Следва

Том Форд се сбогува с модата с най-новата си колекция и музите Карли Клос, Амбър Валета и Джоан Смолс

Trend Report SS 2023: много, много РОЗИ

Най-красивото "цвете" на света - перефразираме Андерсен, чиято приказка е "Най-красивата роза на света". Защото Розата е наистина "най" - най-подаряваното, най-романтичното, най-значимото цвете. Тази пролет тя е големият герой и в модата. Авангард, директно почерпен от природата

All fashion преди 11 месеца

Rosa, rosae, rosae... е латинското наименование на цветето par excellence, както и главният герой на колекциите и модните тенденции за SS 2023.

Защото нищо не предава идеята за пролетта по-добре от цветен пейзаж, и също, когато говорим за мода, в топлите сезони флоралните детайли буквално експлодират в гардеробите. Има реплика от известен филм, която много от вас може би си спомнят: в „Дяволът носи Прада“, по време на редакционна среща, на Мерил Стрийп, известна още като ужасна редакторка Миранда Пресли, е предложена редакционна статия на тема цветя за предстоящия пролетен брой. Отговорът, ироничен и същевременно раздразнен, "Цветя през пролетта? Чист авангард!", остава в аналите. Защото със сигурност може да изглежда, че прибягването до флоралната тема в периода, в който природата е най-цветна, не е най-иновативното нещо. Освен ако не го направите по нов начин.


Trends: Spring/Summer 2023


От тенденцията cottagecore от миналите сезони, която се храни с цветя, вдъхновени от Liberty до Couture, и която трансформира метри плат в скулптурни листенца, има много начини да празнувате света на цветята чрез модата. И за този сезон, в който розите цъфтят върху блейзъри, чанти и десетки видове обувки, много дизайнери поеха риска да интерпретират класическия must-have, трансформирайки го в нещо изключително желано.

Не само това: от модните подиуми до червените килими можем да кажем със сигурност, че наистина сме попаднали в целта. Миуча Прада избра апликациите, които по време на последното й модно шоу SS 2023 се откроиха върху рокли и пуловери и които, както ще забележите, като разгледате нашата селекция по-долу, се появиха и върху сочни сатенени чехли (никога без емблематичното лого). При Coperni цветята се появиха чрез директно навиване на тъканта, като в импровизиран възел, а при Loewe се превърнаха в неочаквани скулптурни токчета: за тях розите цъфнаха по-рано, още на модния подиум за Есен/Зима 2022. Знак, че ако искаме да инвестирате в едно от техните "тематични" парчета, имаме зелена светлина - розите са тук, за да останат. 


Prada, Acne Studios, Coperni


Acne Studios, Loewe

Както можеше да се очаква, звездите мигновено пренесоха тренда в тематични визии за най-важните червени килими в началото на 2023 г. Зендая откри танците на наградите SAG, с розово Валентино, украсено със 190 ръчно апликирани копринени рози. След нея, на партито на Vanity Fair по случай последните награди Оскар, Флорънс Пю, Мишел Йео и Уини Харлоу възхитиха с три различни начина за тълкуване на този приказен елемент.


Флорънс Пю във Valentino, Мишел Йео в Giorgio Armani и Уини Харлоу в Giambattista Valli

Новост на сезона? Не точно. Розите, които винаги са били символ на женственост и романтика, са имали множество модни празници в миналото. Как можем да забравим Летисия Каста на модния подиум на Yves Saint Laurent през 1999 г. с „рокля“, съставена само от розови пъпки, сякаш отгледани от майката природа в епруветка.

От щампована с рози риза през цялостна визия от тъкан цвят, до най-малкия аксесоар: ако голямата "розова" тенденция ви изкушава и искате да я направите и своя, следват 14 изящни предложения, които може да решите да направите свои, не бихме допуснали, че някога ще съжалявате. 


Blumarine


Prada


Coperni


Ganni


Magda Butrym


Mach & Mach


Philosophy Di Lorenzo Serafini


Uma Wang


Dr. Martens


Dries Van Noten


Valentino


Loewe


Dolce & Gabbana


Alessandra Rich

More All fashion