Следва

Чин чин с Balenciaga

6 модни пролетни изложби - от Ню Йорк до Москва, които да не пропуснете

Планирането на майските празници е по-лесно и по-приятно, щом в MET Costume Institute те чакат архивите на Лагерфелд, а в музей в Холандия - ретроспекция на Джани Версаче

All fashion преди 1 година

1997 МОДА ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ

Кога - до 16 юли
Къде - Музей "Галиера" в Париж

Едни точно 12 месеца - от октомври 1996 г. до октомври 1997 г. - се превръщат в повратна точка за модата. Джон Галиано оглавява Dior, McQueen - Givenchy. Еди Слиман вече е творчески директор на Yves Saint Laurent, Майкъл Корс - на Celine, Стела Маккартни - в Chloe. В Balenciaga пък застъпва младият Никола Гескиер, за когото никой не знае нищо. Именно на този период от време, когато модата сякаш се сглобява наново, е посветена изложбата в музея "Галиера". Кураторът Александър Самсон казва, че е взел името на изложбата от статия на Vogue за модните ревюта пролет-лято 1997 г., която нарича тогавашните колекции „Големият взрив“, необходим на Париж, за да се превърне в център на световната мода. „1997 Fashion Big Bang“ е духът на времето в луксозна кутия: мега-хитът Том Форд за Gucci, McQueen, Galliano, Yamamoto, дебютната мода на Gaultier и още...

КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД: ЛИНИЯ НА КРАСОТАТА

Кога- от 5 май до 16 юли
Къде - Институт за костюми към Музея на изкуствата Метрополитън, Ню Йорк

Няма да преувеличим, ако наречем експозицията на Института по костюма основното модно изложение на годината. Това е страхотно изследване на работата на Карл Лагерфелд от 50-те години на миналия век, когато той работи като асистент на Balmain, а след това в модното студио Patou и завършва с най-новите колекции за Chanel. Ще има общо 150 експоната, включително архиви на Chloe, неща от собствената марка на Карл Лагерфелд, както и от Fendi, където Карл работи повече от петдесет години (по-дълго, отколкото в Chanel), всички придружени от оригинални скици на дизайнера. Ако не можете да стигнете до изложбата, нейният каталог ще бъде поне някаква утеха - предварителната поръчка вече е отворена.

ЗЛАТО ОТ YVES SAINT LAURENT

Кога - до 14 май
Къде - Музея на Ив Сен Лоран в Париж

Миналата година парижките музеи единодушно отбелязаха шестдесетата годишнина на Модната къща на Ив Сен Лоран, но вълната от изложби, посветени на работата на дизайнера продължи и след това. До средата на май в музея Saint Laurent можете да видите във всеки смисъл „златна“ експозиция. Както казват кураторите, нито една колекция на дизайнера не е избягала от „златното“ докосване. В първите му творби това са копчетата върху граховите палта, а след това невероятни материали ни заслепяват със златист блясък: брокат, дантела, кадифе, пайети. От средата на юни във Франция ще бъде открита друга изложба с творчеството на Сен Лоран - в Музея на дантелата и модата в Кале ще бъде изследвана темата за прозрачните материали в колекциите на гения.

ДОМ НА МОДЕЛИ. ИМИДЖОВА ИНДУСТРИЯ

Кога - до 18 юни
Къде - Московски градски музей

Би било нечестно да пуснем този списък без поне една изложба на трудно достъпно място. Музеят на Москва откри изложба, посветена на стогодишнината на първия съветски институт за облекло „Ателие мода“. Експозицията-изследване, курирана от Ксения Гусева, разказва как е била организирана модната система в Съветския съюз, използвайки примера на три държавни институции: Модното ателие, Модната къща на Сретенка и Модната къща на Кузнецкия мост. Последната определя външния вид на цялото съветско население преди разпадането на СССР: всяка година там се разработват хиляди модели дрехи и шапки за жени, мъже и деца. След това тези неща са възпроизвеждани във фабрики в цялата страна. На дизайнерите на къщата на Кузнецки се доверяват генералния секретар на КПСС Леонид Брежнев и първата дама Раиса Горбачова.

РЕТРОСПЕКТИВА НА ДЖАНИ ВЕРСАЧЕ

Кога - до 7 май
Къде - Музей Гронинген (Холандия)

Миналата година музеят Гронинген организира изложба, посветена на 25-годишнината от смъртта на Джани Версаче - дизайнерът беше застрелян на стълбите на собствената си къща в Маями от вманиачен убиец. Семейство Версаче не участва по никакъв начин в организирането на ретроспективата, но въпреки това тя се оказа мащабна. Експонатите са събрани от частни колекции по света, има дамски и мъжки предмети от периода от 1989 до 1997 година. От акцентите - кадри от легендарното шоу на Freedom през 1991 г., както и роклята с игли на Елизабет Хърли, която тя носи на Met Gala през 1994 г.

 Да не пропуснем и: Задължителната изложба в Лондон: историята на Chanel в Музея V&A. Модни изложби за ценители, планираме, нали?

More All fashion

От нас свободата, от тях - творчеството: The Trackers за View Sofia Fashion Series

All fashion преди 2 дни

Влюбени един в друг и влюбени в модата, те са най-готиното явлениe на модната и арт сцена у нас в последната година. The Trackers бяха първият избор на екипа на View Sofia, когато се запитахме кого искаме да поканим като гост и лектор на старта на View Sofia Fashion Series - поредицата ексклузивни събития очи в очи на експертната модна общност в България. На тяхното "с удоволствие", възкликнахме: "за нас повече", връчихме им новото бижу Huawei Pura 70, и от симбиозата на три сериозни величини се получи прекрасен, смел и супер креативен резултат. 

Roberto Cavalli Resort 2025

All fashion преди 2 дни

Круизната колекция на Roberto Cavalli съдържа всичко, заради което обичаме марката и нейния настоящ креативен директор Фаусто Пулизи, който между другото през есенно-зимния сезон демонстрира неприсъща за модна къща скромност. Тя (скромността) е много деликатно вплетена и в тази негова работа.