logo loader
Следва

Beauty Starter: Летисия Каста на 45 - спокойствие, масажи и няколко топ продукта

Може ли косата ви да побелее за една нощ?

Светът може да е доста несигурно място и буквално всяка тревога може да повлияе на външния ни вид

 

Hair преди 4 месеца

Въпрос: Възможно ли е да побелеете практически за една нощ?

Краткият отговор: Не. Дългият отговор: Знаете ли, че колкото повече остарявате, толкова по-бързо минава времето? Мисълта ни е, че въпреки че на косата ви може да й отнеме няколко години, за да побелее, може да изглежда, че се е случило за една нощ. Дерматологът и специалист по косата Хадли Кинг потвърждава, че истинска трансформация за една нощ е много малко вероятна.

За да започнем от корена на проблема: „Космените фоликули съдържат меланоцити, клетки, които произвеждат пигмент, наречен меланин", обяснява тя. „С напредването на възрастта производството на меланин намалява, така че косата, губейки пигмент, става сива и накрая бяла."

Възрастта, на която настъпват тези промени, до голяма степен се определя от генетиката, казва Кинг. Но скоростта на забавяне на производството на меланин и последващото побеляване може да се ускори от фактори като тютюнопушене, анемия, лошо хранене, ниски нива на витамини от група В или нелекувано заболяване на щитовидната жлеза.

Какво ще кажете за стреса? За травмата? Внезапен катапулт в черната дупка на екзистенциалния страх? „Хормоните на стреса не могат да накарат косата да побелее за една нощ", казва Кинг. Въпреки че те могат да бъдат фактор за оцеляването и/или активността на меланоцитната популация, не е добре установена ясна връзка между стреса и сивата коса. Една теория е, че хормоните на стреса могат да причинят възпаление, което стимулира производството на свободни радикали; възможно е тези свободни радикали да повлияят на производството на меланин. Но имаме нужда от повече данни, казва Кинг. Има проучване върху мишки, което подкрепя идеята, че компрометираната антиоксидантна активност в корените на побелялата коса допринася за унищожаването на меланоцитите в космения фоликул.

Но ако мислите, че е добра идея да противодействате на компрометираната антиоксидантна активност с антиоксидантни добавки, специалистът ви приканва да помислите отново. „Проучвания за хора, приемащи високи дози перорални антиоксидантни добавки, често завършват с повишена заболеваемост и смъртност, вероятно защото телата ни се възползват по някакъв начин от свободните радикали – нашата имунна система се нуждае от свободни радикали, за да помогне за убиването на раковите клетки, например", обяснява тя (проведени са седемдесет и осем рандомизирани проучвания с 296 707 участници. Повишеният риск от смъртност се свързва с бета каротин и вероятно витамини Е и А, но не и с витамин С или селен - доказателствата не подкрепят безразборната употреба на антиоксидантни добавки при пациенти с различни заболявания). Така че, бъдете внимателни.

Което ни навежда на втория въпрос:

"Похарчих маса пари за хранителни добавки. Обещават да спрат посивяването на вече прошарената ми тъмнокафява коса, която е най-голямото достойнство на визията ми. Гледайки как косата ми губи желанието си да произвежда пигмент, се чувствам като глупачка, особено докато флиртувам. Какво трябва да знам за продуктите, които вкарвам в тялото си?"

Не искате да кажете, че хората с побелели коси не трябва да флиртуват, нали? Разбира се, че не! Що се отнася до добавките, обаче, Кинг посочва, че няма много данни в подкрепа на твърденията им за забавяне на процеса на побеляване. Въпреки това, една от съставките - палмитоил тетрапептид 20 амид, е доказано, в малки проучвания, че запазва функцията на фоликуларните меланоцити и насърчава пигментацията на косата (известна още като забавяне на загубата на меланин).

И все пак има два проблема, които леко отблъскват: трябва дълго, много дълго време да приемате добавките, за да работят, така че по същество имате безкраен абонамент за аптеката. И, както е в случая с повечето магически продукти или устройства, излизат доста солено. Така че, прегръщаме посребрените си коси, флиртуваме колкото си искаме и се радваме на всеки ден! 

More Hair

Масло от розмарин - разкошно нещо, особено за красива и здрава коса

Hair преди 6 месеца

През пролетта въпросът за качеството на косата стои по-остро от друг път. Стресът и недостигът на витамини водят до факта, че нишките стават тънки, чупят се и растат лошо. Напоследък набира популярност нова тенденция за красота, която включва използването на масло от розмарин за грижа за косата. Проверяваме наистина ли продуктът за красота има магически свойства

Манията Slob или прическата за небрежни перфекционистки

Hair преди 6 месеца

Тотален тренд, късото каре с леко нелицеприятното име Slob (вариация на мърляч, ако го преведем буквално, въпреки че не оттук идва името) е всъщност лесна за поддръжка, приятна за носене и ефектна на вид прическа, която превзе моден Лондон в последните няколко седмици. Надникваме в детайлите на Slob с помощта на английският фризьор Джордж Нортууд