Следва

Сцена като за рок концерт и TikTok за партньор - Eurovision 2023

Домът на Серж Генсбур се превръща в музей

Домът на френският артист, любимец на няколко поколения, ще отвори врати за посетители на 20 септември 

Music преди 11 месеца

Новината съобщи дъщеря му Шарлот Генсбур в изявление вчера - 2 април - датата, на която Серж щеше да навърши 95 години. След смъртта на артиста феновете се стичат на поклонение на мястото, където е живял. Идеята за създаването на музей е съвсем естествена реакция, породена от желанието на толкова негови фенове да се докоснат до неумиращата звезда.

Серж Генсбур е живял общо 22 години на този адрес в Седми район в Париж, а интериорът е останал непокътнат след смъртта му през 1991 г.

“През първите десет години след смъртта му бях сигурна в проекта, после се отказах, защото това беше малкото, което ми беше останало от него и исках да го запазя като съкровище”, каза Шарлот Генсбур през 2021 г. по повод 30-годишнината от смъртта на баща ѝ.

Maison Gainsbourg се състои от два адреса на една и съща улица: 5 bis rue de Verneuil, домът на Серж между 1969 и 1991 г., и 14 Rue de Verneuil, който ще бъде музей, книжарница и бар. Двойното посещение ще започва на рецепцията на музея. След това посетителите ги очаква много интимен момент на 5 bis Rue de Verneuil, където ще бъдат водени от потапящо аудио изживяване с продължителност около 30 минути.

Припомнете си: Големите любовни истории: Джейн Бъркин и Серж Гесбур >>>

Връщайки се на 14 rue de Verneuil, посетителите ще имат достъп до музея, който предлага гмуркане в живота, работата и кариерата на артиста, чрез хронологично пътешествие, съставено от емблематични и невиждани досега творби от колекцията на Генсбур и неговия богат документален архив. Успоредно с това изследване на ресурсите на музея, посетителите ще получат достъп до дигитално изживяване, което започва преди посещението им и се развива след това, с достъп до ексклузивно и непубликувано съдържание.

Gainsbarre е пиано-барът на къщата, вдъхновен от ранните години на музикалната кариера на Серж, по време на които той работи като пианист във Flavio’s в Le Touquet или в кабаретата на Пигал. През деня това ще бъде кафе-ресторант, отворен за закуска, обяд и следобеден чай, а през нощта ще се превръща в коктейл бар и ресторант. Това ще бъде епицентърът на музея. Отворен за обществеността за широк спектър от събития (концерти на живо, кинопрожекции, семинари, конференции), барът ще предлага собствена програма, подобна на тази на музея: разнообразна и различна всеки път.


6 модни пролетни изложби - от Ню Йорк до Москва, които да не пропуснете


Книжарницата и магазинът за подаръци на Maison Gainsbourg са проектирани като нов парижки адрес и специално създадени, за да обърнат внимание на всеки един от аспектите на артиста през многото различни епохи, през които преминава по време на прочутата си кариера: Rive Gauche от началото на 60-те години, Swinging London в началото на 70-те години и 80-те години между дворцовите хотели и Le Palace.

В неговия образ и този на Maison Gainsbourg, колекциите (книги, плочи, снимки, предмети и модни аксесоари) са създадени и подбрани с внимание, за да оформят една богата визуална вселена. В библиотеката посетителите ще намерят селекция от справочници за Серж Генсбур, друга от редки книги и от личните му архиви, извлечени от неговата библиотека на 5 bis rue de Verneuil.

„Там, където други артисти, певци, автори и композитори изграждат и поддържат кариери, Серж Генсбур е изградил творчество. Методично. По-добре от всеки. Той олицетворява златния век на френските песни: продукцията му следва контурите на най-плодотворния период на звукозаписната индустрия.

Много значимо със своето богатство и отвореност към много музикални жанрове, с многообразието на изпълнения, с набезите в киното, телевизията и рекламата, наследството на Серж Генсбур е уникално и остава модерно тридесет години след смъртта му във Франция и в чужбина, където е признат и празнуван", споделя Себастиен Мерле, куратор на Maison Gainsbourg (прочетете още: Мостът от “Последно танго в Париж” ще носи името на Белмондо).

More Music