Следва

ЧРД, Лейди Гага, с най-добрите изпълнения на живо

Мостът от “Последно танго в Париж” ще носи името на Белмондо

Парижкият съвет отдава почит към големия актьор, който си отиде през есента на 2021 г.

Movies & TV преди 11 месеца

Известният с металните си колонади и красива гледка към река Сена мост, носещ името Pont de Bir-Hakeim, добил особена популярност благодарение на култовия филм “Последно танго в Париж”, ще бъде преименуван на името на легендарния френски актьор Жан Пол Белмондо. Това ще се случи през април, малко преди рождения ден на Бебел (9 април), който през 2023 щеше да навърши 90 години (вижте още: Жан-Пол Белмондо беше най-готиният човек на света, спомняме си „До последен дъх").

На този мост актьорът заснема митичната сцена от филма на Анри Верньой "Страх над града", излязъл през 1975 г., където Белмондо играе комисар Льотелие. Преследвайки сериен убиец, който вилнее в столицата, комисарят (Белмондо) върви по покрива на влак от линия 6 на парижкото метро, пресичащ Сена по този мост.

“Тази сцена донася единствената контузия в кариерата му", сподели депутатът Мод Гател, чиято група предложи този акт на почит няколко седмици след смъртта на актьора. Изглежда Парижкият съвет смята, че този филм и личността на Белмондо са по-значими от знаменития първи кадър на “Последно танго в Париж” и скоро мястото ще се превърне в привлекателна точка за туристите и почитателите на голямата звезда на френското кино (Дон Жуан, mon amour: 6-те големи любови и 5-те изневери на Жан-Пол Белмондо).

С определянето на това име Парижкият съвет отново се отклонява от практиката, която предвижда, че името на личността не може да бъде приписвано на обществен обект в столицата, преди да са изтекли пет години от смъртта на въпросната личност. Първото изключение бе направено миналата седмица, когато преименува ул. Les Quai de Seine, разположена пред музея д'Орсе, на името на бившия държавен глава Валери Жискар д'Естен, и стадион в 13-ти район на името на легендарния бразилски футболист Пеле, който почина през декември.

Белмондо е най-известен с филмите "До последен дъх" (1960), "Крадецът" (1967), "Лудият Пиеро" (1965), "Борсалино" (1970), "Професионалистът" (1981) и десетки други, както и с нежеланието си да се появява в англоезични филми, въпреки че е силно ухажван от Холивуд.

More Movies & TV