Следва

Ухаеш прекрасно или как да нанасяме парфюма интелигентно

Новият тренд в грижата за кожата - любезността

Аз съм такава, каквато съм, и се харесвам

Face преди 1 година

Хубавата кожа винаги е означавала съвършенство, за постигането на което жените са прибягвали до какво ли не - кремове, серуми, тоници, лазерна терапия, ботокс и т.н. Не всички тези методи обаче са здравословни за кожата ни. Дори безобидните кремове за хидратиране, стягане или подхранване могат да бъдат вредни, ако се употребяват прекомерно или не са точно за нашия тип кожа.

Но напоследък се забелязва истинска, неподправена любезност в отношението към кожата и в това как марките говорят за това. Използването на думите “против стареене” в козметиката сега предизвиква дебат, а не примирение с генетиката. Никога преди не се е говорело за грижа за кожата и себегрижа, както в последните години. А днес все повече в тези понятия се включват не различни продукти за красота, а точно обратното - неизползването на продукти и третирането на кожата с… любезност.

Понякога кожата ни наистина има нужда да си почине, за да се възстанови. Да диша кислород с отворени пори, а не запушени с фон-дю-тен и най-различни мазила. Малко слънчева светлина и кислород могат да направят чудеса с лицето и целия организъм като цяло. Достатъчно сме крили несъвършенствата си, дошло е време да ги погледнем открито и да ги приемем. Да си кажем: това съм аз и никой не може да ми каже дали съм красива или не, чувствам се добре, мога да се усмихвам, а това е най-важното. Стандартът за красота не може и не трябва да се определя от друг, освен от самите нас.

Това разбиране се забелязва от създателите на продукти за красота и грижа за кожата, които все повече търсят път съм показването на естествен вид и използването на натурални съставки, които не натоварват излишно кожата и не ѝ вредят. Естетикът Рене Руло, която работи с Деми Ловато и Лили Рейнхарт, наблюдава промяната в лицата на своите клиенти. „Виждам много хора, които още се придържат към философията „Ако няма болка, няма ефект“. Но това започва да се променя“, казва тя. Гримьорката Джалиса Джайкаран (Jaleesa Jaikaran), която работи с Шейла Атим (Sheila Atim), добавя, че трябва да предефинираме идеята за хубава кожа: „Хубава“ е здравата кожа, за която се грижите – никой не е перфектен и това е истинската красота.”

Сънди Райли, основател на едноименната марка за грижа за кожата, добавя, че доброто включва да не се срамувате от текущото състояние на кожата си. „Първото нещо, което хората правят, е да се извинят за кожата си: „Здравей, аз съм Сара. Наистина съжалявам за…” Мисля, че грижата за кожата ви е най-доброто, а не очакването тя да бъде перфектна всеки ден.”

Брандовете за красота вече усещат нуждите на своите клиентки. Например, продуктите Rare Beauty на Селена Гомес са кръстени на различни добродетели: червилото се казва “Kind Words” (мили думи), а нейният Silky Touch Highlighter е “Positive Light” (позитивна светлина). Райли дори има нов продукт, наречен афористично „Be Nice“ (бъди добър), вдъхновен от нейната дъщеря тийнейджър. „Открих, че думите, които използва, за да опише кожата си, са наистина разрушителни думи.” Be Nice е продукт с 10% ниацинамид, фокусиран върху заздравяването и успокояването на възпаления. Наскоро преформулираният “Capture Totale Le Sérum” на Dior Beauty използва екстракт от тоскански ирис за защита на кожата от UV агресори. Новият “Niacinamide + Peptide 24 Hydrating Moisturizer” на Olay има 99% ниацинамид и д-р Роланда Уилкърсън, главен учен за марката, казва: „Ниацинамидът помага на кожата да задържа влагата, като същевременно подпомага обмяната и регенерацията на повърхностните кожни клетки.“

Може да ви звучи пресилено, но има доказана връзка между психичното здраве и кожата. Многобройни проучвания показват, че стресът може да предизвика псориазис и екзема. Не е ли логично, че да сме по-мили е по-добро не само за психичното ни здраве, но и за здравето на кожата ни? Ейми Келър Леърд, основател на “Mental”, платформа за психично здраве и начин на живот, е на същото мнение. „През 90-те криехме своя Oxy 5 през нощта. Сега говорим за приемане. Това не означава, че ако имате тежко акне, си казвате „Ха-ха, на кого му пука?“ Знаем, че това наистина засяга хората. Но ако започнете да приемате истинската си кожа, това наистина започва да променя начина ви на мислене. Защото няма нищо по-здравословно от: „Аз съм човек и мога (и трябва) да бъда добър към себе си, нищо че не съм перфектен.“

More Face