Следва

Чин чин с Balenciaga

6 модни пролетни изложби - от Ню Йорк до Москва, които да не пропуснете

Планирането на майските празници е по-лесно и по-приятно, щом в MET Costume Institute те чакат архивите на Лагерфелд, а в музей в Холандия - ретроспекция на Джани Версаче

All fashion преди 11 месеца

1997 МОДА ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ

Кога - до 16 юли
Къде - Музей "Галиера" в Париж

Едни точно 12 месеца - от октомври 1996 г. до октомври 1997 г. - се превръщат в повратна точка за модата. Джон Галиано оглавява Dior, McQueen - Givenchy. Еди Слиман вече е творчески директор на Yves Saint Laurent, Майкъл Корс - на Celine, Стела Маккартни - в Chloe. В Balenciaga пък застъпва младият Никола Гескиер, за когото никой не знае нищо. Именно на този период от време, когато модата сякаш се сглобява наново, е посветена изложбата в музея "Галиера". Кураторът Александър Самсон казва, че е взел името на изложбата от статия на Vogue за модните ревюта пролет-лято 1997 г., която нарича тогавашните колекции „Големият взрив“, необходим на Париж, за да се превърне в център на световната мода. „1997 Fashion Big Bang“ е духът на времето в луксозна кутия: мега-хитът Том Форд за Gucci, McQueen, Galliano, Yamamoto, дебютната мода на Gaultier и още...

КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД: ЛИНИЯ НА КРАСОТАТА

Кога- от 5 май до 16 юли
Къде - Институт за костюми към Музея на изкуствата Метрополитън, Ню Йорк

Няма да преувеличим, ако наречем експозицията на Института по костюма основното модно изложение на годината. Това е страхотно изследване на работата на Карл Лагерфелд от 50-те години на миналия век, когато той работи като асистент на Balmain, а след това в модното студио Patou и завършва с най-новите колекции за Chanel. Ще има общо 150 експоната, включително архиви на Chloe, неща от собствената марка на Карл Лагерфелд, както и от Fendi, където Карл работи повече от петдесет години (по-дълго, отколкото в Chanel), всички придружени от оригинални скици на дизайнера. Ако не можете да стигнете до изложбата, нейният каталог ще бъде поне някаква утеха - предварителната поръчка вече е отворена.

ЗЛАТО ОТ YVES SAINT LAURENT

Кога - до 14 май
Къде - Музея на Ив Сен Лоран в Париж

Миналата година парижките музеи единодушно отбелязаха шестдесетата годишнина на Модната къща на Ив Сен Лоран, но вълната от изложби, посветени на работата на дизайнера продължи и след това. До средата на май в музея Saint Laurent можете да видите във всеки смисъл „златна“ експозиция. Както казват кураторите, нито една колекция на дизайнера не е избягала от „златното“ докосване. В първите му творби това са копчетата върху граховите палта, а след това невероятни материали ни заслепяват със златист блясък: брокат, дантела, кадифе, пайети. От средата на юни във Франция ще бъде открита друга изложба с творчеството на Сен Лоран - в Музея на дантелата и модата в Кале ще бъде изследвана темата за прозрачните материали в колекциите на гения.

ДОМ НА МОДЕЛИ. ИМИДЖОВА ИНДУСТРИЯ

Кога - до 18 юни
Къде - Московски градски музей

Би било нечестно да пуснем този списък без поне една изложба на трудно достъпно място. Музеят на Москва откри изложба, посветена на стогодишнината на първия съветски институт за облекло „Ателие мода“. Експозицията-изследване, курирана от Ксения Гусева, разказва как е била организирана модната система в Съветския съюз, използвайки примера на три държавни институции: Модното ателие, Модната къща на Сретенка и Модната къща на Кузнецкия мост. Последната определя външния вид на цялото съветско население преди разпадането на СССР: всяка година там се разработват хиляди модели дрехи и шапки за жени, мъже и деца. След това тези неща са възпроизвеждани във фабрики в цялата страна. На дизайнерите на къщата на Кузнецки се доверяват генералния секретар на КПСС Леонид Брежнев и първата дама Раиса Горбачова.

РЕТРОСПЕКТИВА НА ДЖАНИ ВЕРСАЧЕ

Кога - до 7 май
Къде - Музей Гронинген (Холандия)

Миналата година музеят Гронинген организира изложба, посветена на 25-годишнината от смъртта на Джани Версаче - дизайнерът беше застрелян на стълбите на собствената си къща в Маями от вманиачен убиец. Семейство Версаче не участва по никакъв начин в организирането на ретроспективата, но въпреки това тя се оказа мащабна. Експонатите са събрани от частни колекции по света, има дамски и мъжки предмети от периода от 1989 до 1997 година. От акцентите - кадри от легендарното шоу на Freedom през 1991 г., както и роклята с игли на Елизабет Хърли, която тя носи на Met Gala през 1994 г.

 Да не пропуснем и: Задължителната изложба в Лондон: историята на Chanel в Музея V&A. Модни изложби за ценители, планираме, нали?

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.