Следва

Мяу: Balenciaga пусна балеринки за мъже, казват се Леополд

"Пише го на блейзъра ми?" или как модата се вдъхнови от литературата в колекции Есен 2023

Книгата - прозорец къв света. Включително и този на модата 

Runway преди 11 месеца

Вдъхновението може да споходи един творец буквално навсякъде и от всяко нещо. Доказателство за това са есенните колекции за 2023-та на водещите световни дизайнери, които се вдъхновяват за създаването на своите облекла от литературата.

На мъжкото си есенно шоу Dior Men Fall 2023 Ким Джоунс дори организира четене на на книгата “Пуста земя” на Елиът, а моделите на Saint Laurent носеха ризи с възли, напомнящи за Обществото на мъртвите поети, в което членува лорд Байрон. Множество препратки към литературни произведения забелязахме и в дамските колекции, като жанровете, послужили за вдъхновение, са най-разнообразни - от детски приказки и басни до научна литература и поезия. Но нека ги разгледаме, защото са наистина впечатляващи, а думите са по-скоро излишни.

Колекцията на Coperni Fall 2023 ready-to-wear е вдъхновена от баснята на Жан дьо Лафонтен “Вълкът и агнето”, само че в съвсем съвременен вариант. Вълкът е символично представен от робот, а колекцията определено заслужава вниманието ни.

Stine Goya се вдъхновява от “Снежната кралица” на Ханс Кристиан Андерсен. Приказната колекция, която буквално отразява ледената ефирност на Снежната кралица, ни пренася в друг свят. Нежни и едновременно дистанцирани, моделите на датската дизайнерка са от тези, които с удоволствие бихме носили в ранната, пък и по-късна есен на годината. 

Harris Reed черпи вдъхновение за своята колекция от шекспировата пиеса “Както ви се 0харесва” и визията на Катрин Хепбърн във версията на известната пиеса, играна на Бродуей.

A--Company: “Novel Gazing: Queer Readings in Fiction” Ив Косовски Седуик. За жалост, произведението не е преведено на български език, но колекцията е на много високо ниво.

Natasha Zinko се вдъхновява от “The Incredible Hulk” (Невероятният Хълк). Супер популярният комикс в Америка, издаван от Marvel Comics, чийто автор е Стан Лий. Спомняме си го от анимационното филмче ot 1996 и игралния филм от 2003 г.

Thom Browne успява да създаде един съвременен и достоен за модния подиум Малък принц, вдъхновен от едноименното произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери. И без да знаете, че става въпрос за него, когато видите моделите, веднага ще го познаете.

Erdem пресъздава на модния подиум “The Yellow Wallpaper” от авторката Шарлот Пъркинс Гилман. Това е кратък разказ, който също не е излизал в България, но дрехите са достатъчно красноречиви. Харесват ни.

На презентацията на Edeline Lee в Burlington Arcade един от моделите позира, докато чете Вирджиния Улф. В новата есенна колекция виждаме модел, изцяло облечен във вестникарски страници. Вирджиния Улф е известна с многотомното си творчество, което със сигурност ще стигне, за да бъдат облечени всички модели за едно шоу.

Сюзън Фанг се вдъхновява от книгата “Ейми, дете на звездите” на Енрике Бариос. Това е книга, подходяща за хора от всякаква възраст, макар привидно да изглежда само за деца. Колекцията е много феерична, а на модния подиум излизат модели, държащи за ръка малки момиченца, което перфектно илюстрира идеята на книгата.

Patrick McDowell се вдъхновява от вечната класика - “Пепеляшка” от Братя Грим. Нямаме коментар, роклите в колекцията са наистина достойни за една съвременна Пепеляшка, но след като добрата фея я е превърнала в принцеса.

Митът за Орфей и Евридика е чудесно пресъздаден в есенната колекция на Wiederhoeft. Дрехите са истинско произведение на изкуството, което наистина може да се чете като книга.

Max Mara Fall 2023 се вдъхновява от Емили дю Шатле, авторката на “Основи на физиката” и преводач на Исак Нютон. Кафявото преобладава, отлично за есента, а облеклата са подходящи за носене дори в ежедневието.

Antonio Marras черпи вдъхновение от Грация Деледа, носителката на Нобелова награда за литература през 1927 г.

Dior - мъжката колекция: “Пуста земя” от Т. С. Елиът и дори четене на живо на модния подиум - абсолютна, но много приятна изненада за всички.

Есенната колекция на Róisín Pierce носи името на най-известната поема на американската поетеса Силвия Плат - „Лейди Лазар“ - и е вдъхновена както от нея, така и от единствения роман на Силвия - “Стъкленият похлупак”, преведен на българския от Людмила Колечкова. Ако сте го чели, веднага ще забележите сходството на моделите с цялата естетика на Силвия Плат.

Бибху Мохапатра използва като източник на вдъхновение стихотворението „Колела“ на Нанси Кунард.

В своята последна колекция дизайнерът Jason Wu пресъздава книга с фотографии на Карл Блосфелд. Копринената рокля е уникална илюстрация на фотографията, носеща заглавие Dipsacus Laciniatus.

Лафайет 148 избира да пресъздаде обществената библиотека в Бруклин и го прави по изключително достоверен начин.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.