Следва

Дъщерята на Делон: “Пантерата на Рембранд е любимото произведение на баща ми”

Мерил Стрийп - новата Принцеса на Астурия

Актрисата спечели една от най-престижните испански награди за изкуство за дългогодишната си актьорска кариера

People of art преди 11 месеца

Журито на наградите "Принцесата на Астурия" заяви, че през почти петте си десетилетия на екрана, Стрийп е "развила блестяща кариера, която е дала живот на пълни и сложни женски образи, вдъхновяващи размисъл и критичен дух у зрителя".

73-годишната актриса е носителка на множество отличия, включително три Оскара за работата си във филмите "Крамър срещу Крамър", "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Наградата от 50 000 евро е една от осемте награди, обхващащи изкуството, комуникациите, науката и други области, които се връчват ежегодно от фондацията, носеща името на испанската престолонаследница Леонор.

Миналата година наградата за изкуство спечелиха изпълнителките на фламенко музика Кармен Линарес и Мария Пагес. Сред другите носители на наградата в миналото са английският режисьор Питър Брук и американските режисьори Мартин Скорсезе и Франсис Форд Копола.

Наградите са едни от най-престижните в испаноезичния свят. Церемонията по награждаването се провежда всяка година през октомври в северния испански град Овиедо.

Мотивите на журито да присъди наградата на Мерил Стрийп тази година са, че актрисата носи престиж на актьорското изкуство и гарантира, че етиката и последователността са част от нейната работа, като подчертава, че човешките същества, и по-специално жените, трябва да привличат вниманието въз основа на своята уникалност, на това, че са различни.

В продължение на пет десетилетия Мерил Стрийп изгражда блестяща кариера от последователни изпълнения, в които вдъхва живот на богато усложнени женски образи, които приканват зрителя да се замисли и да формира критичен дух. Честността и отговорността, които тя внася в избора си на роли и вдъхновяващи и примери за разкази, достигат отвъд екрана и сцената благодарение на безупречната ѝ актьорска техника, снабдена само с жестове, глас и поглед.

Стрийп е и неуморен активист за равенство, а със своя талант и внимание към детайлите тя позволява на различни поколения да се насладят на незабравими роли, печелейки уважението, което тази велика форма на изкуство заслужава. Не принцеса, а царица! 

Прочетете още >>> 
CinemaCon 2023: много елегантна Зендая в Louis Vuitton

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра