Следва

Първите кадри на Лейди Гага от продължението на "Жокера"

Забраниха участието на трансджендъри в женската атлетика

Трансджендър състезатели няма да могат да участват в женските състезания по лека атлетика. Решението на международната федерация влиза в сила от 31 март и бе потвърдено от лорд Себастиан Коу, президент на организацията

 

All About Life преди 1 година

Правилникът досега гласеше, че трансджендър състезателките, желаещи да участват в стартове при жените, трябва да поддържат нивото си на тестостерон под прага на 5 наномола в литър в рамките на една година.

"Съветът на световната атлетика взе мерки, за да защити женската категория в спорта, ограничавайки участието на атлети, които са трансджендър или интерсексуални. За мнозина доказателствата, че жените транс нямат предимство пред биологичните жени, вече не са достатъчни. Те искат повече доказателства и чак тогава да се вземе решение за включването им в женските състезания", заяви Коу, с което общо взето си остави вратичка, че "не казват "не" завинаги".

На въпросното заседание бе обособена специална работна група, която в следващите 12 месеца ще работи активно по темата. Тя включва председател, трима членове, двама атлети от комисията на състезателите, един трансджендър атлет, трима души от различни федерации, членуващи в световната организция, както и представители на здравния и научен департамен на световната атлетика.

Ще има и специални консултации с трансджендър атлети.

Актуалният правилник бе оспорван от южноафриканската лекоатлетка Кастер Семяна, която отказа да се подложи на хормонално лечение или операция, а след това загуби заведените дела в Спортния съд в Лозана. През ноември 2021 година Международния олимпйски комитет призова спортните федерации да създадат собствени критерии, за да позволят на трансджендър хората да участват в състезания от най-високо ниво. 

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.