Следва

След дълъг престой в Близнаци, Марс преминава в Рак: какво ще се промени, общо и знак по знак

Que Bonito: кафето на Силвио Лейте е в DABOV Specialty Coffee

120 пакета любов, от вчера до изчерпване на количествата

Food преди 1 година

Представяме си ръцете, тъмни, нежни и грижовни, които събират ценните кафеени зърна на #4 SILVIO LEITE'S SECRET TREASURES AUCTION 2022 - кафето, което от вчера е в магазините на Dabov Specialty Coffee в София и Варна в точно 120 скъпоценни пакета от по 200 грама всеки.

Черна череша, Какао, Захарно цвекло са водещите нотки на това състезателно кафе. Чисто бразилско, както го обичаме, SILVIO LEITE'S SECRET TREASURES AUCTION е от най-редките и специални кафета в света, което идва у нас в ценна лимитирана серия, благодарение на взискателността, добрия вкус и извънземния професионализъм на Йордан Дъбов, човекът зад най-доброто кафе у нас - DABOV Specilaty Coffee.

Йордан Дъбов

Попитахме го, както обичаме да правим, когато става дума за кафето, тази отдавнашна наша страст, откъде идва и какво прави това кафе толкова специално. В отговор научихме увлекателната история на един приятен човек, който, на другия край на света, обожава работата си, точно като нас и Йордан, и ние с удоволствие я разказваме (и вкусваме).

Синьор Силвио Лейте е изключителен кафеен фермер от далечна Бразилия, печелил многократно международното състезание Cup of Excellence (COE), което на конкурсни начала оценява и признава най-добрите кафета от цял свят. Спечелването на най-голямото професионално състезание в света на кафето е еквивалента на Оскар или Златен глобус, само че за пиене, не за гледане. Кафето на Silvio Leite печели международното състезание COE в три различни години – 2016, 2021 и 2022 г. - невероятно постижение и достоен отговор на вложеното от този мъж и екипа му, известни с иновативните техники за отглеждане и обработка на кафе, благодарение на които получаваме шедьовър с пленяващ вкус. Във фермата се работи по патентован метод за обработка на кафето, който включва ферментация на кафеените череши в запечатани найлонови торбички в продължение на 36 часа, за повече сладост и комплексност във вкуса.


Йордан Дъбов от DABOV Specialty Coffee: "Кафето е храна, супер важно е да е добро"



Силвио Лейте

Фермата на Лейте, Fazenda São Benedito, се намира в района Mantiqueira de Minas в Бразилия, прочут с производството на висококачествено специално кафе. Производителят работи с обич към природата и земята, ангажира се с най-устойчиви земеделски практики. Малкото спретнато градче в района Мантикейра де Минас, от което идват 17,5 % от всички победители в конкурса Cup of Excellence, се казва Пиатя (Piatã). В Пиатя е уникалният тероар, открит през 1992 г. точно от един от най-важните хора в света на специалното кафе Силвио Лейте, който създава и едно специално събитие - таен търг, на който участват най-добрите кафета от този щедър район - SILVIO LEITE'S SECRET TREASURES.

Кафето, което си заслужава да приберете у дома веднага, се отглежда на 1 270 метра надморска височина и се състои от микс от сортове - червен и жълт катуай. Кафеените череши се събират внимателно и се обработват по собствения метод на Силвио. Ако ни питате на кое друго кафе прилича това от лимитираната серия, ще ви отговорим така: на никое! Има малко карамел, но супер дискретно, като полъх по небцето, има друга нотка - шоколадово-сладка, наситена и сякаш тъмна, приятно осезаема, има и намек за свежи и сочни сурови ядки, нищо, че не са описани на етикета.

От кафе до кафе има огромна разлика, няма да се уморим да го казваме отново и отново. То е като всичко в живота - има хубаво, има по-хубаво, има и прекрасно.

Опитайте кафето на Силвио, докато го има в София. Fazenda Cerca de Pedras São Benedito Silvio Leite's Secret Treasure и конкретно блендът #4 е световна рядкост. Абсурдно е да оставим да ни се изплъзне усещането за ние в Бразилия (глътка 1), в Мантикейра де Минас (глътка 2), в Пиатя (3)... 

SILVIO LEITE'S SECRET TREASURES AUCION 2022 откриваме в: 

DABOV Specialty Coffee
ул. "Николай Хайтов 3, София 1113

DABOV Specialty Coffee
ул. "Любен Каравелов" 58, София 1000

DABOV Specialty Coffee 3
ул. "Ангел Кънчев" 28, София 1000

DABOV Specialty Coffee 5
бул. "Христо Ботев" 1, 5-те Кьошета, София 1000

DABOV Specialty Coffee Варна
ул. "Иван Вазов" 21, Варна 9000

More Food