Следва

Atelier Jolie, на Анджелина Джоли модният бранд - луксозни дрехи, бижута и спално бельо

Sitting disease: болестта на съвремието и как да се предпазим

За важността от движението и как да го правим по време на работа

Health преди 11 месеца

За повечето от нас да седим пред компютъра от 9 до 5 е ежедневие, с което сме свикнали и дори не се замисляме колко много ни вреди това. Прекарването в статична поза, особено ако не седим изправени, което е толкова честа практика, че чак е скандално, бавно, но сигурно води след себе си редица заболявания. Естествено, няма да ги усетим веднага, симптомите идват със закъснение, а когато се появят, проблемът вече е станал сериозен. Да, това е болестта на съвремието, майка на куп други заболявания.

Изследванията показват, че седенето по цял ден води до: затлъстяване, повишено кръвно налягане, висока кръвна захар, излишни телесни мазнини около талията и нездравословни нива на холестерол – които съставляват метаболитен синдром. Твърде многото седене също увеличава риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и рак. Освен това се забавя метаболизма, възпрепятства се храносмилането, особено ако седим прегърбени, получава се задържане на течности и отичане на краката, вследствие на липсата на движение, намалява се оросяването на крайниците и особено на мозъка, ако не движим достатъчно врата и гърба си, и дори проблеми с таза и половите органи, които силно се напрягат в тази поза.

Какво можем да направим по въпроса?

С въвеждането на някои лесни и минимални промени в ежедневието си, включвайки колкото се може повече движение по време на работа, всички тези заболявания ще стоят далеч от вас. Не можете да не свършите работата си, но можете да въведете баланс между времето, прекарано в седнало положение, и в движение. Например, ставайте от стола на всеки 30 минути или един час. Разходете се в стаята или в коридора, опитайте се да раздвижите таза, краката, врата и раменете. Освен физически, ще се почувствате много по-добре и психически. Абсолютно ясно е, че човек не може да работи нон стоп, има нужда да изключи мозъка си за малко, за да бъде ефективен на работното място. Движението много помага.

Ако имате привилегията да работите от вкъщи, можете да си купите стоящо бюро. То ще ви позволи да си вършите работата, докато стоите изправени. Ърнест Хемингуей е пишел по този начин и това му е позволявало да работи неуморно по следващия си роман с часове. Не го препоръчваме за целодневна работа, но е добър начин да редувате седящо с изправено положение на тялото.

Комбинирайте работните срещи с разходка. Ако сте в група от трима или четирима и ако има малък парк до офиса ви, можете да направите срещата там и да се разхождате, докато говорите. Не само ще се раздвижите, но и ще се освежите. Със сигурност срещата ще премине много по-ефективно, отколкото зад бюрото. Ще ви дойдат безброй нови идеи, когато сте заобиколено от зеленина и кислород (припомняме, че това бе любимият прийом на покойния Стив Джобс за зараждане на гениални бизнес ходове).

Ако имате Zoom среща, можете да я проведете на мобилния си телефон и да се разхождате, докато разговаряте. Ако седите в офиса си на бюро, може също да се изтегнете. Това носи неописуеми ползи за тялото. Правете упражнения за дълбоко дишане, те ще ви освежат.

Невероятните ползи от ходенето

Ходенето има различни ползи за здравето - може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, остеопороза и някои видове рак. Ходенето е най-доброто упражнение от гледна точка на общественото здраве и 30-60 минути на ден бързо ходене ще ви помогне да намалите риска от повечето хронични заболявания и ще ви поддържа в отлично физическо и психическо здраве.

За да си осигурите повече ходене всеки ден, отивайте на работа пеша, слизайте на предишната спирка, отделете време за най-близкия парк, изкачвайте стълбите, вместо да взимате асансьора. Вариантите са много. Използвайте почивните дни за планина, йога, танц, спорт или каквото ви е на душата. Здравето ни е важно, дами. Нека не поставяме нуждите на всички останали преди нашите. Все пак, кой друг е отговорен за живота ни, освен самите ние?

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.