Следва

Скарлет Йохансон е фаталната жена - първият трейлър на Asteroid City на Уес Андерсън

Изложбите, които си струват: срамежливо интимните фотографии на голямата Лоте Михайлова в СГХГ

Изложбата на голямата българска артистка ще бъде открита на 4 април 

Events преди 11 месеца

Не само ръкописите не изгарят, но и фотографиите. Фондация ФотоФабрика изважда от архивите произведения на една от най-значимите жени в българската фотография - Лоте Михайлова. Цели 60 кадъра от личния архив на авторката, създадени в периода между 60-те и 80-те години на XX век, ще бъдат изложени в Софийска градска художествена галерия между 4 април и 14 май 2023 г.


"Нежност", 1977

Фотографиите на Лоте Михайлова не са просто илюстрация на действителността, нито опит тя да бъде прикрита или преиначена. Те представляват една опоетизирана действителност, пречупена през призмата на емоцията, така че да изпъкне не конкретната ситуация, действие, сюжет, а емоционалното състояние зад образа. В цялото творчество на авторката образът на жената е централна тема - женското присъствие в света, нейната собствена реалност, връзката на жената със земята и природата и, в крайна сметка, смисъла и образа на женското начало. Чрез изключително проникновената си женска сензитивност фотографката запечатва всекидневното по необикновно изящен начин.

Приказните творби на Лоте са и опозиция на фотопропагандата, която върви по онова време. Родена на 27 ноември 1925 г. в Перник, Лоте Михайлова започва да твори в смутните години на налагане на комунистическия режим в България. В този смисъл, фотографиите ѝ са своеобразен бунт срещу онази действителност, която комунистите опитват да наложат, като си опитват да убедят обществото в нейната единствена правилност. 
 

"Сутрешен тоалет", 1971-1972

Лоте работи като фотограф във фотоотдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“, фотограф и фоторедактор е в редакция „Художествена фотография“ на София Прес. Интересно е да се отбележи, че нейната фотография „Акт“ във II-рата Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. противопоставя едни срещу други новаторите и консерваторите в журито. Творбата първоначално е отхвърлена, но след спорове все пак е допусната до конкурса и получава златен медал. Очевидно обществото в онези години трудно приема предлаганата от Лоте действителност, т.е. истината. 


"В парка", 1977

Михайлова има над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г. През 2007 г. Михайлова получава специална награда от град Марбург “Тих герой”. „С определението „тихи герои“ искаме да почетем онези, които работят за града незабележимо, без много шум, като Лоте Михайлова, която се грижи за културното развитие на квартал Рихтсберг в Марбург. Хора, които скромно работят за града и са много важни за него.“


"Майка и дете", 1967

Откриването на изложбата в СГХГ е на 4 април, вторник, от 18:00 ч. На 12 април, сряда, в 18.30 ч., ще бъде представен каталогът „Завръщането на Лоте Михайлова“ с участието на Георги Лозанов и Стефан Иванов, а на 19 април, отново в 18:30 ч., ще бъде проведена лекция с дискусия, водена от Пламен Петров.

ФотоФабрика е ежегоден фотографски фестивал, организиран от едноименната фондация. От създаването си през 2013 г. до днес, вече 10 години фестивалът показва високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.