Следва

L'Oréal придобива австралийската марка Aēsop

Феноменът Ozempic Face: „лошото“ лице в примери

От месеци мрежата активно обсъжда лекарството Ozempic, предназначено премуществено за лечение на диабет тип 2

Celebrity beauty преди 11 месеца

С времето се изясни, че десетки звезди използват лекарствения препарат за отслабване: от Ким Кардашян през Хайди Клум та до Илон Мъск. Този опасен нов метод за отслабване породи феномена Ozempic Face – след приема му лицето става „изтощено“ и едновременно "подуто", а кожата е отпусната и вяла. Проверяваме на какво се дължат тези „странични ефекти“ и какво да правим с тях.

Ако сте влезли в мрежата поне веднъж през последното шестмесечие, най-вероятно знаете за лекарството Ozempic. То действа, като кара панкреасът да отделя повече инсулин и намалява количеството глюкагон. Ozempic потиска апетита и забавя перисталтиката на стомаха, поради което усещането за ситост продължава по-дълго и излишните килограми изчезват. Много звезди започнаха да го използват не по предназначение, а за да отслабнат за рекордно кратко време.

Както всяко лекарство, Ozempic има строги показания, противопоказания и редица странични ефекти. Може да причини сериозни усложнения. Поради това трябва да се използва само както е предписано от лекар и да се отпуска по лекарско предписание. Но това, очевидно, не може да спре решените да рискуват здравето си в името на незабавна трансформация (вижте още: Клои Кардашян: "Не отслабвам с лекарство за диабетици, всеки ден в 6 сутринта съм на тренировка").

Приемът на лекарството често е придружен от влошено здраве: гадене, слабост, умора. Лекарите предупреждават: Ozempic  може да причини реална вреда на здравето, ако се използва неконтролирано, а не според индивидуална схема на дозиране, изчислена от експерт.

Дерматолозите също алармират, че след използване на Ozempic се появяват "специални ефекти": лицето става уморено и прекалено слабо. Според слуховете, Хайди Клум е в "клуба на инжекциите за диабетици". Феновете на модела обърнаха внимание на променените черти на лицето й след появата на корицата на гръцкия Vogue. Мнозина започнаха да подозират, че всичко се дължи на инжекциите Ozempic, а не на безкрайните тренировки, за които звездата говори в интервю. „Време е за забрана на инсулиновите диети“, пишат фенове под снимката на Хайди в Instagram (прочетете още: Какво е Ozempic Face?). 

Подобни коментари могат да бъдат намерени и под скорошни снимки на звездата от The Office Минди Калинг. През последните няколко години тя е свалила почти 20 килограма. След появата й на Оскарите, потребител на мрежата написа: „Боже, разкрий ми какво взима Минди Калинг: т.е. рецептата на Оземпик!“ Водещият Джими Кимел дори включи шега за лекарството в шоуто си: "Изглежда страхотно. Докато я оглеждам, не мога да не се запитам: „Може би и аз трябва да опитам Ozempic?“


Минди Калинг

Ребъл Уилсън приписва феноменалната си загуба на тегло на диетичните корекции и ежедневните разходки, но някои фенове смятат, че тя е отишла крачка по-далеч и е използвала Ozempic. Трудно им е да повярват, че тя се е отървала от 40 килограма за по-малко от три години без помощта на операция или медикаменти. „Тя има онези дълбоки бръчки и хлътнали бузи, които някои хора получават след драстична загуба на тегло с Ozempic“, коментира потребител в Reddit.

Наблюдателни хора смятат, че, поне по поблукиваните снимки, Ozempic се е отразил върху лицата на Ава Дюверней, Кайла Ричардс и Меган Дъ Стелиън.

Както обясняват специалистите дермотолози, при активна загуба на тегло количеството подкожна мазнина намалява, а излишната кожа и връзки остават разтегнати. Следователно лицето изглежда изтощено. При рязка загуба на тегло кожата престава да бъде гладка и еластична, бръчките се появяват и задълбочават, и без подходяща подкрепа лицето започва да увисва. 

Тук е моментът да припомним златното правило за отслабване: не можете да отслабвате с повече от 2% от телесното си тегло на месец, ако искате кожата да навакса загубата и да остане стегната и здрава. 

