Следва

Феноменът Ozempic Face: „лошото“ лице в примери

Масло от розмарин - разкошно нещо, особено за красива и здрава коса

През пролетта въпросът за качеството на косата стои по-остро от друг път. Стресът и недостигът на витамини водят до факта, че нишките стават тънки, чупят се и растат лошо. Напоследък набира популярност нова тенденция за красота, която включва използването на масло от розмарин за грижа за косата. Проверяваме наистина ли продуктът за красота има магически свойства

Hair преди 1 година

„Има много причини за загубата на коса - стрес, недостиг на витамини, сериозни заболявания. Ето защо, преди да започнете лечение, е необходимо да установите причината.Розмаринът има антиоксидантни свойства и стимулира кръвообращението. Ако качеството на косата страда от липса на хранителни вещества или излишък от токсини, тогава използването му ще подобри ситуацията. Но истинският резултат може да се наблюдава по време на пълен преглед и комплексна терапия, която включва употребата на определени лекарства, използването на правилно подбрани продукти за грижа, както и козметични процедури. Също така си струва да запомните, че препаратите на основата на розмарин са противопоказани по време на бременност и кърмене, при повишена възбудимост и алергични реакции.

Защо косата на расте добре

Всъщност причините са много. Например ковид, който навлезе в живота ни не толкова отдавна, най-често е съпроводен с активен косопад. Това се дължи на факта, че нивото на желязо в организма рязко намалява, което оказва значително влияние върху нивото на хемоглобина. Храненето на космения фоликул се влошава, поради което качеството на косата страда, приемането на голям брой лекарства и стресът добавят своя дял към негатива.

Растежът на косата спира при хормонални нарушения, липса на определени витамини, заболявания на храносмилателния тракт, дерматологични заболявания. Ето защо, преди да започнете лечението, е необходимо да се проведе пълен преглед, за да се установи причината за влошаването на състоянието на косата. За да направите това, по-добре е да се свържете с трихолог или дерматолог, ако е необходимо, те ще ви изпратят за консултация с други специалисти.

Полезните свойства на розмарина

Розмаринът е вечнозелен храст, който расте в Турция, Кипър, Северна Африка, Гърция, Франция и др. У нас се отглежда като култивирано растение. Розмаринът се използва в парфюмерийните продукти, а също и при производството на алкохолни напитки и като подправка.

Растението съдържа розмаринова и урсолова киселина, алкалоиди, танини. Неговото етерично масло включва антиоксиданти, лимонен и камфен.

Препаратите с розмарин:

  • регулират омазняването на косата;
  • придават обем и приятен аромат;
  • имат антибактериален ефект и помагат за справяне с възпалителни заболявания на скалпа;
  • стимулират кръвообращението и подобряват храненето на космените фоликули.

Маслото от розмарин може да се използва като допълнителна терапия за възстановяване на косата.

Как да използвате масло от розмарин при проблеми с косата

Маслото се втрива в кожата на главата. Съдържащите се в него вещества загряват кожата и засилват кръвообращението. Това стимулира космените фоликули и подобрява качеството на косата. Работата на мастните жлези се нормализира и косата става по-малко мазна.

Ако добавите няколко капки масло от розмарин към любимия си шампоан, косата ще стане още по-чиста и ще придобие обем. Но при наличие на себореен дерматит не можете да използвате масла, употребата им може да предизвика обостряне.

Можете също да смесите масло от репей и розмарин и да втриете в много суха и чуплива коса преди измиване. Ако правите този масаж два пъти седмично в продължение на поне един месец, можете да подобрите растежа на косата.

Това обаче са само поддържащи мерки. По-осезаеми резултати могат да се наблюдават след курс на мезотерапия или плазмолифтинг. Също така е необходима консултация с трихолог, за да изберете необходимите домашни грижи и лечение в клиниката. Това ще ви отърве от алопецията и ще подобри растежа на косата без трансплантация. 

More Hair