освен в Иран, Норуз е официален празник в Афганистан, Албания, Азербайджан, Грузия, Кюрдистан, Ирак, Казахстан, Косово, Киргизстан, Баян-Олгии, Монголия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и дори някои части на Русия. Това е, точно в Деня на пролетното равноденствие, старт на новата календарна година, преди всичко празник на любовта, плодородието и духовното обновление, който отправя послание за нова надежда. Чудесен начин да се сбогуваме със студа, дебелите дрехи и да се освободим от затлачената енергия на живеенето предимно вътре, без достатъчно движение и кислород.

Тази година Норуз кацна на 20 март и макар че е персийски и ирански празник, той може да се празнува буквално от всеки. Защото е своеобразна покана да започнете енергизиращи процедури, разтоварващи дни и освобождаване от всичко старо. Всякакви ритуали тук са добре дошли. Още повече, че само преди броени дни Плутон влезе във Водолей, където ще остане цели 20 години. Идеалният шанс да скъсате със старото си Аз и да изградите изцяло нова персоналност.

Как се празнува Норуз?

Звучи почти окултно и веднага възбужда въображението ни, затова и толкова ни харесва. Норуз се отбелязва с празника „хафт-син“ или подреждането на 7 елемента на масата, подобно на нашите 7 постни ястия на Бъдни вечер. Всеки елемент има определена символика и служи като олтар, чрез който навлизаме в пролетта и поставяме новото начало. Заедно тези елементи представляват есенцията на пролетта. Специфичното е, че всеки от тези елементи трябва да започва с буквата „S“ на фарси (персийски език). Основните съставки на сместа на пролетта са:

Sabzeh (سبزه): житна трева или кълнове от леща, които символизират прераждането;
Саману (سمنو): сладък пшеничен пудинг, символизиращ власт и сила;
Сенджед (سنجد): изсушена дива маслина, която символизира любовта;
Следач (سیر): чесън, символ на здравето;
Seeb (سیب): ябълка, символизираща красота и изобилие;
Смрадлика (سماق): подправката се поднася изсушена и символизира изгрева;
Serkeh (سرکه): оцет, който е търпение;
Сонбол (سنبل): зюмбюл, символизиращ пристигането на пролетта;
Sekkeh (سکه): монети за богатство и просперитет;
Саат (ساعت): часовник, символ на движението на времето.

Иранците се подготвят седмици за посрещането на Норуз с традиционно почистване на къщите и украсяване със свежи цветя като нарциси, зюмбюли и лалета. Пълнят се съдове с вода, за да се изгони лошия късмет. Празникът се отбелязва със семейството и най-близките, като не отсъстват специалните молитви, музика, танци и различни блюда.

Нова година по време на революция

В последните години властите в Иран налагат нечовешки режим и посягат на всичко – дори на народните обичаи и празниците. В момента в Иран е незаконно да се пее и танцува на публично място. Да бъдеш жена в Иран означава никога да не ти е позволено да познаеш простата радост да усетиш мократа си коса бавно да изсъхва на слънце или се развява от вятъра без страх. Съвсем наскоро група млади ирански жени предизвикаха шок в интернет, като публикуваха видеоклип, на който танцуват на песента „Calm Down“ на Рема и Селена Гомес, след което всички до една бяха арестувани от иранските власти.

Това изключително затруднява честването на празника, който се превръща в нелегална дейност. Пролетта е време на изобилие, възможности и нов растеж, но иранският народ е на практика лишен от нея. Отказано му е духовното право дори да създава изкуство. А ако има нещо, което е обединяващ фактор в иранската култура - както древна, така и съвременна - това е изкуството.

Точно затова празнуването на Норуз е по-важно отвсякога и спокойно може да се нарече революция. Да пееш, танцуваш и изразяваш себе си е акт на неподчинение, с който народът на Иран иска да извика: Ние сме тук, по-живи, отколкото някога сме били, защото свободата винаги си струва. И ние ще се преборим за нея (вижте още: Изабел Юпер, Марион Котияр и други Големи жени режат косата си в знак на солидарност с жените в Иран). 

More All About Life

Fashion Forward: Huawei Watch GT 4, незаменим

All About Life преди 1 ден

Неусетно, но паметно, както се случва в живота, пускането на пазара на Watch GT 4 този септември отбелязва 10 години от старта на гиганта Huawei в сферата на мобилните устройства за носене. Обичаме тези джаджи, украсяващи китките ни, защото еволюират с нас, защото пулсират с радостите и тревогите ни, и защото се разхубавяват все повече с всяка следваща година, точно като нас... 

5 причини да избереш практика в Лидл България

All About Life преди 2 дни

Днес младежите имат толкова голямо разнообразие от възможности за натрупване на професионален опит, че често морето от предложения изглежда прекалено дълбоко и те не знаят към какво да се насочат и как да изберат

Технологична есен – джаджите, които подобряват живота ни

All About Life преди 6 дни

Есента вече чука на вратата. В сезона, който ни връща обратно в реалността, често обръщаме поглед към технологичните джаджи, които могат да направят живота и динамичното ни ежедневие по-лесни. Ето как чрез иновациите можем да направим по-удобна нашата есен