"Кожата на лицето може да се възстанови сама след загуба на тегло. Но след рязка загуба на тегло се образуват признаци на птоза на лицето: мастният слой става по-тънък и кожата няма време да се стегне толкова бързо и се появяват гънки и бразди.Това се дължи на факта, че при недостатъчен прием на микроелементи тялото няма сили да стегне кожата.Всички сили се изразходват за поддържане на жизнените функции на тялото, за да можем да дишаме, да бие сърцето ни, да се движим. Тялото няма да насочи силите си да се бори с разтегнатата кожа, защото има по-важни задачи“, обясняват експерти. 


Най-новата диетична лудост на Холивуд? Ozempic, лекарството за скини визия


Какво да правим?

Дерматолозите съветват да започнете курс за възстановяване на лицето с микротокова терапия, която подобрява тонуса на кожата и мускулите и подобрява кръвообращението. Микротоковете могат да се комбинират с мезотерапия (витаминни коктейли) и масаж. За възстановяване на загубата на обем на скулите, назолакрималния сулкус и други зони се използват различни видове филъри и концов лифтинг. В някои случаи може да се наложи липофилинг – това е корекция чрез въвеждане на собствена мастна тъкан в проблемните зони. От съвременните апаратни техники подходащи в този случай са игленият RF-лифтинг и фракционното лазерно подмладяване. 

От хардуерните методи бе помогнал SMAS-лифтинг на устройството Ultraformer. Една процедура веднъж годишно е достатъчна. За да фиксирате резултата, можете да направите иглен RF-лифтинг, което стяга кожата. Може да са необходими няколко "подхода" - зависи от състоянието на кожата. Що се отнася до процедурите за инжектиране, тогава контурирането и биоревитализацията ще спасят ситуацията.На места, където има хлътвания след отслабване, е необходимо да се попълнят обемите с пълнители.Това могат да бъдат колагенови стимулатори, пептиди, различни биоревитализанти, които ще стимулират кожата и ще й придадат блясък. 

Някои експерти са категорични, че само хирург е в състояние да помогне след голяма загуба на телесно тегло. Образува се голямо излишно ламбо, което не може да се затегне нито с апаратни, нито с инжекционни процедури. Затова е важно да се намали теглото под стриктното наблюдение на терапевт, в портивен случай само хирургична интервенция ще е в състояние да поправи нещата. 

Ако след загуба на тегло птозата е незначителна, тогава, разбира се, козметичните методи могат да коригират това. Ефективен е Morpheus - иглен RF лифтинг, който намалява кожната клапа в комбинация с укрепващите техники Sculptra или Radiesse, които активират синтеза на колаген (терапиите се предлагат в няколко софийски клиники). Sculptra или Radiesse могат да попълнят обема на мастните пакети по лицето, които вървят заедно с подкожната мазнина.  

More Celebrity beauty

Виктория Бекъм за парфюма си: „Suite 302 е любовното ни писмо с Дейвид до Париж”

Celebrity beauty преди 2 седмици

Бившата членка на групата Spice Girls и основателка на едноименната козметична марка Victoria Beckham Beauty пуска линия парфюми. По повода, прекрасно интервю на колегите от Madame Figaro с ВБ. 

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Celebrity beauty преди 9 месеца

Ариел от "Малката русалка" е най-известна със своите развяващи се в морето червени коси. Въпреки това се оказва, че гримът на русалката е също толкова важен и емблематичен. Колегите от Vogue разговарят с един от гримьорите на актрисата Хали Бейли и ни разкриват тайните зад грима ѝ в новия филм "Малката русалка"

Beauty Starter: Зендая с перфектните вежди и самонанесения грим

Celebrity beauty преди 10 месеца

Красивата актриса, певица и активист е най-известна с изпълнението си, спечелило "Еми", в хитовия Euphoria и ролята си във франчайза Spider-Man, както и с това, че е звезден посланик на Lancôme от 2019 г. Лицето на аромата Idôle на марката говори с Vogue за емблематичните си вежди, умението да поемаш рискове на червения килим и защо никога не пропуска овлажнителя

Beauty Starter: Летисия Каста на 45 - спокойствие, масажи и няколко топ продукта

Celebrity beauty преди 10 месеца

Летисия Каста очаква доброта, положителна енергия и нежност от хората, които се грижат за нея, както и от козметичните си продукти. И като се има предвид аурата, която се излъчва от лицето и външния ѝ вид, това наистина работи