Следва

Стил урок на седмицата: тихият лукс на Софи Търнър

Lidl и Kaufland въвеждат първите в ритейла автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове

Компаниите ще стимулират клиентите да връщат опаковки с ековаучери за пазаруване

All About Life преди 1 година

Lidl и Kaufland са първите търговски вериги у нас, които въвеждат автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за напитки. За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка.
Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и др. Те дават възможност на клиентите на двете вериги в тези градове лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

Автоматите в Lidl и Kaufland приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях няма да се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

„Вярвам, че тези пилотни проекти ще надградят системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнат за промяна на потребителските нагласи. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която вече е факт в редица европейски държави и която ще ни помогне да постигнем целите си до 2025-а да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Това ще се случи и с помощта на бизнеса и с всички граждани. Пожелавам успех!“, каза на събитието за старта на пилотните проекти заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

„Тези пилотни проекти са много добро начало за бъдещата депозитна система на България, която е една стъпка към по-ефективна и зелена икономика за страната. Държавите с пазарни депозитни системи за опаковки за напитки за еднократна употреба като Германия, например, постигат нива на възвръщаемост от над 95 процента“, заяви Ирене Планк, посланик на Германия у нас, която беше специален гост на представянето на автоматите и беше сред първите, върнали своя PET бутилка.

„С този проект искаме да покажем, че търговските вериги могат да имат важен принос и роля в процеса по събиране на еднократните опаковки и създаването на условия за работеща кръгова икономика. Радваме се, че събраните в Lidl опаковки ще се използват за производството на нови бутилки и така на практика ще се осъществява кръговият модел „от бутилка в бутилка“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

„Поставянето на машините за събиране на пластмасови бутилки и кенове е поредната значителна стъпка, която предприемаме, за намаляване на въздействието върху околната среда. С тях се подпомагат усилията на държавата и местните общности за повишаване на разделното събиране, като насърчаваме клиентите ни да се включат активно в този процес. Всяка предадена при нас бутилка ще бъде върната в цикъла на рециклиране и от нея ще бъде произведен нов рециклируем продукт“, коментира Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България.

Проектът се реализира като част от ангажиментите заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са Lidl и Kaufland.

More from View Sofia

Траурът: етапи, продължителност, как да се справим с него?

Health преди 2 години

Траурът е нормален процес, произтичащ от окончателна загуба на човек, любовно съкрушение и други тежки за душата случвания. Каква е средната продължителност и какви са етапите? Как да го преодолеем по най-добрия възможен начин? Предлагаме съветите на Алин Нативел Ид Хаму, психолог

Поредно допускане, че Covid е забъркан в лаборатория

Health преди 2 години

Учените разкриха, че вирусът съдържа малка част от ДНК, която съответства буквално на тази, патентована от Moderna ТРИ ГОДИНИ преди началото на пандемията. Генетично съвпадение, открито в уникалната точка на разпад на фурина на Covid е напълно идентично с такова, патентовано от Moderna за целите на проучване на рака. Изследователите са на мнение, че шансът Covid да е възникнал естествено е едно на три трилиона.  

Жан-Пол Белмондо беше най-готиният човек на света, спомняме си „До последен дъх"

Celebrities преди 2 години

Присъствието на френския актьор, отишъл си от този свят вчера, 6 септември 2021, във филма на Жан-Люк Годар, остарява като добро бургундско, а ние с удоволствие ще вземем четири бутилки. Моля, гарсон!  

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 2 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 6 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.